stdClass Object ( [id] => 1303230 [title] => Jednom davno bilo je to mjesto igre, radosti i dječjeg veselja. Zašto bi sve to jednog dana netko uništio? [alias] => jednom-davno-bilo-je-to-mjesto-igre-radosti-i-djecjeg-veselja-zasto-bi-sve-to-jednog-dana-netko-unistio [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovdje nam je predivno. Svi se o nama brinu, a mi ne moramo brinuti o ničemu.

Tako nam govori maleni Igor. Kažemo maleni jer nije velik, tek mu je osam godina, a opet razumniji je i od mnogih svojih velikih drugara. I staratelja. Kojih ne manjka. Gdje god pogledaš, ili vidiš Igora ili staratelja. A neki su i doktori. Samo što paze da se takvima ne predstavljaju. Da djecu ne plaše. Jer, nismo u bolnici, nego u lječilištu. Na moru. Gdje vas cvrčci uspavljuju, a valovi bude.

Igor, srećom, nije teško bolestan. Ima problema s disanjem. Proći će. U Krvavici puno prije nego u njegovoj Surdulici. Morski zrak bi mu trebao pasati. A i plivati bi za ovih nekoliko tjedana preporučenog liječenja trebao naučiti.

– Naučit ću, sigurno – viče mali.

Roditelji mu ne fale. Smetaju mu tek djeca što plaču bez veze. Prije spavanja najčešće. Prvo šutke počnu cmizdriti, a onda se, kako jedan drugog čuju, svi stanu kriviti. Kao orkestar pun raštimanih truba.

– Ne razumijem što im je, umjesto da uživaju, jer tko zna kada će opet na more ići, oni svima kvare provod – govori Igor.

Teta Vesna miluje ga po glavi. Voli Igora. Ma, voli ona svu djecu, sva su joj pametna i draga, ali Igor je, nikad to ne bi izgovorila naglas, nešto posebno. Zamišlja ga kao glumca. Ili voditelja središnjeg Dnevnika. Veselo lice s televizije. Odijelo će mu sigurno fino pristajati.

– Ovdje nam je stvarno predivno. Djeca imaju sve što im treba, čak i više od toga, jer ovaj mir, ovaj zrak, ovu prirodu, teško igdje mogu naći – objašnjava Vesna.

---

image

Ovdje, usred guste borove šume, skrivena od jednookih aždaja, bezubih trolova i svih ostalih strašnih ovozemaljskih stvorenja, djeca se ne liječe, ovdje se zdravlje podrazumijeva

Ivo Ravlić/Cropix
---

Remek-djelo

Liječnica je. Pedijatrica. Ali kako ovdje, pravimo se i dalje, liječnika nema, tako i s tetom Vesnom razgovaramo kao sa slučajnom prolaznicom. A slučajni prolaznici ne mogu nego se zaljubiti u Krvavicu. I ovo lječilište. Dječje odmaralište, da ga ispravnije nazovemo, jer ovdje, usred guste borove šume, skrivena od jednookih aždaja, bezubih trolova i svih ostalih strašnih ovozemaljskih stvorenja, djeca se ne liječe, ovdje se zdravlje podrazumijeva.

– Došla sam prije tri godine i čini mi se kako bih mogla ostati zauvijek – ne laže Vesna.

A i zašto bi lagala. Ovoga nadaleko nema. A pogotovo ne u ovoj zemlji. I svim zemljama uokolo nje. Kad je lječilište izgrađeno 1964. godine rekli su da se to svemirski brod spustio na Makarsku rivijeru. Tako je neobično bilo. A i danas je. Remek-djelo arhitekture.

Jednoga dana, kad ničeg ovdje više ne bude bilo, kad ne bude ni ove zemlje, niti svih zemalja uokolo nje, o njemu će se snimati filmovi. I praviti izložbe. Pričat će stariji kako je nekoć bilo i kako smo za djecu gradili besplatna lječilišta usred guste jadranske šume gdje bi neki, samo da im je nas pobijediti, sjekli borove i gradili hotele. I umjesto zvijezda zvjezdicama se kitili.

---

image

Jednoga dana, kad ničeg ovdje više ne bude bilo, o ovo mjestu će se snimati filmovi

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Ne daj, Bože! – krsti se Marin Andrijašević.

On je upravitelj lječilišta. I njemu je ovdje predivno. Tu smo riječ toliko puta čuli tijekom našeg boravka u Krvavici da nas je bilo strah da se ne izliže. Zaboravili smo, međutim, da se takve riječi, kakve podjednako razumiju i nezreli i dozreli, ne mogu izlizati, pa nas je malo sram.

– Teško je riječima opisati savršenstvo ovoga mjesta. Rikard Marasović ga je projektirao vođen nadahnućem koje kao da nije bilo s ovoga svijeta – zbori upravitelj.

Djeca mu se vrte oko nogu dok nas vodi po neobičnoj zgradi. Igraju se kukala i krevelje u objektiv našeg fotoreportera. A zgrada je okrugla. Kao svemirski brod. Iz američkih filmova. Jer što mi znamo kako izgledaju pravi svemirski brodovi.

Kružni je to lebdeći volumen, rekli bi stručnjaci. Bez iti jedne jedine skaline. Da djeca ne posrnu, ne razbiju koljena ili glavu, sačuvaj Bože.

– Ovo je djelo genijalca – ponosno će Andrijašević.

---

image

‘Ne razumijem se previše u arhitekturu, ali vjerujem stručnjacima kad kažu da je ovo jedno od kanonskih djela moderne hrvatske arhitekture‘, veli upravitelj

Ivo Ravlić/Cropix
---

U prizemlju su zajedničke prostorije. Prostrane poput nogometnog igrališta. Cika ne prestaje. Mularija se naganja. A na katu su sobe. U krug poredane. Svaka svaku vidi, a sve skrivene. Kad ti treba društvo, tu je. Kad želiš biti sam, nikoga nema. A svaka ima i balkon. I nevidljive konope. Da te drže. Da ne odletiš. Da ne nestaneš. Jer ovakvi svjetovi stvoreni su za letove. I nestajanje.

– Ne razumijem se previše u arhitekturu, ali vjerujem stručnjacima kad kažu da je ovo jedno od kanonskih djela moderne hrvatske arhitekture – veli upravitelj.

Igra i radost

Otvara vrata za vratima, a iza svakih igra i radost. Vodi nas i do jednog vojnika. Jedinog, koliko nam se čini. Stoji momčić pred ulazom i pazi da djeci kakav trapavi Regoč ne naudi. Iz Tuzle je. Neugodno mu. Ni sam ne zna čime je zaslužio da ga ovdje premjeste. Ne smije davati izjave, pa se šutke crveni.

Ljeto je počelo, a pred njim mnoge curice promiču. Lepršaju kao da Slanom banjom prolaze i sve se prave da ga nema.

– Ovo je zapravo vojno dječje lječilište, mnoga naša djeca su djeca vojnih osiguranika pa zato imamo i vojsku da nas čuva – smije se Andrijašević.

