StoryEditorOCM
DalmacijaPUNA ŠAKA JEDINICA

Na državnoj maturi pao svaki peti učenik iz Dalmacije

Piše PSD.
16. srpnja 2014. - 21:55
Iako su maturanti dalmatinskih županija, kao i njihovi vršnjaci u ostatku Hrvatske, ovogodišnju državnu maturu svladali u prosjeku s (čvrstom) trojkom, barem što se tiče obveznih predmeta hrvatskoga i engleskog jezika te matematike, broj učenika koji su pali maturu prilično je zabrinjavajući.

Ukupno gledano, u četiri dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj na maturu je izišlo ukupno 9031 kandidat, od kojih je njih 7167 bilo učenika završnih razreda gimnazija i strukovnih škola.

Maturu je pao svaki peti maturant iz dalmatinskih škola – odnosno, od ukupnog broja od 7167 učenika četvrtih razreda i gimnazija u te četiri županije, maturu nije položilo njih 1491, najviše iz strukovnih škola (1371) te 120 gimnazijalaca.

Gledano pojedinačno, situacija izgleda još poraznije: na razini države, prema podacima nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, maturu je palo 1,6 posto gimnazijalaca te 13,8 posto učenika strukovnih škola. U Zadarskoj županiji 3,4 posto gimnazijalaca i čak 38,2 posto učenika strukovnih škola koji su prijavili maturu nije dobilo pozitivnu ocjenu iz barem jednoga obveznog ispita ili maturi nije pristupilo iz (ne)opravdanih razloga.

Viša razina

U Splitsko-dalmatinskoj županiji postoci su također iznad državnog prosjeka – palo je 3,9 posto gimnazijalaca i 33,5 posto ‘strukovnjaka’, u Šibensko-kninskoj 4,7 posto učenika gimnazija i 28,8 posto učenika strukovnih škola, a u Dubrovačko-neretvanskoj 4,1 posto maturanata iz gimnazija te 29 posto onih iz strukovnih škola.

Dok su na državnoj razini učenici najbolji uspjeh u prosjeku postigli iz testa engleskog jezika na višoj razini, koji su riješili s ocjenom vrlo dobar, dalmatinski su učenici uglavnom i tu zabilježili trojku, izuzev maturanata Dubrovačko-neretvanske županije gdje je četvorka ‘za prsa’ (dobilo ju je 223 maturanta) odnijela prevagu nad trojkom (221 maturant).

Za maturante Zadarske županije pogubna je, kao i na državnoj razini, bila matematika osnovne B razine, budući da je najviše učenika (124) palo upravo na tom ispitu. Maturanti Šibensko-kninske županije zapeli su na engleskom jeziku osnovne razine, gdje je prosječna ocjena za najviše njih (128 učenika) bila dvojka, dok je na državnoj razini to bila ocjena dobar. Matematika osnovne razine bila je kobna i za 207 maturanata Splitsko-dalmatinske županije, koji su pali na ovom testu od ukupno 3363 pristupnika.

marijana cvrtila

Izborni predmet

Maturanti Splitsko-dalmatinske županije nisu se proslavili ni na testu iz izbornog predmeta fizike, koji je palo njih 283, ali ni psihologije, koji nije prošao čak 171 učenik. Iz istog predmeta, psihologije, palo je i najviše učenika Šibensko-kninske županije, njih 55, te učenika Dubrovačko-neretvanske županije, 52.


Stopostotna točnost

Da situacija ipak nije tako crna, potvrđuje 16 maturanata iz četiriju dalmatinskih županija koji su bili među 77 maturanata iz cijele zemlje što su neki od testova državne mature riješili sa stopostotnom točnošću. Čak njih devet iz Splitsko-dalmatinske i četiri iz Zadarske županije točno su odgovorili na sva pitanja iz testa matematike više A razine.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 13:35