StoryEditorOCM
Dalmacijalakše do drvenika

Hajdaš Dončić uručio ugovor o sufinanciranju trajektnog pristaništa na Solinama

Piše PSD.
27. travnja 2015. - 17:37
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je u Trogiru na Solinama, prostoru gdje će biti trajektna luka za otoke Drvenik Veliki i Mali uručio ravnatelju Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoju Maroeviću ugovor o sufinanciranju toga projekta ukupno vrijednog 19.125.047 kuna. Izgradnja bi trebala započeti početkom lipnja, a završetak je planiran do sezone iduće godine.

- Država ovdje sufinancira s 3 milijuna kuna, županijska Lučka uprava daje dodatni iznos od 4 milijuna kuna, a jedinice lokalne uprave 12 milijuna kuna. Za prvu fazu novac je apsolutno dostatan. Onda ponovo po drugom planu na isti način završavamo cijelu investiciju. Novac koji bude nedostajao osigurat će Lučka uprava koja upravlja tim područjem. Naše je da ovdje pomažemo, da luku kategoriziramo. Ovaj projekt je važan zbog trajektnog pristana koji povezuje Drvenik Veliki i Mali s gradom Trogirom, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Podsjetio je kako je Hrvatska uspjela ispregovarati od 2014. do 2020. godine više od 600 milijuna kuna za pomorski dio koji se odnosi pretežno na ulaganje u luke na otocima i kopnu.

Inače, buduća trajektna luka „Trogir-Soline“ omogućit će redovni trajektni promet na linijama Trogir-Split-Drvenik Mali-Drvenik Veliki s operativnom obalom i površinom koja će svojim sadržajima dati potpuno novi izgled tom dijelu Trogira u neposrednoj blizini povijesne jezgre.

Ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević rekao je kako je u tijeku javno nadmetanje za izvođenje radova. Ukoliko žalbeni rok prođe u redu početkom lipnja mogli bi započeti s poslom. Rok završetka radova je 8 mjeseci tako da će do iduće sezone luka biti u uporabi, ustvrdio je Maroević.

Trogirski gradonačelnik Ante Stipčić naglasio je kako je problem trajektnog pristaništa za otoke Drvenik Veliki i Mali višegodišnji i jedan od gorućih u gradu, jer trajekt godinama pristaje na nekoliko lokacija. Sada na segetskog rivi, prije na prostoru bivše vojarne u Segetu, pa pokraj kule Kmaerlengo gdje se ukrcaju putnici, a u Segetu vozila. To stvara veliki kaos i nesklad zbog čega pate putnici ali i trpi povezanost tih otoka s Trogirom, rekao je.

Konačno dolazi do realizacije toga projekta. Razgovarat ćemo i o tome da se pristupni put do „trajektne luke Trogir-Soline“ uvrsti u kategorizaciju državnih cesta, jer bi u tom slučaju i luka i put bili od državnog interesa.

Predsjednica MO Drvenik Veliki Snježana Vulas rekla je kako je proteklih 30 godina jedan od najvećih problema otočana bio upravo trajektno pristanište. Konačno se počinje raditi. Ovo je veliki pomak i time smo zadovoljni. Kad završe radovi bit će veliko slavlje. Imat ćemo pravo pristanište. Moći ćemo lakše doći s našim autima, imat ćemo ih gdje i ostaviti. Ovako su nam oni na otoku problem, rekla je Vulas.

U ime župana Zlatka Ževrnje obratio se njegov zamjenik Ante Šošić koji je kazao kako ta investicija donosi dodanu vrijednost. Zapošljava građevinski sektor i konačno rješava pomorsku povezanost otoka s Trogirom. To je jedan cjelovita priča koja rješava dio komunalnih i transportnih problema grada Trogira, zaključio je Šošić.

Nakon Trogira ministar Hajdaš Dončić potpisao je Ugovor o sufinanciranju projekta „Rekonstrukcije i uređenja obalnog pojasa luke Tisno“ u dužini od 160 metara.

Ukupno procijenjena vrijednost radova iznosi 3.750.000 kuna, od čega Ministarstvo sufinancira dva milijuna kuna, a jedinica lokalne samouprave milijun kuna.

Potpisao je i ugovor o sufinanciranju projekta „Izgradnje komunalnog dijela luke otvorene za javni promet Vrnaža“ u Šibeniku.

Ukupna procijenjena vrijednost radova I.faze iznosi 8.900.000 kuna od čega Ministarstvo sufinancira milijun kuna.Lučka uprava dva milijuna kuna, jedinice lokalne samouprave milijun kuna te Županija milijun kuna.Ukupna vrijednost cijelog projekta uređenja te komunalne luke iznosi 30.000.0000 kuna te je podijeljena u 6 faza.

Tekst i foto: Gordana Dragan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 22:56