---

image

Slučajni prolaznici ne mogu nego se zaljubiti u Krvavicu. I ovo lječilište. Dječje odmaralište, da ga ispravnije nazovemo

Ivo Ravlić/Cropix
---

Blago bi se svijetu bilo s ovakvim vojnicima. Smijemo se i mi. Teško nam je i pomisliti na one druge vojske. A ima ih. Koje brane zaposjedajući. Pa braneći sve unište.

Da je njima ovako jedno lječilište dati, ovakav jedan biser, rajski vrt bez otrovnih jabuka i ogavnih zmijetina, učas bi ga opustošili. Ni šteker na zidu ne bi ostavili. I kabele bi počupali. Gladni narod bi se častio lusterima i pločicama. Sa zidova bi boju golim zubima ljuštili, jezicima svojim kauče bi parali.

– Grozno je na tako nešto iti pomisliti – prekida nas upravitelj.

Kaže kako bi samo barbari tako nešto napravili. I kako bi ovu zgradu, kad bi je jednom djeca i napustila, iako ne zna zašto bi je pobogu djeca ikad napustila, trebalo čuvati kao najveće nacionalno blago. Uostalom, ona to i jest, zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro.

---

image

Upravitelj kaže kako bi samo barbari ovako nešto napravili

Ivo Ravlić/Cropix
---

– U početku, to morate znati, bili smo primarno vojni objekt, a poslije smo vrata otvorili svima, prije svega osobama s posebnim potrebama i djeci radnika slabijeg imovinskog stanja – objašnjava Andrijašević.

Neugodno mu je što ga zamaramo glupostima. Crne misli ovdje nisu dozvoljene. Volio bi da nismo ni došli. Čuo nas je, pokazuje rukom na malog pametnjakovića koji nas u stopu prati, i Igor, a on ne voli kad djeca svašta čuju.

– Čika novinar, a zašto mislite da bi sve ovo netko jednoga dana mogao uništiti? – znatiželjno će mali.

– Ne mislim, znam – odgovaram bez imalo obzira.

– Ali, ovde je tako predivno.

– Mali, ne budi glup, što ima predivno u tome da na obali, usred guste borove šume na Makarskoj rivijeri, gdje kvadrat zemljišta košta 500 eura, postoji dječje lječilište, odmaralište, zabavište, nazovi to kako hoćeš, kad može postojati hotel s 200 soba, stavi slobodno i 300, u kojemu bi se moglo zaposliti pola Baške Vode i Brela.

– Ne shvaćam.

– I ne moraš, ima tko će o tome brinuti, derišta poput tebe ne moraju brinuti o ničemu.

---

image

‘Čika novinar, a zašto mislite da bi sve ovo netko jednoga dana mogao uništiti?‘, znatiželjno će mali

Ivo Ravlić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijest krvavice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => povijest krvavice 2 0 6826 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-30 14:13:57 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-03 05:42:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-02 21:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 169 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jednom davno bilo je to mjesto igre, radosti i dječjeg veselja. Zašto bi sve to jednog dana netko uništio? [metakey] => Krvavica, dječje odmaralište, dječje liječilište [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180802.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180787.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180789.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180791.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180782.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180785.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180795.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180829.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180828.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180827.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180826.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180825.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180820.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180821.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180823.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180824.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180817.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180815.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180814.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180812.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180810.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180803.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180804.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180806.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180807.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180809.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180800.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180799.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25180797.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Jednoga dana, kad ni\u010deg ovdje vi\u0161e ne bude bilo, o ovo mjestu \u0107e se snimati filmovi<\/p>","","","","","

Slu\u010dajni prolaznici ne mogu nego se zaljubiti u Krvavicu. I ovo lje\u010dili\u0161te. Dje\u010dje odmarali\u0161te, da ga ispravnije nazovemo<\/p>","","","

\u2018Ne razumijem se previ\u0161e u arhitekturu, ali vjerujem stru\u010dnjacima kad ka\u017eu da je ovo jedno od kanonskih djela moderne hrvatske arhitekture\u2018,\u00a0veli upravitelj<\/p>","","

Upravitelj ka\u017ee kako bi samo barbari ovako ne\u0161to\u00a0napravili<\/p>","","","

\u2018\u010cika novinar, a za\u0161to mislite da bi sve ovo netko jednoga dana mogao uni\u0161titi?\u2018, znati\u017eeljno \u0107e mali<\/p>","","

Ovdje, usred guste borove \u0161ume, skrivena od jednookih a\u017edaja, bezubih trolova i svih ostalih stra\u0161nih ovozemaljskih stvorenja, djeca se ne lije\u010de, ovdje se zdravlje podrazumijeva<\/p>","","","","

Devastirana zgrada lje\u010dili\u0161ta u mjestu Krvavica u nekada\u0161njem vlasni\u0161tvu JNA<\/p>","

