stdClass Object ( [id] => 1159371 [title] => Arheološka senzacija ‘izronila‘ iz temelja budućeg hotela: božica Venera, stara 1800 godina, krasila je dvorište rimske vile, otkrivamo i čije su ruke bile ispod njezinih grudi i na bedrima [alias] => arheoloska-senzacija-izronila-iz-temelja-buduceg-hotela-bozica-venera-stara-1800-godina-krasila-je-dvoriste-rimske-vile-otkrivamo-i-cije-su-ruke-bile-ispod-njezinih-grudi-i-na-bedrima [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Visoka oko metra, sačuvana od koljena do ispod grudi, izrađena od mramora i stara oko 1800 godina.

Tako bi se telegrafski mogao opisati kip rimske božice Venere pronađen na gradilištu budućeg hotela u središtu Zadra.

– Akademik Nenad Cambi, naš najveći stručnjak za antiku, smatra da je najvjerojatnije riječ o kipu božice Venere. Njezina puna visina bila je negdje oko dva metra i vjerojatno se nalazila na nekom postamentu u atriju ove urbane antičke vile u kojoj se sada nalazimo – govori Smiljan Gluščević, voditelj arheoloških istraživanja na Poljani Požarišće, gdje tvrtka "Albergo", na mjestu srušene derutne kuće kupljene od Grada, planira podignuti mali luksuzni hotel.

Kip rimske božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti pronađen je na dubini od oko dva metra, a u neposrednoj blizini otkriveni su i kameni ulomci velikog podnožja, najvjerojatnije bunarske krune.

---

image
Pod poljanom Požarišće donedavno se skrivallo cijelo dvorište velebne antičke vile
Jure Mišković/Cropix
---

– Ovakvi primjeri antičke plastike vrlo su rijetki kod nas. Sličan ostatak nekog Venerina kipa postoji u Arheološkom muzeju u Splitu – kaže akademik Cambi, a Gluščević dodaje:

– Očito smo pronašli jedan vrlo vrijedan i rijedak kip, o kojem će se više znati nakon njegova čišćenja i konzervacije.

Čim je Venera izvađena iz zemlje, arheolozima je bilo jasno da su otkrili "senzaciju". Odmah je izdvojena od drugih artefakata i prebačena u depo Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru, s kojim je potpisan dogovor o deponiranju svih nalaza na istražnoj lokaciji.

---

image
Arheolog Smiljan Glušćević na nalazištu u srcu Zadra
Jure Mišković/Cropix
---

Ruke na bedru

Smiljan Gluščević ističe da je pronađeni kip zanimljiv i po nekoliko detalja na njemu.

– Na lijevoj nozi je ostatak, odnosno odlomljeni dio nečije ruke, na desnom bedru kao da su otisci nečijih prstiju. Blizu prepona se također vide neki "otisci", kao i na dijelu tijela ispod grudi... Arheološka analiza trebala bi objasniti te stvari, no akademik Cambi smatra da dio ruke na lijevoj nozi najvjerojatnije pripada bogu Merkuru, s kojim se Venera ikonografski često povezuje.

– Ovo su sve, naglašavam, preliminarna saznanja, no nedvojbeno je riječ o posebnom nalazu i kipu koji bi bilo lijepo sutra javno prezentirati u sklopu novog objekta – kaže naš sugovornik, koji je protumačio i arheološki kontekst u kojem je pronađena Venera.

– Ona je, dakle, najvjerojatnije bila jedna od skulptura iz atrija ove antičke urbane vile. Uokolo mjesta gdje smo je pronašli otkrili smo i mramorni pod površine od oko 80 četvornih metara.

On se proširuje prema istoku, jugu i sjeveru, tako da prave dimenzije toga centralnog dijela vile zapravo ne znamo. No s obzirom na druge nalaze – 11 metara dugi kanal za slijevne vode, ostatke antičkog zida koji je bio obložen sivim mramornim pločicama te ostatke crno-bijelog mozaika u površini od neka četiri četvorna metra – možemo reći da se radi o bogatoj urbanoj vili između drugog i četvrtog stoljeća, koja je vrlo vjerojatno imala kat.

Položaj vile i detalji mozaika poklapaju se s rezultatima istraživanja profesora Borisa Ilakovca prije 60 godina. On je prije gradnje susjedne zgrade Božidara Rašice istraživao temelje zgrada srušenih u razaranju tijekom i nakon Drugog svjetskog rata

---

image
Antička božica ljubavi, plodnosti i spolnosti nakon čišćenja je zasjala u svoj svojoj ljepoti
Smiljan Gluščević
---

Profesor Ilakovac je na tome mjestu pronašao dvije vile u nizu, međusobno su se dodirivale vanjskim zidovima i imale su identičan mozaični ukras u atriju. Sve nam to govori da je ovdje, stotinu metara od antičkog Foruma, postojao niz reprezentativnih stambenih objekata koji je kasnije, moguće u ranom srednjem vijeku, porušen i koji se tek sad otkriva u svojoj punoj ljepoti.

