StoryEditorOCM
Dalmacijaekološka prijetnja - otpad u Otišiću ugrožava peruču

Na proljeće počinje sanacija odlagališta

Piše PSD.
30. prosinca 2009. - 23:10

Prema najavi gradonačelnika Vrlike Ivana Čorića, na proljeće počinje sanacija spornog odlagališta otpada u Otišiću, na predjelu Poljanak. Naime, tamo otpad odlaže Vrlika i Makaraska prema prije sklopljenom ugovoru. Mnogi građani su prosvjedovali i upozoravali na moguću opasnost otjecanja štetnih tvari kroz rastresito i propusno tlo prema akumulacijskom jezeru Peruča, koje je udaljeno samo nekoliko stotina metara od deponija.

Na jezeru su se znale pojavljivati masne mrlje i uginule ribe koje su plutale površinom pa su mještani okolnih naselja upozoravali na blizinu odlagališta i moguću opasnost od otjecanja štetnih tvari u jezero, a samim time i u Cetinu. No, gradonačelnik Vrlike kaže da nema razloga za zabrinutost jer je sve pod kontrolom.

- Izrađena je studija utjecaja na okoliš, projektna dokumentacija, novac osiguran, i u ožujku sljedeće godine, ako to vremenske prilike dopuste, počet će radovi na sanaciji deponija na površini od dva hektara. U programu sanacije predviđena je gradnja prekrcajne stanice, kaseta za otpad, prečistača, sustava otplinjavanja i ostalih pratećih sadržaja kako bi deponij kompletno sanirali i time maksimalno smanjili štetni utjecaj na okoliš. Inače, već prije smo sanirali deponij otpada na Maovicama koji je bio naš gradski, tako da ćemo u ovom dijelu Dalmatinske zagore za nekoliko godina imati garantirano čisti okoliš -optimistično je najavio Čorić.

Ukupna vrijednost radova na sanaciji iznosit će oko 10 mlijuna kuna, a 80 posto će financirati Fond za zaštitu okoliša, dok će Grad Vrlika izdvojiti 20 posto novca iz proračuna za sanaciju.

Vito Perić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 02:42