\u2018Kanon moderne arhitekture\u2018 i za\u0161ti\u0107eno kulturno dobro propada ve\u0107 desetlje\u0107ima<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25180802_1920.jpg":"1920x1080","k_25180802_1280.jpg":"1280x1280","k_25180802_1024.jpg":"1024x1024","k_25180802_640.jpg":"640x640","k_25180802_480.jpg":"480x480","k_25180802_340.jpg":"340x340","k_25180802_220.jpg":"220x220","o_25180802_1280.jpg":"1280x853","o_25180802_1024.jpg":"1024x682","o_25180802_640.jpg":"640x426","o_25180802_480.jpg":"480x320","o_25180802_340.jpg":"340x226","o_25180802_220.jpg":"220x146","h_25180802_1280.jpg":"1280x854","h_25180802_1024.jpg":"1024x683","h_25180802_640.jpg":"640x427","h_25180802_480.jpg":"480x320","h_25180802_340.jpg":"340x227","h_25180802_220.jpg":"220x147","pp_25180802_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180802_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180802_640.jpg":"640x814","pp_25180802_480.jpg":"480x611","pp_25180802_340.jpg":"340x432","pp_25180802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180787_1920.jpg":"1920x1080","k_25180787_1280.jpg":"1280x1280","k_25180787_1024.jpg":"1024x1024","k_25180787_640.jpg":"640x640","k_25180787_480.jpg":"480x480","k_25180787_340.jpg":"340x340","k_25180787_220.jpg":"220x220","o_25180787_1280.jpg":"1280x853","o_25180787_1024.jpg":"1024x682","o_25180787_640.jpg":"640x426","o_25180787_480.jpg":"480x320","o_25180787_340.jpg":"340x226","o_25180787_220.jpg":"220x146","h_25180787_1280.jpg":"1280x854","h_25180787_1024.jpg":"1024x683","h_25180787_640.jpg":"640x427","h_25180787_480.jpg":"480x320","h_25180787_340.jpg":"340x227","h_25180787_220.jpg":"220x147","pp_25180787_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180787_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180787_640.jpg":"640x814","pp_25180787_480.jpg":"480x611","pp_25180787_340.jpg":"340x432","pp_25180787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180789_1920.jpg":"1920x1080","k_25180789_1280.jpg":"1280x1280","k_25180789_1024.jpg":"1024x1024","k_25180789_640.jpg":"640x640","k_25180789_480.jpg":"480x480","k_25180789_340.jpg":"340x340","k_25180789_220.jpg":"220x220","o_25180789_1280.jpg":"1280x853","o_25180789_1024.jpg":"1024x682","o_25180789_640.jpg":"640x426","o_25180789_480.jpg":"480x320","o_25180789_340.jpg":"340x226","o_25180789_220.jpg":"220x146","h_25180789_1280.jpg":"1280x854","h_25180789_1024.jpg":"1024x683","h_25180789_640.jpg":"640x427","h_25180789_480.jpg":"480x320","h_25180789_340.jpg":"340x227","h_25180789_220.jpg":"220x147","pp_25180789_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180789_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180789_640.jpg":"640x814","pp_25180789_480.jpg":"480x611","pp_25180789_340.jpg":"340x432","pp_25180789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180791_1920.jpg":"1920x1080","k_25180791_1280.jpg":"1280x1280","k_25180791_1024.jpg":"1024x1024","k_25180791_640.jpg":"640x640","k_25180791_480.jpg":"480x480","k_25180791_340.jpg":"340x340","k_25180791_220.jpg":"220x220","o_25180791_1280.jpg":"1280x853","o_25180791_1024.jpg":"1024x682","o_25180791_640.jpg":"640x426","o_25180791_480.jpg":"480x320","o_25180791_340.jpg":"340x226","o_25180791_220.jpg":"220x146","h_25180791_1280.jpg":"1280x854","h_25180791_1024.jpg":"1024x683","h_25180791_640.jpg":"640x427","h_25180791_480.jpg":"480x320","h_25180791_340.jpg":"340x227","h_25180791_220.jpg":"220x147","pp_25180791_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180791_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180791_640.jpg":"640x814","pp_25180791_480.jpg":"480x611","pp_25180791_340.jpg":"340x432","pp_25180791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180782_1920.jpg":"1920x1080","k_25180782_1280.jpg":"1280x1280","k_25180782_1024.jpg":"1024x1024","k_25180782_640.jpg":"640x640","k_25180782_480.jpg":"480x480","k_25180782_340.jpg":"340x340","k_25180782_220.jpg":"220x220","o_25180782_1280.jpg":"1280x853","o_25180782_1024.jpg":"1024x682","o_25180782_640.jpg":"640x426","o_25180782_480.jpg":"480x320","o_25180782_340.jpg":"340x226","o_25180782_220.jpg":"220x146","h_25180782_1280.jpg":"1280x854","h_25180782_1024.jpg":"1024x683","h_25180782_640.jpg":"640x427","h_25180782_480.jpg":"480x320","h_25180782_340.jpg":"340x227","h_25180782_220.jpg":"220x147","pp_25180782_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180782_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180782_640.jpg":"640x814","pp_25180782_480.jpg":"480x611","pp_25180782_340.jpg":"340x432","pp_25180782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180785_1920.jpg":"1920x1080","k_25180785_1280.jpg":"1280x1280","k_25180785_1024.jpg":"1024x1024","k_25180785_640.jpg":"640x640","k_25180785_480.jpg":"480x480","k_25180785_340.jpg":"340x340","k_25180785_220.jpg":"220x220","o_25180785_1280.jpg":"1280x853","o_25180785_1024.jpg":"1024x682","o_25180785_640.jpg":"640x426","o_25180785_480.jpg":"480x320","o_25180785_340.jpg":"340x226","o_25180785_220.jpg":"220x146","h_25180785_1280.jpg":"1280x854","h_25180785_1024.jpg":"1024x683","h_25180785_640.jpg":"640x427","h_25180785_480.jpg":"480x320","h_25180785_340.jpg":"340x227","h_25180785_220.jpg":"220x147","pp_25180785_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180785_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180785_640.jpg":"640x814","pp_25180785_480.jpg":"480x611","pp_25180785_340.jpg":"340x432","pp_25180785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180795_1920.jpg":"1920x1080","k_25180795_1280.jpg":"1280x1280","k_25180795_1024.jpg":"1024x1024","k_25180795_640.jpg":"640x640","k_25180795_480.jpg":"480x480","k_25180795_340.jpg":"340x340","k_25180795_220.jpg":"220x220","o_25180795_1280.jpg":"1280x853","o_25180795_1024.jpg":"1024x682","o_25180795_640.jpg":"640x426","o_25180795_480.jpg":"480x320","o_25180795_340.jpg":"340x226","o_25180795_220.jpg":"220x146","h_25180795_1280.jpg":"1280x854","h_25180795_1024.jpg":"1024x683","h_25180795_640.jpg":"640x427","h_25180795_480.jpg":"480x320","h_25180795_340.jpg":"340x227","h_25180795_220.jpg":"220x147","pp_25180795_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180795_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180795_640.jpg":"640x814","pp_25180795_480.jpg":"480x611","pp_25180795_340.jpg":"340x432","pp_25180795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180829_1920.jpg":"1920x1080","k_25180829_1280.jpg":"1280x1280","k_25180829_1024.jpg":"1024x1024","k_25180829_640.jpg":"640x640","k_25180829_480.jpg":"480x480","k_25180829_340.jpg":"340x340","k_25180829_220.jpg":"220x220","o_25180829_1280.jpg":"1280x853","o_25180829_1024.jpg":"1024x682","o_25180829_640.jpg":"640x426","o_25180829_480.jpg":"480x320","o_25180829_340.jpg":"340x226","o_25180829_220.jpg":"220x146","h_25180829_1280.jpg":"1280x854","h_25180829_1024.jpg":"1024x683","h_25180829_640.jpg":"640x427","h_25180829_480.jpg