Otkrili smo i nekoliko srednjovjekovnih zidova, ali o njihovoj interpretaciji zasad je prerano govoriti. Ovo je dokaz kontinuiteta urbanog života na zadarskom Poluotoku. Ove su se vile, po svemu sudeći, nalazile unutar antičkih insula, nastalih moguće i prije Krista, te podijeljenih cardima i decumanima kuda prolaze i današnje ulice u ovom dijelu grada, prosječnih dimenzija 40 puta 20 metara – objašnjava Gluščević.

Blago za hotelske vitrine

Zanimljivi su i drugi pronalasci, ulomci antičke i bizantske keramike koji su najvjerojatnije tu dospjeli između četvrtog i šestog stoljeća. Isto tako nađeni su ulomci luksuzne stolne keramike iz sjeverne Afrike koji ne pripadaju vremenu prije trećeg stoljeća, a neki bi se preliminarno mogli datirati i u četvrto, odnosno peto stoljeće.

Svi bi se ti artefakti, ako vlasnici dobiju dozvole, i ako to bude njihova želja, mogli naći u vitrini budućeg hotela.

– O tome je teško govoriti jer to ne ovisi o meni, nego o konzervatorima i investitorima ovog objekta. Kao arheolog, volio bih vidjeti u jednom takvom hotelu vitrinu s nalazima, da se vidi genius loci, povijesna slojevitost mjesta, a mislim da bi to bilo atraktivno i za posjetitelje.

Osim toga, smatram da bi se i pronađeni ostaci mozaika mogli "srolati", izvaditi i negdje prezentirati jer danas za takvo što postoji razvijena tehnika – naglašava naš sugovornik.

Konačnu riječ dat će struka, odnosno konzervatori, koji će investitorima hotelskog objekta nakon arheološkog izvješća odrediti uvjete zaštite lokacije i gradnje. Odnosno što će ostati zatrpano pod zemljom, a što će možda biti prezentirano.

– Mi arheolozi bismo uvijek htjeli da se sve vidi, ali znamo da to nije moguće, pogotovo u gradovima kao što je Zadar, gdje na svakom pedlju zemlje imate arheološko nalazište – zaključuje Smiljan Gluščević.

Naš dugovornik je bivši ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, stručnjak za antiku, jedan od naših najznačajnijih podvodnih istraživača. Sve do odlaska u mirovinu, prije pet godina, vodio je terenska istraživanja po cijeloj jadranskoj obali i otocima.

Gluščević je bio prvi profesionalno zaposleni podvodni arheolog u bivšoj Jugoslaviji, voditelj međunarodnog tima za izvlačenje Apoksiomena u moru kod Lošinja i jedini je hrvatski član znanstvenog odbora "Archaeologia Maritima Mediterranea", uglednoga međunarodnog časopisa podvodne arheologije koji izlazi u Pisi i Rimu.

Kao krunu svog istraživačkog, pedagoškog i akademskog rada, prije tri godine objavio je prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz podvodne arheologije. Posao na Požarištu obavljao je za privatnu arheološku tvrtku "Arheologija Art" iz Zadra.

---

image
Istražni prostor antičke urbane vile
Smiljan Gluščević
---

Među brojnim ulomcima keramike pronađenim u kanalu za slijevne vode, Gluščević je otkrio i veću količinu tzv. tubula, šuplje keramičke cigle koje su služile kao cijevi "centralnog grijanja" u antičkim vilama.

Tubuli su se slagali unutar zida i kroz njih je prolazio topli zrak koji je zagrijavao zgradu, što dovoljno govori o luksuzu u kojem su tadašnji Zadrani uživali u svojim vilama s pogledom na more.

---

Iskusni stručnjak


Smiljan Gluščević bivši je ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, stručnjak za antiku, jedan od naših najznačajnijih podvodnih istraživača. Sve do odlaska u mirovinu, prije pet godina, vodio je terenska istraživanja po cijeloj jadranskoj obali i otocima. Gluščević je bio prvi profesionalno zaposleni podvodni arheolog u bivšoj Jugoslaviji, voditelj međunarodnog tima za izvlačenje Apoksiomena u moru kod Lošinja i jedini je hrvatski član znanstvenog odbora "Archaeologia Maritima Mediterranea", uglednoga međunarodnog časopisa podvodne arheologije koji izlazi u Pisi i Rimu. Kao krunu svog istraživačkog, pedagoškog i akademskog rada, prije tri godine objavio je prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz podvodne arheologije. Posao na Požarištu obavljao je za privatnu arheološku tvrtku "Arheologija Art" iz Zadra.

