StoryEditorOCM
Dalmacijažupan ante sanader primio predstavnike nacionalnih manjina

MANJINE Srbi i Crnogorci traže prostorije

Piše PSD.
21. listopada 2010. - 10:10
Kakav je položaj nacionalnih manjina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, trebala je biti tema sastanka predstavnika manjina i županijskih čelnika, no umjesto suvislog odgovora na to pitanje, sastanak se pretvorio u razmimoilaženje među pojedinim predstavnicima manjina.

Počelo je u diplomatskom tonu; župan Ante Sanader je sa suradnicima, potpredsjednicima Županijske skupštine Antom Nosićem i Veljanom Radojkovićem, pozdravio goste i obećao im punu podršku u rješavanju problema. Uzvratio je Angel Mitrevski, član Savjeta za nacionalne manjine RH, zahvaljujući mu što ih je primio odmah nakon njihove zamolbe.

Po mišljenju Momčila Rusića, predstavnika srpske manjine, i Dragoljuba Radojevića iz Vijeća crnogorske manjine, glavni problem koji muči manjine jest prostor. - Za svaku manjinu bi trebalo oko 100 kvadrata prostora i pomoć u plaćanju režija, s tim da bi svaka manjina trebala imati i svoga administratora jer ne mogu svi znati sve jezike - kazao je Radojević, u čemu su ga podržali Rusić i Slovenac Boštjan Matjaž Kordiš.

Župan je kazao kako Županija nema svoje prostore jer je za to nadležan Grad Split. Ponudio im je da bez naknade mogu koristiti veće prostore Županije za sastanke i skupštine. Na njihove zahtjeve reagirao je Vladimir Apostolski, predstavnik Makedonaca, koji ima najduži staž u Splitu.

- Nismo zadnji na listi interesa hrvatske države, imamo i prevelika prava i oni koji su dužni provoditi zakone često se gube u našim brojnim pravima - kazao je Apostolski, navodeći kako njima ne treba poseban prostor, jer ga već imaju:

- Ne treba tražiti kruha preko pogače, imamo dosta, treba biti realan i racionalan - zaključio je Apostolski. Njegov je stav podržala i predstavnica Bošnjaka tvrdeći kako i ova manjina ima svoj prostor u gradu.

O. KOHAREVIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 02:14