":"480x320","h_25180829_340.jpg":"340x227","h_25180829_220.jpg":"220x147","pp_25180829_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180829_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180829_640.jpg":"640x814","pp_25180829_480.jpg":"480x611","pp_25180829_340.jpg":"340x432","pp_25180829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180828_1920.jpg":"1920x1080","k_25180828_1280.jpg":"1280x1280","k_25180828_1024.jpg":"1024x1024","k_25180828_640.jpg":"640x640","k_25180828_480.jpg":"480x480","k_25180828_340.jpg":"340x340","k_25180828_220.jpg":"220x220","o_25180828_1280.jpg":"1280x853","o_25180828_1024.jpg":"1024x682","o_25180828_640.jpg":"640x426","o_25180828_480.jpg":"480x320","o_25180828_340.jpg":"340x226","o_25180828_220.jpg":"220x146","h_25180828_1280.jpg":"1280x854","h_25180828_1024.jpg":"1024x683","h_25180828_640.jpg":"640x427","h_25180828_480.jpg":"480x320","h_25180828_340.jpg":"340x227","h_25180828_220.jpg":"220x147","pp_25180828_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180828_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180828_640.jpg":"640x814","pp_25180828_480.jpg":"480x611","pp_25180828_340.jpg":"340x432","pp_25180828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180827_1920.jpg":"1920x1080","k_25180827_1280.jpg":"1280x1280","k_25180827_1024.jpg":"1024x1024","k_25180827_640.jpg":"640x640","k_25180827_480.jpg":"480x480","k_25180827_340.jpg":"340x340","k_25180827_220.jpg":"220x220","o_25180827_1280.jpg":"1280x853","o_25180827_1024.jpg":"1024x682","o_25180827_640.jpg":"640x426","o_25180827_480.jpg":"480x320","o_25180827_340.jpg":"340x226","o_25180827_220.jpg":"220x146","h_25180827_1280.jpg":"1280x854","h_25180827_1024.jpg":"1024x683","h_25180827_640.jpg":"640x427","h_25180827_480.jpg":"480x320","h_25180827_340.jpg":"340x227","h_25180827_220.jpg":"220x147","pp_25180827_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180827_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180827_640.jpg":"640x814","pp_25180827_480.jpg":"480x611","pp_25180827_340.jpg":"340x432","pp_25180827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180826_1920.jpg":"1920x1080","k_25180826_1280.jpg":"1280x1280","k_25180826_1024.jpg":"1024x1024","k_25180826_640.jpg":"640x640","k_25180826_480.jpg":"480x480","k_25180826_340.jpg":"340x340","k_25180826_220.jpg":"220x220","o_25180826_1280.jpg":"1280x853","o_25180826_1024.jpg":"1024x682","o_25180826_640.jpg":"640x426","o_25180826_480.jpg":"480x320","o_25180826_340.jpg":"340x226","o_25180826_220.jpg":"220x146","h_25180826_1280.jpg":"1280x854","h_25180826_1024.jpg":"1024x683","h_25180826_640.jpg":"640x427","h_25180826_480.jpg":"480x320","h_25180826_340.jpg":"340x227","h_25180826_220.jpg":"220x147","pp_25180826_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180826_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180826_640.jpg":"640x814","pp_25180826_480.jpg":"480x611","pp_25180826_340.jpg":"340x432","pp_25180826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25180825_1920.jpg":"1920x1080","k_25180825_1280.jpg":"1280x1280","k_25180825_1024.jpg":"1024x1024","k_25180825_640.jpg":"640x640","k_25180825_480.jpg":"480x480","k_25180825_340.jpg":"340x340","k_25180825_220.jpg":"220x220","o_25180825_1280.jpg":"1280x1920","o_25180825_1024.jpg":"1024x1536","o_25180825_640.jpg":"640x960","o_25180825_480.jpg":"480x720","o_25180825_340.jpg":"340x510","o_25180825_220.jpg":"220x330","h_25180825_1280.jpg":"1280x854","h_25180825_1024.jpg":"1024x683","h_25180825_640.jpg":"640x427","h_25180825_480.jpg":"480x320","h_25180825_340.jpg":"340x227","h_25180825_220.jpg":"220x147","pp_25180825_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180825_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180825_640.jpg":"640x814","pp_25180825_480.jpg":"480x611","pp_25180825_340.jpg":"340x432","pp_25180825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180820_1920.jpg":"1920x1080","k_25180820_1280.jpg":"1280x1280","k_25180820_1024.jpg":"1024x1024","k_25180820_640.jpg":"640x640","k_25180820_480.jpg":"480x480","k_25180820_340.jpg":"340x340","k_25180820_220.jpg":"220x220","o_25180820_1280.jpg":"1280x853","o_25180820_1024.jpg":"1024x682","o_25180820_640.jpg":"640x426","o_25180820_480.jpg":"480x320","o_25180820_340.jpg":"340x226","o_25180820_220.jpg":"220x146","h_25180820_1280.jpg":"1280x854","h_25180820_1024.jpg":"1024x683","h_25180820_640.jpg":"640x427","h_25180820_480.jpg":"480x320","h_25180820_340.jpg":"340x227","h_25180820_220.jpg":"220x147","pp_25180820_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180820_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180820_640.jpg":"640x814","pp_25180820_480.jpg":"480x611","pp_25180820_340.jpg":"340x432","pp_25180820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180821_1920.jpg":"1920x1080","k_25180821_1280.jpg":"1280x1280","k_25180821_1024.jpg":"1024x1024","k_25180821_640.jpg":"640x640","k_25180821_480.jpg":"480x480","k_25180821_340.jpg":"340x340","k_25180821_220.jpg":"220x220","o_25180821_1280.jpg":"1280x853","o_25180821_1024.jpg":"1024x682","o_25180821_640.jpg":"640x426","o_25180821_480.jpg":"480x320","o_25180821_340.jpg":"340x226","o_25180821_220.jpg":"220x146","h_25180821_1280.jpg":"1280x854","h_25180821_1024.jpg":"1024x683","h_25180821_640.jpg":"640x427","h_25180821_480.jpg":"480x320","h_25180821_340.jpg":"340x227","h_25180821_220.jpg":"220x147","pp_25180821_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180821_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180821_640.jpg":"640x814","pp_25180821_480.jpg":"480x611","pp_25180821_340.jpg":"340x432","pp_25180821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180823_1920.jpg":"1920x1080","k_25180823_1280.jpg":"1280x1280","k_25180823_1024.jpg":"1024x1024","k_25180823_640.jpg":"640x640","k_25180823_480.jpg":"480x480","k_25180823_340.jpg":"340x340","k_25180823_220.jpg":"220x220","o_25180823_1280.jpg":"1280x853","o_25180823_1024.jpg":"1024x682","o_25180823_640.jpg":"640x426","o_25180823_480.jpg":"480x320","o_25180823_340.jpg":"340x226","o_25180823_220.jpg":"220x146","h_25180823_1280.jpg":"1280x854","h_25180823_1024.jpg":"1024x683","h_25180823_640.jpg":"640x427","h_25180823_480.jpg":"480x320","h_25180823_340.jpg":"340x227","h_25180823_220.jpg":"220x147","pp_25180823_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180823_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180823_640.jpg":"640x814","pp_25180823_480.jpg":"480x611","pp_25180823_340.jpg":"340x432","pp_25180823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180824_1920.jpg":"1920x1080","k_25180824_1280.jpg":"1280x1280","k_25180824_1024.jpg":"1024x1024","k_25180824_640.jpg":"640x640","k_25180824_480.jpg":"480x480","k_25180824_340.jpg":"340x340","k_25180824_220.jpg":"220x220","o_25180824_1280.jpg":"1280x853","o_25180824_1024.jpg":"1024x682","o_25180824_640.jpg":"640x426","o_25180824_480