---

---

image
Kip je bio skriven pod tisućljetnim naslagama zemlje
Smiljan Gluščević
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misterije DALMACIJe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => misterije DALMACIJe 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-14 13:01:27 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-15 14:29:10 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2022-01-14 21:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20569398.png","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20568464.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20568462.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20568466.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20568468.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20568470.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20568472.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20569318.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20569320.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/14\/20569306.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/ S. Glu\u0161\u010devi\u0107","Smiljan Glu\u0161\u010devi\u0107","Smiljan Glu\u0161\u010devi\u0107","Smiljan Glu\u0161\u010devi\u0107","Smiljan Glu\u0161\u010devi\u0107","Smiljan Glu\u0161\u010devi\u0107","Smiljan Glu\u0161\u010devi\u0107","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zadar, arheolo\u0161ko nalazi\u0161te na poluotoku, kip venere","Anti\u010dka bo\u017eica ljubavi, plodnosti i spolnosti nakon \u010di\u0161\u0107enja je zasjala u svoj svojoj ljepoti","Istra\u017eni prostor anti\u010dke urbane vile","Na lokalitetu se nalazi i rimski kanal za slijevne vode","Kip je bio skriven pod tisu\u0107ljetnim naslagama zemlje","Centralni otvor kanala s kamenom krunom","Crno-bijeli mozaik","Nakon ru\u0161enja derutne ku\u0107e otkrio se jo\u0161 jedan djeli\u0107 bogatog mozaika rimske Jadere, kao i kruni\u0161te dvori\u0161nog bunara","Pod poljanom Po\u017eari\u0161\u0107e donedavno se skrivallo cijelo dvori\u0161te velebne anti\u010dke vile","Arheolog Smiljan Glu\u0161\u0107evi\u0107 na nalazi\u0161tu u srcu Zadra"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_20569398_1920.png":"1920x1080","k_20569398_1280.png":"1280x1280","k_20569398_1024.png":"1024x1024","k_20569398_640.png":"640x640","k_20569398_480.png":"480x480","k_20569398_340.png":"340x340","k_20569398_220.png":"220x220","o_20569398_1280.png":"1280x720","o_20569398_1024.png":"1024x576","o_20569398_640.png":"640x360","o_20569398_480.png":"480x270","o_20569398_340.png":"340x191","o_20569398_220.png":"220x123","h_20569398_1280.png":"1280x854","h_20569398_1024.png":"1024x683","h_20569398_640.png":"640x427","h_20569398_480.png":"480x320","h_20569398_340.png":"340x227","h_20569398_220.png":"220x147","pp_20569398_1280.png":"1006x1280","pp_20569398_1024.png":"805x1024","pp_20569398_640.png":"503x640","pp_20569398_480.png":"377x480","pp_20569398_340.png":"267x340","pp_20569398_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20568464_1920.jpg":"1920x1080","k_20568464_1280.jpg":"1280x1280","k_20568464_1024.jpg":"1024x1024","k_20568464_640.jpg":"640x640","k_20568464_480.jpg":"480x480","k_20568464_340.jpg":"340x340","k_20568464_220.jpg":"220x220","o_20568464_1280.jpg":"1280x1920","o_20568464_1024.jpg":"1024x1536","o_20568464_640.jpg":"640x960","o_20568464_480.jpg":"480x720","o_20568464_340.jpg":"340x510","o_20568464_220.jpg":"220x330","h_20568464_1280.jpg":"1280x854","h_20568464_1024.jpg":"1024x683","h_20568464_640.jpg":"640x427","h_20568464_480.jpg":"480x320","h_20568464_340.jpg":"340x227","h_20568464_220.jpg":"220x147","pp_20568464_1280.jpg":"1006x1280","pp_20568464_1024.jpg":"805x1024","pp_20568464_640.jpg":"503x640","pp_20568464_480.jpg":"377x480","pp_20568464_340.jpg":"267x340","pp_20568464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1181x787","hd_20568462_1920.jpg":"1920x1080","k_20568462_1280.jpg":"1280x1280","k_20568462_1024.jpg":"1024x1024","k_20568462_640.jpg":"640x640","k_20568462_480.jpg":"480x480","k_20568462_340.jpg":"340x340","k_20568462_220.jpg":"220x220","o_20568462_1280.jpg":"1280x852","o_20568462_1024.jpg":"1024x682","o_20568462_640.jpg":"640x426","o_20568462_480.jpg":"480x319","o_20568462_340.jpg":"340x226","o_20568462_220.jpg":"220x146","h_20568462_1280.jpg":"1280x854","h_20568462_1024.jpg":"1024x683","h_20568462_640.jpg":"640x427","h_20568462_480.jpg":"480x320","h_20568462_340.jpg":"340x227","h_20568462_220.jpg":"220x147","pp_20568462_1280.jpg":"1006x1280","pp_20568462_1024.jpg":"805x1024","pp_20568462_640.jpg":"503x640","pp_20568462_480.jpg":"377x480","pp_20568462_340