StoryEditorOCM
Dalmacijaopet prosvjed pred jadrankamenom

Drpiću se odazvalo svega 30-tak radnika i 'kamenih' žena - on krivi kišu i masline

Piše PSD.
29. studenog 2012. - 11:30

NAJNOVIJE

Dio bivših zaposlenika Jadrankamena na čelu s Tončijem Drpićem pojavio se jutros ispred ulaza u tvrtku. Okupilo ih se oko 30-tak, s tim da su u pomoć priskočile i Žene kamene.

To je daleko manje od onoga što su očekivali sindikalisti. Oni su ponovili svoje već ranije izrečene zahtjeve.

Pojavili su se i pripadnici specijalne, te interventne policije, ali osim manjeg naguravanja, nije bilo većih incidenata.

"Iz Splita su došli pripadnici intervencijskih policijskih snaga koji su zajedno s temeljnom policijom s Brača u tvrtku jutros uveli šefove, ondosno poslovođe Jadrankamena čiji smo mi ulazak imali namjeru spriječiti jer oni su opljačkali Jadrankamen. Mi smo prijavili policiji naš mirni prosvjed i nismo se željeli sukobljavati s policijom jer to je hrvatska policija koja radi svoj posao", kaže Drpić.

Slab odaziv na današnji mirni prosvjed sindikalisti, uz kišu, tumače i angažmanom mnogih radnika Jadrankamena koji imaju masline na berbi maslina.

Prosvjednici će ostati do 15 sati, a sutra su najavili novo okupljanje od 6 do 15 sati.

NAJAVA

Iako se više službeno ne vode kao zaposlenici “Jadrankamena”, sindikalni čelnici s Tončijem Drpićem na čelu nisu prestali s radničkom borbom, u šest sati na platou pred portom pogona organiziraju prosvjed. Na skupu pod nazivom “Spasimo Jadrankamen” sindikat očekuje stotinjak bivših i sadašnjih radnika te Bračana.

Radnički vođe kojima je, kaže Drpić, zabranjen ulaz u prostore sindikata, najavljuju blokiranje ulaska na radna mjesta aktualnim šefovima i poslovođama. Pa i usprkos najavama o dolasku većeg broja tvrtkinih zaštitara.

- Neka borbaša, neka samo dođu. Mi nećemo prvi kamen baciti, ali ako nas taknu, znat ćemo se braniti. Radnicima je slobodan ulaz, a ako nam se žele pridružiti, dobrodošli su. Ali šefovi, poslovođe, ti mali poslušnici, ući neće. Dosta nam je pljačke u pogonima, provala u sindikalne urede i njegove blokade, otkaza bez pravnog pokrića, sudova koji to toleriraju. Ako ne uspije ovaj dvodnevni mirni prosvjed, za sljedeći tjedan najavljujem blokadu “Jadrankamena”. E, onda nitko u njega ući neće, pa da vidimo – kaže Drpić.

Sindikat i dalje traži izuzeće i kazneni progon stečajnog suca, kojem sindikat na dušu stavlja korupciju i nepoštovanje odredaba stečajnog zakona.

- Tražimo i smjenu stečajne upraviteljice i njezin kazneni progon zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja i sudjelovanja u devastaciji tvrtke. Tražimo i smjenu Vedrana Jerčića, člana Odbora vjerovnika, i postavljanje istinskog predstavnika radnika na njegovo mjesto.Želimo i suspenziju zaštitarske tvrtke “Security Bonačić” čiji zaposlenici svakodnevno iz Splita dolaze na Brač, što je “Jadrankamen” do sada koštalo 200 tisuća kuna – kaže Drpić.

Iskre na “Jadrankamenovoj” rampi nezaobilazna su pojava, a posljednji sukob u kojem je reagirala i policija izbio je između jednog od sindikalnih vođa Marka Eterovića i zaštitara Mire Bazde i Ivana Eterovića. Nakon što je Marko, usprkos upozorenju zaštitara, ušao u tvornički krug, došlo je do naguravanja i šaketanja. Obje stane pritom demantiraju kako su prve započele sukob. Nakon dolaska policije Marko Eterović se popeo na 15-metarsku dizalicu u kojoj je ostao nekih sat vremena.

- Završila je smjena, radnici su počeli izlaziti van kao da se njih to ne tiče i otišli kućama. Nakon što se policija povukla, Marko se spustio s dizalice. Istu se večer Marko pojavio na obavijesnom razgovoru u policiji, praćen s 15 radnika i mještana – pojasnio je incident Drpić.

Anči Bašić: Radit ćemo normalno

Stečajnu upraviteljicu ‘Jadrankamena’ Anči Bašić ne dira puno najavljeni sindikalni prosvjed, dapače, nema namjeru pojačavati broj zaštitara, ili uvoditi specijalne mjere. Kao i u svakoj firmi na vratima, kaže, postoji čuvarska služba koja ima za zadatak zaustaviti svakoga tko nije najavljen, posebice osobu koja nije Jadrankamenov zaposlenik.

- To je normalan i logičan način poslovanja svake firme pa tako i Jadrankamena. Upravo nam je završio Odbor vjerovnika na kojem su članovi zatražili da se imovina svih stečajnih vjerovnika čuva uz čuvarsku službu. U utorak je normalni radni dan, za radnike, šefove i poslovođe, i njihova je obveza da se pojave na svom radnom mjestu - kaže Bašić. Stečajna upraviteljica kaže i kako sindikalna najava o blokiranju određenih Jadrankamenovih djelatnika znači izazivanje sukoba, bacanje prvog kamena s njihove strane. Samim tim, kaže ne stoje tvrdnje radničkih vođa kako oni neće inicirati incident. - Mi ćemo normalno raditi i nikakav nas prosvjed u tome neće spriječiti – kaže stečajna upraviteljica Bašić.

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 00:59