.jpg":"480x320","o_25180824_340.jpg":"340x226","o_25180824_220.jpg":"220x146","h_25180824_1280.jpg":"1280x854","h_25180824_1024.jpg":"1024x683","h_25180824_640.jpg":"640x427","h_25180824_480.jpg":"480x320","h_25180824_340.jpg":"340x227","h_25180824_220.jpg":"220x147","pp_25180824_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180824_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180824_640.jpg":"640x814","pp_25180824_480.jpg":"480x611","pp_25180824_340.jpg":"340x432","pp_25180824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180817_1920.jpg":"1920x1080","k_25180817_1280.jpg":"1280x1280","k_25180817_1024.jpg":"1024x1024","k_25180817_640.jpg":"640x640","k_25180817_480.jpg":"480x480","k_25180817_340.jpg":"340x340","k_25180817_220.jpg":"220x220","o_25180817_1280.jpg":"1280x853","o_25180817_1024.jpg":"1024x682","o_25180817_640.jpg":"640x426","o_25180817_480.jpg":"480x320","o_25180817_340.jpg":"340x226","o_25180817_220.jpg":"220x146","h_25180817_1280.jpg":"1280x854","h_25180817_1024.jpg":"1024x683","h_25180817_640.jpg":"640x427","h_25180817_480.jpg":"480x320","h_25180817_340.jpg":"340x227","h_25180817_220.jpg":"220x147","pp_25180817_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180817_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180817_640.jpg":"640x814","pp_25180817_480.jpg":"480x611","pp_25180817_340.jpg":"340x432","pp_25180817_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180815_1920.jpg":"1920x1080","k_25180815_1280.jpg":"1280x1280","k_25180815_1024.jpg":"1024x1024","k_25180815_640.jpg":"640x640","k_25180815_480.jpg":"480x480","k_25180815_340.jpg":"340x340","k_25180815_220.jpg":"220x220","o_25180815_1280.jpg":"1280x853","o_25180815_1024.jpg":"1024x682","o_25180815_640.jpg":"640x426","o_25180815_480.jpg":"480x320","o_25180815_340.jpg":"340x226","o_25180815_220.jpg":"220x146","h_25180815_1280.jpg":"1280x854","h_25180815_1024.jpg":"1024x683","h_25180815_640.jpg":"640x427","h_25180815_480.jpg":"480x320","h_25180815_340.jpg":"340x227","h_25180815_220.jpg":"220x147","pp_25180815_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180815_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180815_640.jpg":"640x814","pp_25180815_480.jpg":"480x611","pp_25180815_340.jpg":"340x432","pp_25180815_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180814_1920.jpg":"1920x1080","k_25180814_1280.jpg":"1280x1280","k_25180814_1024.jpg":"1024x1024","k_25180814_640.jpg":"640x640","k_25180814_480.jpg":"480x480","k_25180814_340.jpg":"340x340","k_25180814_220.jpg":"220x220","o_25180814_1280.jpg":"1280x853","o_25180814_1024.jpg":"1024x682","o_25180814_640.jpg":"640x426","o_25180814_480.jpg":"480x320","o_25180814_340.jpg":"340x226","o_25180814_220.jpg":"220x146","h_25180814_1280.jpg":"1280x854","h_25180814_1024.jpg":"1024x683","h_25180814_640.jpg":"640x427","h_25180814_480.jpg":"480x320","h_25180814_340.jpg":"340x227","h_25180814_220.jpg":"220x147","pp_25180814_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180814_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180814_640.jpg":"640x814","pp_25180814_480.jpg":"480x611","pp_25180814_340.jpg":"340x432","pp_25180814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25180812_1920.jpg":"1920x1080","k_25180812_1280.jpg":"1280x1280","k_25180812_1024.jpg":"1024x1024","k_25180812_640.jpg":"640x640","k_25180812_480.jpg":"480x480","k_25180812_340.jpg":"340x340","k_25180812_220.jpg":"220x220","o_25180812_1280.jpg":"1280x1920","o_25180812_1024.jpg":"1024x1536","o_25180812_640.jpg":"640x960","o_25180812_480.jpg":"480x720","o_25180812_340.jpg":"340x510","o_25180812_220.jpg":"220x330","h_25180812_1280.jpg":"1280x854","h_25180812_1024.jpg":"1024x683","h_25180812_640.jpg":"640x427","h_25180812_480.jpg":"480x320","h_25180812_340.jpg":"340x227","h_25180812_220.jpg":"220x147","pp_25180812_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180812_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180812_640.jpg":"640x814","pp_25180812_480.jpg":"480x611","pp_25180812_340.jpg":"340x432","pp_25180812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180810_1920.jpg":"1920x1080","k_25180810_1280.jpg":"1280x1280","k_25180810_1024.jpg":"1024x1024","k_25180810_640.jpg":"640x640","k_25180810_480.jpg":"480x480","k_25180810_340.jpg":"340x340","k_25180810_220.jpg":"220x220","o_25180810_1280.jpg":"1280x853","o_25180810_1024.jpg":"1024x682","o_25180810_640.jpg":"640x426","o_25180810_480.jpg":"480x320","o_25180810_340.jpg":"340x226","o_25180810_220.jpg":"220x146","h_25180810_1280.jpg":"1280x854","h_25180810_1024.jpg":"1024x683","h_25180810_640.jpg":"640x427","h_25180810_480.jpg":"480x320","h_25180810_340.jpg":"340x227","h_25180810_220.jpg":"220x147","pp_25180810_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180810_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180810_640.jpg":"640x814","pp_25180810_480.jpg":"480x611","pp_25180810_340.jpg":"340x432","pp_25180810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180803_1920.jpg":"1920x1080","k_25180803_1280.jpg":"1280x1280","k_25180803_1024.jpg":"1024x1024","k_25180803_640.jpg":"640x640","k_25180803_480.jpg":"480x480","k_25180803_340.jpg":"340x340","k_25180803_220.jpg":"220x220","o_25180803_1280.jpg":"1280x853","o_25180803_1024.jpg":"1024x682","o_25180803_640.jpg":"640x426","o_25180803_480.jpg":"480x320","o_25180803_340.jpg":"340x226","o_25180803_220.jpg":"220x146","h_25180803_1280.jpg":"1280x854","h_25180803_1024.jpg":"1024x683","h_25180803_640.jpg":"640x427","h_25180803_480.jpg":"480x320","h_25180803_340.jpg":"340x227","h_25180803_220.jpg":"220x147","pp_25180803_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180803_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180803_640.jpg":"640x814","pp_25180803_480.jpg":"480x611","pp_25180803_340.jpg":"340x432","pp_25180803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25180804_1920.jpg":"1920x1080","k_25180804_1280.jpg":"1280x1280","k_25180804_1024.jpg":"1024x1024","k_25180804_640.jpg":"640x640","k_25180804_480.jpg":"480x480","k_25180804_340.jpg":"340x340","k_25180804_220.jpg":"220x220","o_25180804_1280.jpg":"1280x1920","o_25180804_1024.jpg":"1024x1536","o_25180804_640.jpg":"640x960","o_25180804_480.jpg":"480x720","o_25180804_340.jpg":"340x510","o_25180804_220.jpg":"220x330","h_25180804_1280.jpg":"1280x854","h_25180804_1024.jpg":"1024x683","h_25180804_640.jpg":"640x427","h_25180804_480.jpg":"480x320","h_25180804_340.jpg":"340x227","h_25180804_220.jpg":"220x147","pp_25180804_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180804_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180804_640.jpg":"640x814","pp_25180804_480.jpg":"480x611","pp_25180804_340.jpg":"340x432","pp_25180804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180806_1920.jpg":"1920x1080","k_25180806_1280.jpg":"1280x1280","k_25180806_1024.jpg":"1024x1024","k_25180806_640.jpg":"640x640","k_25