.jpg":"267x340","pp_20568462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1181x886","hd_20568466_1920.jpg":"1920x1080","k_20568466_1280.jpg":"1280x1280","k_20568466_1024.jpg":"1024x1024","k_20568466_640.jpg":"640x640","k_20568466_480.jpg":"480x480","k_20568466_340.jpg":"340x340","k_20568466_220.jpg":"220x220","o_20568466_1280.jpg":"1280x960","o_20568466_1024.jpg":"1024x768","o_20568466_640.jpg":"640x480","o_20568466_480.jpg":"480x360","o_20568466_340.jpg":"340x255","o_20568466_220.jpg":"220x165","h_20568466_1280.jpg":"1280x854","h_20568466_1024.jpg":"1024x683","h_20568466_640.jpg":"640x427","h_20568466_480.jpg":"480x320","h_20568466_340.jpg":"340x227","h_20568466_220.jpg":"220x147","pp_20568466_1280.jpg":"1006x1280","pp_20568466_1024.jpg":"805x1024","pp_20568466_640.jpg":"503x640","pp_20568466_480.jpg":"377x480","pp_20568466_340.jpg":"267x340","pp_20568466_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1181x1150","hd_20568468_1920.jpg":"1920x1080","k_20568468_1280.jpg":"1280x1280","k_20568468_1024.jpg":"1024x1024","k_20568468_640.jpg":"640x640","k_20568468_480.jpg":"480x480","k_20568468_340.jpg":"340x340","k_20568468_220.jpg":"220x220","o_20568468_1280.jpg":"1280x1246","o_20568468_1024.jpg":"1024x997","o_20568468_640.jpg":"640x623","o_20568468_480.jpg":"480x467","o_20568468_340.jpg":"340x331","o_20568468_220.jpg":"220x214","h_20568468_1280.jpg":"1280x854","h_20568468_1024.jpg":"1024x683","h_20568468_640.jpg":"640x427","h_20568468_480.jpg":"480x320","h_20568468_340.jpg":"340x227","h_20568468_220.jpg":"220x147","pp_20568468_1280.jpg":"1006x1280","pp_20568468_1024.jpg":"805x1024","pp_20568468_640.jpg":"503x640","pp_20568468_480.jpg":"377x480","pp_20568468_340.jpg":"267x340","pp_20568468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1181x886","hd_20568470_1920.jpg":"1920x1080","k_20568470_1280.jpg":"1280x1280","k_20568470_1024.jpg":"1024x1024","k_20568470_640.jpg":"640x640","k_20568470_480.jpg":"480x480","k_20568470_340.jpg":"340x340","k_20568470_220.jpg":"220x220","o_20568470_1280.jpg":"1280x960","o_20568470_1024.jpg":"1024x768","o_20568470_640.jpg":"640x480","o_20568470_480.jpg":"480x360","o_20568470_340.jpg":"340x255","o_20568470_220.jpg":"220x165","h_20568470_1280.jpg":"1280x854","h_20568470_1024.jpg":"1024x683","h_20568470_640.jpg":"640x427","h_20568470_480.jpg":"480x320","h_20568470_340.jpg":"340x227","h_20568470_220.jpg":"220x147","pp_20568470_1280.jpg":"1006x1280","pp_20568470_1024.jpg":"805x1024","pp_20568470_640.jpg":"503x640","pp_20568470_480.jpg":"377x480","pp_20568470_340.jpg":"267x340","pp_20568470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1181x886","hd_20568472_1920.jpg":"1920x1080","k_20568472_1280.jpg":"1280x1280","k_20568472_1024.jpg":"1024x1024","k_20568472_640.jpg":"640x640","k_20568472_480.jpg":"480x480","k_20568472_340.jpg":"340x340","k_20568472_220.jpg":"220x220","o_20568472_1280.jpg":"1280x960","o_20568472_1024.jpg":"1024x768","o_20568472_640.jpg":"640x480","o_20568472_480.jpg":"480x360","o_20568472_340.jpg":"340x255","o_20568472_220.jpg":"220x165","h_20568472_1280.jpg":"1280x854","h_20568472_1024.jpg":"1024x683","h_20568472_640.jpg":"640x427","h_20568472_480.jpg":"480x320","h_20568472_340.jpg":"340x227","h_20568472_220.jpg":"220x147","pp_20568472_1280.jpg":"1006x1280","pp_20568472_1024.jpg":"805x1024","pp_20568472_640.jpg":"503x640","pp_20568472_480.jpg":"377x480","pp_20568472_340.jpg":"267x340","pp_20568472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20569318_1920.jpg":"1920x1080","k_20569318_1280.jpg":"1280x1280","k_20569318_1024.jpg":"1024x1024","k_20569318_640.jpg":"640x640","k_20569318_480.jpg":"480x480","k_20569318_340.jpg":"340x340","k_20569318_220.jpg":"220x220","o_20569318_1280.jpg":"1280x853","o_20569318_1024.jpg":"1024x682","o_20569318_640.jpg":"640x426","o_20569318_480.jpg":"480x320","o_20569318_340.jpg":"340x226","o_20569318_220.jpg":"220x146","h_20569318_1280.jpg":"1280x854","h_20569318_1024.jpg":"1024x683","h_20569318_640.jpg":"640x427","h_20569318_480.jpg":"480x320","h_20569318_340.jpg":"340x227","h_20569318_220.jpg":"220x147","pp_20569318_1280.jpg":"1006x1280","pp_20569318_1024.jpg":"805x1024","pp_20569318_640.jpg":"503x640","pp_20569318_480.jpg":"377x480","pp_20569318_340.jpg":"267x340","pp_20569318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20569320_1920.jpg":"1920x1080","k_20569320_1280.jpg":"1280x1280","k_20569320_1024.jpg":"1024x1024","k_20569320_640.jpg":"640x640","k_20569320_480.jpg":"480x480","k_20569320_340.jpg":"340x340","k_20569320_220.jpg":"220x220","o_20569320_1280.jpg":"1280x853","o_20569320_1024.jpg":"1024x682","o_20569320_640.jpg":"640x426","o_20569320_480.jpg":"480