StoryEditorOCM

Grad Sinj dobio statut: vraćena Gospa, ali je zbog antifašizma žrtvovan Domovinski rat

Piše PSD.
4. studenog 2009. - 12:30

Poslije procedure koja je trajala više od tri mjeseca, tijekom koje su se vodile podzemne političke bitke, Sinj je dobio Statut grada u kojemu je, u odnosu na dosadašnji, ostala neizmijenjena odredba o Gospi Sinjskoj kao gradskoj nebeskoj zaštitnici i proslov oko kojega se vodilo najžešće političko kreševo.

Budući da je u javnosti izbila afera kada se uočilo da je iz nacrta novog statuta izbačena do tada važeća odredba da je Velika Gospa, Gospa Sinjska, zaštitnica grada Sinja i da je blagdan Velike Gospe, Gospe Sinjske Dan grada konstatirano je da se radilo o pogrešci koja je bez pogovora ispravljena. Tijekom javne rasprave Odboru za statut i poslovnik pristigle su 123 primjedbe i prijedloga političkih stranaka, vijećnika i njihovih klubova. Konačni tekst prijedloga statuta u najvećem je dijelu bio usuglašen. Suglasje je, zapravo, postignuto oko normativnog dijela temeljnog gradskog dokumenta, ali ne i oko proslova kroz kojega se reflektira politika. Vijećnici NL dr. Stipislava Jadrijevića i HDZ-a bili su suglasni da se zadrži proslov iz dosadašnjeg statuta.

Nezavisni vijećnik Miro Bulj i klub vijećnika SDP-a pokušali su proslov promijeniti amandmanima. Bulj je zatražio da se dopuni odredbom o Domovinskom ratu, a SDP-ovi vijećnici o Domovinskom ratu i antifašizmu iz 2. svjetskog rata kao jednom od temelja hrvatske državnosti. Amandmani nisu dobili potrebnu većinu i mada su oni o Domovinskom ratu bili nesporni na kraju je ispalo da je žrtvovan Domovinski rat samo da se u proslov ne bi ugradila odredba o antifašizmu.

Nezadovoljni što im nije prihvaćen amandman o antifašizmu, SDP-ovi vijećnici nisu glasovali za statut već su ostali suzdržani, a kako su do sada redovito kroz neformalnu koaliciju podržavali vladajuću NL dr. Jadrijevića upitno je kakvi će biti ubuduće odnosi u Gradskom vijeću.

Toni Paštar / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 13:07