180806_480.jpg":"480x480","k_25180806_340.jpg":"340x340","k_25180806_220.jpg":"220x220","o_25180806_1280.jpg":"1280x853","o_25180806_1024.jpg":"1024x682","o_25180806_640.jpg":"640x426","o_25180806_480.jpg":"480x320","o_25180806_340.jpg":"340x226","o_25180806_220.jpg":"220x146","h_25180806_1280.jpg":"1280x854","h_25180806_1024.jpg":"1024x683","h_25180806_640.jpg":"640x427","h_25180806_480.jpg":"480x320","h_25180806_340.jpg":"340x227","h_25180806_220.jpg":"220x147","pp_25180806_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180806_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180806_640.jpg":"640x814","pp_25180806_480.jpg":"480x611","pp_25180806_340.jpg":"340x432","pp_25180806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180807_1920.jpg":"1920x1080","k_25180807_1280.jpg":"1280x1280","k_25180807_1024.jpg":"1024x1024","k_25180807_640.jpg":"640x640","k_25180807_480.jpg":"480x480","k_25180807_340.jpg":"340x340","k_25180807_220.jpg":"220x220","o_25180807_1280.jpg":"1280x853","o_25180807_1024.jpg":"1024x682","o_25180807_640.jpg":"640x426","o_25180807_480.jpg":"480x320","o_25180807_340.jpg":"340x226","o_25180807_220.jpg":"220x146","h_25180807_1280.jpg":"1280x854","h_25180807_1024.jpg":"1024x683","h_25180807_640.jpg":"640x427","h_25180807_480.jpg":"480x320","h_25180807_340.jpg":"340x227","h_25180807_220.jpg":"220x147","pp_25180807_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180807_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180807_640.jpg":"640x814","pp_25180807_480.jpg":"480x611","pp_25180807_340.jpg":"340x432","pp_25180807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180809_1920.jpg":"1920x1080","k_25180809_1280.jpg":"1280x1280","k_25180809_1024.jpg":"1024x1024","k_25180809_640.jpg":"640x640","k_25180809_480.jpg":"480x480","k_25180809_340.jpg":"340x340","k_25180809_220.jpg":"220x220","o_25180809_1280.jpg":"1280x853","o_25180809_1024.jpg":"1024x682","o_25180809_640.jpg":"640x426","o_25180809_480.jpg":"480x320","o_25180809_340.jpg":"340x226","o_25180809_220.jpg":"220x146","h_25180809_1280.jpg":"1280x854","h_25180809_1024.jpg":"1024x683","h_25180809_640.jpg":"640x427","h_25180809_480.jpg":"480x320","h_25180809_340.jpg":"340x227","h_25180809_220.jpg":"220x147","pp_25180809_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180809_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180809_640.jpg":"640x814","pp_25180809_480.jpg":"480x611","pp_25180809_340.jpg":"340x432","pp_25180809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25180800_1920.jpg":"1920x1080","k_25180800_1280.jpg":"1280x1280","k_25180800_1024.jpg":"1024x1024","k_25180800_640.jpg":"640x640","k_25180800_480.jpg":"480x480","k_25180800_340.jpg":"340x340","k_25180800_220.jpg":"220x220","o_25180800_1280.jpg":"1280x1920","o_25180800_1024.jpg":"1024x1536","o_25180800_640.jpg":"640x960","o_25180800_480.jpg":"480x720","o_25180800_340.jpg":"340x510","o_25180800_220.jpg":"220x330","h_25180800_1280.jpg":"1280x854","h_25180800_1024.jpg":"1024x683","h_25180800_640.jpg":"640x427","h_25180800_480.jpg":"480x320","h_25180800_340.jpg":"340x227","h_25180800_220.jpg":"220x147","pp_25180800_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180800_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180800_640.jpg":"640x814","pp_25180800_480.jpg":"480x611","pp_25180800_340.jpg":"340x432","pp_25180800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180799_1920.jpg":"1920x1080","k_25180799_1280.jpg":"1280x1280","k_25180799_1024.jpg":"1024x1024","k_25180799_640.jpg":"640x640","k_25180799_480.jpg":"480x480","k_25180799_340.jpg":"340x340","k_25180799_220.jpg":"220x220","o_25180799_1280.jpg":"1280x853","o_25180799_1024.jpg":"1024x682","o_25180799_640.jpg":"640x426","o_25180799_480.jpg":"480x320","o_25180799_340.jpg":"340x226","o_25180799_220.jpg":"220x146","h_25180799_1280.jpg":"1280x854","h_25180799_1024.jpg":"1024x683","h_25180799_640.jpg":"640x427","h_25180799_480.jpg":"480x320","h_25180799_340.jpg":"340x227","h_25180799_220.jpg":"220x147","pp_25180799_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180799_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180799_640.jpg":"640x814","pp_25180799_480.jpg":"480x611","pp_25180799_340.jpg":"340x432","pp_25180799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25180797_1920.jpg":"1920x1080","k_25180797_1280.jpg":"1280x1280","k_25180797_1024.jpg":"1024x1024","k_25180797_640.jpg":"640x640","k_25180797_480.jpg":"480x480","k_25180797_340.jpg":"340x340","k_25180797_220.jpg":"220x220","o_25180797_1280.jpg":"1280x853","o_25180797_1024.jpg":"1024x682","o_25180797_640.jpg":"640x426","o_25180797_480.jpg":"480x320","o_25180797_340.jpg":"340x226","o_25180797_220.jpg":"220x146","h_25180797_1280.jpg":"1280x854","h_25180797_1024.jpg":"1024x683","h_25180797_640.jpg":"640x427","h_25180797_480.jpg":"480x320","h_25180797_340.jpg":"340x227","h_25180797_220.jpg":"220x147","pp_25180797_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180797_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180797_640.jpg":"640x814","pp_25180797_480.jpg":"480x611","pp_25180797_340.jpg":"340x432","pp_25180797_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4757832 Threads: 2 Questions: 163191350 Slow queries: 70809 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4813269 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/jednom-davno-bilo-je-to-mjesto-igre-radosti-i-djecjeg-veselja-zasto-bi-sve-to-jednog-dana-netko-unistio-1303230 [printLink] => /dalmacija/obala/jednom-davno-bilo-je-to-mjesto-igre-radosti-i-djecjeg-veselja-zasto-bi-sve-to-jednog-dana-netko-unistio-1303230?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 103020 [name] => krvavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krvavica [link] => /tag/krvavica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695950 [name] => dječje odmaralište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-03 10:28:36 [main_article_id] => 0 [alias] => djecje-odmaraliste [link] => /tag/djecje-odmaraliste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 721853 [name] => dječje liječilište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-03 07:43:07 [main_article_id] => 0 [alias] => djecje-lijeciliste [link] => /tag/djecje-lijeciliste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijest krvavice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jednom davno bilo je to mjesto igre, radosti i dječjeg veselja. Zašto bi sve to jednog dana netko uništio? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180802.jpg [galleryCount] => 29 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180802.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180787.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180789.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180791.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180782.jpg [title] =>