x320","o_20569320_340.jpg":"340x226","o_20569320_220.jpg":"220x146","h_20569320_1280.jpg":"1280x854","h_20569320_1024.jpg":"1024x683","h_20569320_640.jpg":"640x427","h_20569320_480.jpg":"480x320","h_20569320_340.jpg":"340x227","h_20569320_220.jpg":"220x147","pp_20569320_1280.jpg":"1006x1280","pp_20569320_1024.jpg":"805x1024","pp_20569320_640.jpg":"503x640","pp_20569320_480.jpg":"377x480","pp_20569320_340.jpg":"267x340","pp_20569320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20569306_1920.jpg":"1920x1080","k_20569306_1280.jpg":"1280x1280","k_20569306_1024.jpg":"1024x1024","k_20569306_640.jpg":"640x640","k_20569306_480.jpg":"480x480","k_20569306_340.jpg":"340x340","k_20569306_220.jpg":"220x220","o_20569306_1280.jpg":"1280x853","o_20569306_1024.jpg":"1024x682","o_20569306_640.jpg":"640x426","o_20569306_480.jpg":"480x320","o_20569306_340.jpg":"340x226","o_20569306_220.jpg":"220x146","h_20569306_1280.jpg":"1280x854","h_20569306_1024.jpg":"1024x683","h_20569306_640.jpg":"640x427","h_20569306_480.jpg":"480x320","h_20569306_340.jpg":"340x227","h_20569306_220.jpg":"220x147","pp_20569306_1280.jpg":"1006x1280","pp_20569306_1024.jpg":"805x1024","pp_20569306_640.jpg":"503x640","pp_20569306_480.jpg":"377x480","pp_20569306_340.jpg":"267x340","pp_20569306_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15580549 Threads: 3 Questions: 3214636870 Slow queries: 7255704 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236248395 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/arheoloska-senzacija-izronila-iz-temelja-buduceg-hotela-bozica-venera-stara-1800-godina-krasila-je-dvoriste-rimske-vile-otkrivamo-i-cije-su-ruke-bile-ispod-njezinih-grudi-i-na-bedrima-1159371 [printLink] => /dalmacija/obala/arheoloska-senzacija-izronila-iz-temelja-buduceg-hotela-bozica-venera-stara-1800-godina-krasila-je-dvoriste-rimske-vile-otkrivamo-i-cije-su-ruke-bile-ispod-njezinih-grudi-i-na-bedrima-1159371?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 331447 [name] => arheologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arheologija [link] => /tag/arheologija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226228 [name] => Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663238 [name] => Zadar, antika, spomenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-14 22:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => zadar-antika-spomenici [link] => /tag/zadar-antika-spomenici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misterije DALMACIJe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Arheološka senzacija ‘izronila‘ iz temelja budućeg hotela: božica Venera, stara 1800 godina, krasila je dvorište rimske vile, otkrivamo i čije su ruke bile ispod njezinih grudi i na bedrima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20569398.png [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/ S. Gluščević [mainImageDesc] => Zadar, arheološko nalazište na poluotoku, kip venere [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20569398.png [title] => Zadar, arheološko nalazište na poluotoku, kip venere Cropix/ S. Gluščević ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20568464.jpg [title] => Antička božica ljubavi, plodnosti i spolnosti nakon čišćenja je zasjala u svoj svojoj ljepoti Smiljan Gluščević ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20568462.jpg [title] => Istražni prostor antičke urbane vile Smiljan Gluščević ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20568466.jpg [title] => Na lokalitetu se nalazi i rimski kanal za slijevne vode Smiljan Gluščević ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20568468.jpg [title] => Kip je bio skriven pod tisućljetnim naslagama zemlje Smiljan Gluščević ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20568470.jpg [title] => Centralni otvor kanala s kamenom krunom Smiljan Gluščević ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20568472.jpg [title] => Crno-bijeli mozaik Smiljan Gluščević ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20569318.jpg [title] => Nakon rušenja derutne kuće otkrio se još jedan djelić bogatog mozaika rimske Jadere, kao i krunište dvorišnog bunara Jure Mišković/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20569320.jpg [title] => Pod poljanom Požarišće donedavno se skrivallo cijelo dvorište velebne antičke vile Jure Mišković/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/14/20569306.jpg [title] => Arheolog Smiljan Glušćević na nalazištu u srcu Zadra Jure Mišković/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Visoka oko metra, sačuvana od koljena do ispod grudi, izrađena od mramora i stara oko 1800 godina.