Jednoga dana, kad ničeg ovdje više ne bude bilo, o ovo mjestu će se snimati filmovi

Ivo Ravlić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180785.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180795.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180829.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180828.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180827.jpg [title] =>

Slučajni prolaznici ne mogu nego se zaljubiti u Krvavicu. I ovo lječilište. Dječje odmaralište, da ga ispravnije nazovemo

Ivo Ravlić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180826.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180825.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180820.jpg [title] =>

‘Ne razumijem se previše u arhitekturu, ali vjerujem stručnjacima kad kažu da je ovo jedno od kanonskih djela moderne hrvatske arhitekture‘, veli upravitelj

Ivo Ravlić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180821.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180823.jpg [title] =>

Upravitelj kaže kako bi samo barbari ovako nešto napravili

Ivo Ravlić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180824.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180817.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180815.jpg [title] =>

‘Čika novinar, a zašto mislite da bi sve ovo netko jednoga dana mogao uništiti?‘, znatiželjno će mali

Ivo Ravlić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180814.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180812.jpg [title] =>

Ovdje, usred guste borove šume, skrivena od jednookih aždaja, bezubih trolova i svih ostalih strašnih ovozemaljskih stvorenja, djeca se ne liječe, ovdje se zdravlje podrazumijeva

Ivo Ravlić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180810.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180803.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180804.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180806.jpg [title] =>

Devastirana zgrada lječilišta u mjestu Krvavica u nekadašnjem vlasništvu JNA

Ivo Ravlić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180807.jpg [title] =>

‘Kanon moderne arhitekture‘ i zaštićeno kulturno dobro propada već desetljećima

Ivo Ravlić/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180809.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180800.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180799.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25180797.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovdje nam je predivno. Svi se o nama brinu, a mi ne moramo brinuti o ničemu.

Tako nam govori maleni Igor. Kažemo maleni jer nije velik, tek mu je osam godina, a opet razumniji je i od mnogih svojih velikih drugara. I staratelja. Kojih ne manjka. Gdje god pogledaš, ili vidiš Igora ili staratelja. A neki su i doktori. Samo što paze da se takvima ne predstavljaju. Da djecu ne plaše. Jer, nismo u bolnici, nego u lječilištu. Na moru. Gdje vas cvrčci uspavljuju, a valovi bude.

Igor, srećom, nije teško bolestan. Ima problema s disanjem. Proći će. U Krvavici puno prije nego u njegovoj Surdulici. Morski zrak bi mu trebao pasati. A i plivati bi za ovih nekoliko tjedana preporučenog liječenja trebao naučiti.

– Naučit ću, sigurno – viče mali.

Roditelji mu ne fale. Smetaju mu tek djeca što plaču bez veze. Prije spavanja najčešće. Prvo šutke počnu cmizdriti, a onda se, kako jedan drugog čuju, svi stanu kriviti. Kao orkestar pun raštimanih truba.

– Ne razumijem što im je, umjesto da uživaju, jer tko zna kada će opet na more ići, oni svima kvare provod – govori Igor.

Teta Vesna miluje ga po glavi. Voli Igora. Ma, voli ona svu djecu, sva su joj pametna i draga, ali Igor je, nikad to ne bi izgovorila naglas, nešto posebno. Zamišlja ga kao glumca. Ili voditelja središnjeg Dnevnika. Veselo lice s televizije. Odijelo će mu sigurno fino pristajati.

– Ovdje nam je stvarno predivno. Djeca imaju sve što im treba, čak i više od toga, jer ovaj mir, ovaj zrak, ovu prirodu, teško igdje mogu naći – objašnjava Vesna.

---

image

Ovdje, usred guste borove šume, skrivena od jednookih aždaja, bezubih trolova i svih ostalih strašnih ovozemaljskih stvorenja, djeca se ne liječe, ovdje se zdravlje podrazumijeva

Ivo Ravlić/Cropix
---

Remek-djelo

Liječnica je. Pedijatrica. Ali kako ovdje, pravimo se i dalje, liječnika nema, tako i s tetom Vesnom razgovaramo kao sa slučajnom prolaznicom. A slučajni prolaznici ne mogu nego se zaljubiti u Krvavicu. I ovo lječilište. Dječje odmaralište, da ga ispravnije nazovemo, jer ovdje, usred guste borove šume, skrivena od jednookih aždaja, bezubih trolova i svih ostalih strašnih ovozemaljskih stvorenja, djeca se ne liječe, ovdje se zdravlje podrazumijeva.

– Došla sam prije tri godine i čini mi se kako bih mogla ostati zauvijek – ne laže Vesna.

A i zašto bi lagala. Ovoga nadaleko nema. A pogotovo ne u ovoj zemlji. I svim zemljama uokolo nje. Kad je lječilište izgrađeno 1964. godine rekli su da se to svemirski brod spustio na Makarsku rivijeru. Tako je neobično bilo. A i danas je. Remek-djelo arhitekture.

Jednoga dana, kad ničeg ovdje više ne bude bilo, kad ne bude ni ove zemlje, niti svih zemalja uokolo nje, o njemu će se snimati filmovi. I praviti izložbe. Pričat će stariji kako je nekoć bilo i kako smo za djecu gradili besplatna lječilišta usred guste jadranske šume gdje bi neki, samo da im je nas pobijediti, sjekli borove i gradili hotele. I umjesto zvijezda zvjezdicama se kitili.

---

image

Jednoga dana, kad ničeg ovdje više ne bude bilo, o ovo mjestu će se snimati filmovi

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Ne daj, Bože! – krsti se Marin Andrijašević.

On je upravitelj lječilišta. I njemu je ovdje predivno. Tu smo riječ toliko puta čuli tijekom našeg boravka u Krvavici da nas je bilo strah da se ne izliže. Zaboravili smo, međutim, da se takve riječi, kakve podjednako razumiju i nezreli i dozreli, ne mogu izlizati, pa nas je malo sram.

– Teško je riječima opisati savršenstvo ovoga mjesta. Rikard Marasović ga je projektirao vođen nadahnućem koje kao da nije bilo s ovoga svijeta – zbori upravitelj.

Djeca mu se vrte oko nogu dok nas vodi po neobičnoj zgradi. Igraju se kukala i krevelje u objektiv našeg fotoreportera. A zgrada je okrugla. Kao svemirski brod. Iz američkih filmova. Jer što mi znamo kako izgledaju pravi svemirski brodovi.

Kružni je to lebdeći volumen, rekli bi stručnjaci. Bez iti jedne jedine skaline. Da djeca ne posrnu, ne razbiju koljena ili glavu, sačuvaj Bože.

– Ovo je djelo genijalca – ponosno će Andrijašević.

---

image

‘Ne razumijem se previše u arhitekturu, ali vjerujem stručnjacima kad kažu da je ovo jedno od kanonskih djela moderne hrvatske arhitekture‘, veli upravitelj

Ivo Ravlić/Cropix
---

U prizemlju su zajedničke prostorije. Prostrane poput nogometnog igrališta. Cika ne prestaje. Mularija se naganja. A na katu su sobe. U krug poredane. Svaka svaku vidi, a sve skrivene. Kad ti treba društvo, tu je. Kad želiš biti sam, nikoga nema. A svaka ima i balkon. I nevidljive konope. Da te drže. Da ne odletiš. Da ne nestaneš. Jer ovakvi svjetovi stvoreni su za letove. I nestajanje.