Tako bi se telegrafski mogao opisati kip rimske božice Venere pronađen na gradilištu budućeg hotela u središtu Zadra.

– Akademik Nenad Cambi, naš najveći stručnjak za antiku, smatra da je najvjerojatnije riječ o kipu božice Venere. Njezina puna visina bila je negdje oko dva metra i vjerojatno se nalazila na nekom postamentu u atriju ove urbane antičke vile u kojoj se sada nalazimo – govori Smiljan Gluščević, voditelj arheoloških istraživanja na Poljani Požarišće, gdje tvrtka "Albergo", na mjestu srušene derutne kuće kupljene od Grada, planira podignuti mali luksuzni hotel.

Kip rimske božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti pronađen je na dubini od oko dva metra, a u neposrednoj blizini otkriveni su i kameni ulomci velikog podnožja, najvjerojatnije bunarske krune.

---

image
Pod poljanom Požarišće donedavno se skrivallo cijelo dvorište velebne antičke vile
Jure Mišković/Cropix
---

– Ovakvi primjeri antičke plastike vrlo su rijetki kod nas. Sličan ostatak nekog Venerina kipa postoji u Arheološkom muzeju u Splitu – kaže akademik Cambi, a Gluščević dodaje:

– Očito smo pronašli jedan vrlo vrijedan i rijedak kip, o kojem će se više znati nakon njegova čišćenja i konzervacije.

Čim je Venera izvađena iz zemlje, arheolozima je bilo jasno da su otkrili "senzaciju". Odmah je izdvojena od drugih artefakata i prebačena u depo Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru, s kojim je potpisan dogovor o deponiranju svih nalaza na istražnoj lokaciji.

---

image
Arheolog Smiljan Glušćević na nalazištu u srcu Zadra
Jure Mišković/Cropix
---

Ruke na bedru

Smiljan Gluščević ističe da je pronađeni kip zanimljiv i po nekoliko detalja na njemu.

– Na lijevoj nozi je ostatak, odnosno odlomljeni dio nečije ruke, na desnom bedru kao da su otisci nečijih prstiju. Blizu prepona se također vide neki "otisci", kao i na dijelu tijela ispod grudi... Arheološka analiza trebala bi objasniti te stvari, no akademik Cambi smatra da dio ruke na lijevoj nozi najvjerojatnije pripada bogu Merkuru, s kojim se Venera ikonografski često povezuje.

– Ovo su sve, naglašavam, preliminarna saznanja, no nedvojbeno je riječ o posebnom nalazu i kipu koji bi bilo lijepo sutra javno prezentirati u sklopu novog objekta – kaže naš sugovornik, koji je protumačio i arheološki kontekst u kojem je pronađena Venera.

– Ona je, dakle, najvjerojatnije bila jedna od skulptura iz atrija ove antičke urbane vile. Uokolo mjesta gdje smo je pronašli otkrili smo i mramorni pod površine od oko 80 četvornih metara.

On se proširuje prema istoku, jugu i sjeveru, tako da prave dimenzije toga centralnog dijela vile zapravo ne znamo. No s obzirom na druge nalaze – 11 metara dugi kanal za slijevne vode, ostatke antičkog zida koji je bio obložen sivim mramornim pločicama te ostatke crno-bijelog mozaika u površini od neka četiri četvorna metra – možemo reći da se radi o bogatoj urbanoj vili između drugog i četvrtog stoljeća, koja je vrlo vjerojatno imala kat.

Položaj vile i detalji mozaika poklapaju se s rezultatima istraživanja profesora Borisa Ilakovca prije 60 godina. On je prije gradnje susjedne zgrade Božidara Rašice istraživao temelje zgrada srušenih u razaranju tijekom i nakon Drugog svjetskog rata

---

image
Antička božica ljubavi, plodnosti i spolnosti nakon čišćenja je zasjala u svoj svojoj ljepoti
Smiljan Gluščević
---

Profesor Ilakovac je na tome mjestu pronašao dvije vile u nizu, međusobno su se dodirivale vanjskim zidovima i imale su identičan mozaični ukras u atriju. Sve nam to govori da je ovdje, stotinu metara od antičkog Foruma, postojao niz reprezentativnih stambenih objekata koji je kasnije, moguće u ranom srednjem vijeku, porušen i koji se tek sad otkriva u svojoj punoj ljepoti.

Otkrili smo i nekoliko srednjovjekovnih zidova, ali o njihovoj interpretaciji zasad je prerano govoriti. Ovo je dokaz kontinuiteta urbanog života na zadarskom Poluotoku. Ove su se vile, po svemu sudeći, nalazile unutar antičkih insula, nastalih moguće i prije Krista, te podijeljenih cardima i decumanima kuda prolaze i današnje ulice u ovom dijelu grada, prosječnih dimenzija 40 puta 20 metara – objašnjava Gluščević.

Blago za hotelske vitrine

Zanimljivi su i drugi pronalasci, ulomci antičke i bizantske keramike koji su najvjerojatnije tu dospjeli između četvrtog i šestog stoljeća. Isto tako nađeni su ulomci luksuzne stolne keramike iz sjeverne Afrike koji ne pripadaju vremenu prije trećeg stoljeća, a neki bi se preliminarno mogli datirati i u četvrto, odnosno peto stoljeće.

Svi bi se ti artefakti, ako vlasnici dobiju dozvole, i ako to bude njihova želja, mogli naći u vitrini budućeg hotela.

– O tome je teško govoriti jer to ne ovisi o meni, nego o konzervatorima i investitorima ovog objekta. Kao arheolog, volio bih vidjeti u jednom takvom hotelu vitrinu s nalazima, da se vidi genius loci, povijesna slojevitost mjesta, a mislim da bi to bilo atraktivno i za posjetitelje.

Osim toga, smatram da bi se i pronađeni ostaci mozaika mogli "srolati", izvaditi i negdje prezentirati jer danas za takvo što postoji razvijena tehnika – naglašava naš sugovornik.

Konačnu riječ dat će struka, odnosno konzervatori, koji će investitorima hotelskog objekta nakon arheološkog izvješća odrediti uvjete zaštite lokacije i gradnje. Odnosno što će ostati zatrpano pod zemljom, a što će možda biti prezentirano.

– Mi arheolozi bismo uvijek htjeli da se sve vidi, ali znamo da to nije moguće, pogotovo u gradovima kao što je Zadar, gdje na svakom pedlju zemlje imate arheološko nalazište – zaključuje Smiljan Gluščević.

Naš dugovornik je bivši ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, stručnjak za antiku, jedan od naših najznačajnijih podvodnih istraživača. Sve do odlaska u mirovinu, prije pet godina, vodio je terenska istraživanja po cijeloj jadranskoj obali i otocima.

Gluščević je bio prvi profesionalno zaposleni podvodni arheolog u bivšoj Jugoslaviji, voditelj međunarodnog tima za izvlačenje Apoksiomena u moru kod Lošinja i jedini je hrvatski član znanstvenog odbora "Archaeologia Maritima Mediterranea", uglednoga međunarodnog časopisa podvodne arheologije koji izlazi u Pisi i Rimu.

Kao krunu svog istraživačkog, pedagoškog i akademskog rada, prije tri godine objavio je prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz podvodne arheologije. Posao na Požarištu obavljao je za privatnu arheološku tvrtku "Arheologija Art" iz Zadra.

---

image
Istražni prostor antičke urbane vile
Smiljan Gluščević
---

Među brojnim ulomcima keramike pronađenim u kanalu za slijevne vode, Gluščević je otkrio i veću količinu tzv. tubula, šuplje keramičke cigle koje su služile kao cijevi "centralnog grijanja" u antičkim vilama.

Tubuli su se slagali unutar zida i kroz njih je prolazio topli zrak koji je zagrijavao zgradu, što dovoljno govori o luksuzu u kojem su tadašnji Zadrani uživali u svojim vilama s pogledom na more.