– Ne razumijem se previše u arhitekturu, ali vjerujem stručnjacima kad kažu da je ovo jedno od kanonskih djela moderne hrvatske arhitekture – veli upravitelj.

Igra i radost

Otvara vrata za vratima, a iza svakih igra i radost. Vodi nas i do jednog vojnika. Jedinog, koliko nam se čini. Stoji momčić pred ulazom i pazi da djeci kakav trapavi Regoč ne naudi. Iz Tuzle je. Neugodno mu. Ni sam ne zna čime je zaslužio da ga ovdje premjeste. Ne smije davati izjave, pa se šutke crveni.

Ljeto je počelo, a pred njim mnoge curice promiču. Lepršaju kao da Slanom banjom prolaze i sve se prave da ga nema.

– Ovo je zapravo vojno dječje lječilište, mnoga naša djeca su djeca vojnih osiguranika pa zato imamo i vojsku da nas čuva – smije se Andrijašević.

---

image

Slučajni prolaznici ne mogu nego se zaljubiti u Krvavicu. I ovo lječilište. Dječje odmaralište, da ga ispravnije nazovemo

Ivo Ravlić/Cropix
---

Blago bi se svijetu bilo s ovakvim vojnicima. Smijemo se i mi. Teško nam je i pomisliti na one druge vojske. A ima ih. Koje brane zaposjedajući. Pa braneći sve unište.

Da je njima ovako jedno lječilište dati, ovakav jedan biser, rajski vrt bez otrovnih jabuka i ogavnih zmijetina, učas bi ga opustošili. Ni šteker na zidu ne bi ostavili. I kabele bi počupali. Gladni narod bi se častio lusterima i pločicama. Sa zidova bi boju golim zubima ljuštili, jezicima svojim kauče bi parali.

– Grozno je na tako nešto iti pomisliti – prekida nas upravitelj.

Kaže kako bi samo barbari tako nešto napravili. I kako bi ovu zgradu, kad bi je jednom djeca i napustila, iako ne zna zašto bi je pobogu djeca ikad napustila, trebalo čuvati kao najveće nacionalno blago. Uostalom, ona to i jest, zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro.

---

image

Upravitelj kaže kako bi samo barbari ovako nešto napravili

Ivo Ravlić/Cropix
---

– U početku, to morate znati, bili smo primarno vojni objekt, a poslije smo vrata otvorili svima, prije svega osobama s posebnim potrebama i djeci radnika slabijeg imovinskog stanja – objašnjava Andrijašević.

Neugodno mu je što ga zamaramo glupostima. Crne misli ovdje nisu dozvoljene. Volio bi da nismo ni došli. Čuo nas je, pokazuje rukom na malog pametnjakovića koji nas u stopu prati, i Igor, a on ne voli kad djeca svašta čuju.

– Čika novinar, a zašto mislite da bi sve ovo netko jednoga dana mogao uništiti? – znatiželjno će mali.

– Ne mislim, znam – odgovaram bez imalo obzira.

– Ali, ovde je tako predivno.

– Mali, ne budi glup, što ima predivno u tome da na obali, usred guste borove šume na Makarskoj rivijeri, gdje kvadrat zemljišta košta 500 eura, postoji dječje lječilište, odmaralište, zabavište, nazovi to kako hoćeš, kad može postojati hotel s 200 soba, stavi slobodno i 300, u kojemu bi se moglo zaposliti pola Baške Vode i Brela.

– Ne shvaćam.

– I ne moraš, ima tko će o tome brinuti, derišta poput tebe ne moraju brinuti o ničemu.

---

image

‘Čika novinar, a zašto mislite da bi sve ovo netko jednoga dana mogao uništiti?‘, znatiželjno će mali

Ivo Ravlić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Jednoga dana, kad ničeg ovdje više ne bude bilo, o ovo mjestu će se snimati filmovi

Ivo Ravlić/Cropix

Slučajni prolaznici ne mogu nego se zaljubiti u Krvavicu. I ovo lječilište. Dječje odmaralište, da ga ispravnije nazovemo

Ivo Ravlić/Cropix

‘Ne razumijem se previše u arhitekturu, ali vjerujem stručnjacima kad kažu da je ovo jedno od kanonskih djela moderne hrvatske arhitekture‘, veli upravitelj

Ivo Ravlić/Cropix

Upravitelj kaže kako bi samo barbari ovako nešto napravili

Ivo Ravlić/Cropix

‘Čika novinar, a zašto mislite da bi sve ovo netko jednoga dana mogao uništiti?‘, znatiželjno će mali

Ivo Ravlić/Cropix

Ovdje, usred guste borove šume, skrivena od jednookih aždaja, bezubih trolova i svih ostalih strašnih ovozemaljskih stvorenja, djeca se ne liječe, ovdje se zdravlje podrazumijeva

Ivo Ravlić/Cropix

Devastirana zgrada lječilišta u mjestu Krvavica u nekadašnjem vlasništvu JNA

Ivo Ravlić/Cropix

‘Kanon moderne arhitekture‘ i zaštićeno kulturno dobro propada već desetljećima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/jednom-davno-bilo-je-to-mjesto-igre-radosti-i-djecjeg-veselja-zasto-bi-sve-to-jednog-dana-netko-unistio-1303230 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e280b40327dc5fea8738d591013e83257c9ae78 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jednom+davno+bilo+je+to+mjesto+igre%2C+radosti+i+dje%C4%8Djeg+veselja.+Za%C5%A1to+bi+sve+to+jednog+dana+netko+uni%C5%A1tio%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fjednom-davno-bilo-je-to-mjesto-igre-radosti-i-djecjeg-veselja-zasto-bi-sve-to-jednog-dana-netko-unistio-1303230 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fjednom-davno-bilo-je-to-mjesto-igre-radosti-i-djecjeg-veselja-zasto-bi-sve-to-jednog-dana-netko-unistio-1303230 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijest krvavice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalapovijest krvavice

Jednom davno bilo je to mjesto igre, radosti i dječjeg veselja. Zašto bi sve to jednog dana netko uništio?

2. srpnja 2023. - 23:57

Ovdje nam je predivno. Svi se o nama brinu, a mi ne moramo brinuti o ničemu.

Tako nam govori maleni Igor. Kažemo maleni jer nije velik, tek mu je osam godina, a opet razumniji je i od mnogih svojih velikih drugara. I staratelja. Kojih ne manjka. Gdje god pogledaš, ili vidiš Igora ili staratelja. A neki su i doktori. Samo što paze da se takvima ne predstavljaju. Da djecu ne plaše. Jer, nismo u bolnici, nego u lječilištu. Na moru. Gdje vas cvrčci uspavljuju, a valovi bude.

Igor, srećom, nije teško bolestan. Ima problema s disanjem. Proći će. U Krvavici puno prije nego u njegovoj Surdulici. Morski zrak bi mu trebao pasati. A i plivati bi za ovih nekoliko tjedana preporučenog liječenja trebao naučiti.

– Naučit ću, sigurno – viče mali.

Roditelji mu ne fale. Smetaju mu tek ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:05