---

Iskusni stručnjak


Smiljan Gluščević bivši je ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, stručnjak za antiku, jedan od naših najznačajnijih podvodnih istraživača. Sve do odlaska u mirovinu, prije pet godina, vodio je terenska istraživanja po cijeloj jadranskoj obali i otocima. Gluščević je bio prvi profesionalno zaposleni podvodni arheolog u bivšoj Jugoslaviji, voditelj međunarodnog tima za izvlačenje Apoksiomena u moru kod Lošinja i jedini je hrvatski član znanstvenog odbora "Archaeologia Maritima Mediterranea", uglednoga međunarodnog časopisa podvodne arheologije koji izlazi u Pisi i Rimu. Kao krunu svog istraživačkog, pedagoškog i akademskog rada, prije tri godine objavio je prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz podvodne arheologije. Posao na Požarištu obavljao je za privatnu arheološku tvrtku "Arheologija Art" iz Zadra.

---

---

image
Kip je bio skriven pod tisućljetnim naslagama zemlje
Smiljan Gluščević
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/ S. Gluščević Smiljan Gluščević Smiljan Gluščević Smiljan Gluščević Smiljan Gluščević Smiljan Gluščević Smiljan Gluščević Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix
Cropix/ S. Gluščević
Zadar, arheološko nalazište na poluotoku, kip venere
Smiljan Gluščević
Antička božica ljubavi, plodnosti i spolnosti nakon čišćenja je zasjala u svoj svojoj ljepoti
Smiljan Gluščević
Istražni prostor antičke urbane vile
Smiljan Gluščević
Na lokalitetu se nalazi i rimski kanal za slijevne vode
Smiljan Gluščević
Kip je bio skriven pod tisućljetnim naslagama zemlje
Smiljan Gluščević
Centralni otvor kanala s kamenom krunom
Smiljan Gluščević
Crno-bijeli mozaik
Jure Mišković/Cropix
Nakon rušenja derutne kuće otkrio se još jedan djelić bogatog mozaika rimske Jadere, kao i krunište dvorišnog bunara
Jure Mišković/Cropix
Pod poljanom Požarišće donedavno se skrivallo cijelo dvorište velebne antičke vile
Jure Mišković/Cropix
Arheolog Smiljan Glušćević na nalazištu u srcu Zadra
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/arheoloska-senzacija-izronila-iz-temelja-buduceg-hotela-bozica-venera-stara-1800-godina-krasila-je-dvoriste-rimske-vile-otkrivamo-i-cije-su-ruke-bile-ispod-njezinih-grudi-i-na-bedrima-1159371 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5b2bf960432160c6c70acb5be87ab361f650c214 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Arheolo%C5%A1ka+senzacija+%E2%80%98izronila%E2%80%98+iz+temelja+budu%C4%87eg+hotela%3A+bo%C5%BEica+Venera%2C+stara+1800+godina%2C+krasila+je+dvori%C5%A1te+rimske+vile%2C+otkrivamo+i+%C4%8Dije+su+ruke+bile+ispod+njezinih+grudi+i+na+bedrima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Farheoloska-senzacija-izronila-iz-temelja-buduceg-hotela-bozica-venera-stara-1800-godina-krasila-je-dvoriste-rimske-vile-otkrivamo-i-cije-su-ruke-bile-ispod-njezinih-grudi-i-na-bedrima-1159371 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Farheoloska-senzacija-izronila-iz-temelja-buduceg-hotela-bozica-venera-stara-1800-godina-krasila-je-dvoriste-rimske-vile-otkrivamo-i-cije-su-ruke-bile-ispod-njezinih-grudi-i-na-bedrima-1159371 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misterije DALMACIJe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalamisterije DALMACIJe

Arheološka senzacija ‘izronila‘ iz temelja budućeg hotela: božica Venera, stara 1800 godina, krasila je dvorište rimske vile, otkrivamo i čije su ruke bile ispod njezinih grudi i na bedrima

Piše Ivica Nevešćanin
14. siječnja 2022. - 22:41

Visoka oko metra, sačuvana od koljena do ispod grudi, izrađena od mramora i stara oko 1800 godina.

Tako bi se telegrafski mogao opisati kip rimske božice Venere pronađen na gradilištu budućeg hotela u središtu Zadra.

– Akademik Nenad Cambi, naš najveći stručnjak za antiku, smatra da je najvjerojatnije riječ o kipu božice Venere. Njezina puna visina bila je negdje oko dva metra i vjerojatno se nalazila na nekom postamentu u atriju ove urbane antičke vile u kojoj se sada nalazimo – govori Smiljan Gluščević, voditelj arheoloških istraživanja na Poljani Požarišće, gdje tvrtka "Albergo", na mjestu srušene derutne kuće kupljene od Grada, planira podignuti mali luksuzni hotel.

Kip rimske božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti pronađen je na dubini od oko dva met...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 19:06