StoryEditorOCM
DalmacijaSUDSKI PAToLOZI UTVRDILI KAKO ŽRTVE U JAMI KOD DUBRAVE NISU LIKVIDIRALI PARTIZANI

DNK otkriće: Mosor skriva tajnu šestero ubijenih?

Piše PSD.
28. listopada 2009. - 17:23
Ostaci kostiju su, po mišljenju dr. Alujevića, stari 50-ak godina pa postoji mogućnost da su žrtve bačene u jamu nakon Drugog svjetskog rata

Patolog splitske bolnice ‘Firule’ dr. Antonio Alujević
/ Mario Todorić / CROPIX
Ostaci kostiju koje su krajem srpnja ove godine iz jame duboke 18 metara u blizini sela Dubrave na lokalitetu Zastrmica ekshumirali Ljiljana Stipišić, istražna sutkinja Županijskog suda u Splitu, i dr. Antonio Alujević, sudski vještak patolog, ne pripadaju osobama za koje se pretpostavljalo da su ih partizani 5. lipnja 1942. odveli u noćnim satima iz sela. Od te noći tim se osobama gubi svaki trag.

Morfološkim ispitivanjima i DNK analizom utvrdili su kako se ne radi o kostima četvorice muškaraca, nego o kostima šest osoba, od kojih su četiri ženske. Kosti su, po mišljenju dr. Alujevića, stare 50-ak godina, što baca sasvim novo svjetlo na cijeli slučaj, budući da postoji mogućnost kako su neke od kostiju u jamu dospjele dugo nakon Drugoga svjetskog rata.

- Smatralo se da se radi o posmrtnim ostacima glavara sela Dubrave Marka Juginovića, tada starog 50 godina, Ante Bašića, u dobi od 42 godine, Marina Bašića, 35 godina, i Josipa Bašića (28). Preliminarno se mislilo kako se radi o četiri kostura. Krv za DNK analizu dali su Marin Bašić, nećak trojice Bašića, i Ante Juginović, sin pokojnog Marka. Nakon pranja i analize kostiju kao i DNK analize zaključili smo kako se radi o posmrtnim ostacima šest osoba, od čega dvojice muškaraca u dobi između 20 i 35 godina, te četiriju ženskih osoba od 18 do 35 godina - kazuje dr. Alujević. Na svim kostima nađene su zaživotne ozljede.

Zaživotni prijelomi

- To ukazuje da su svi živi bačeni u jamu. Radi se o zaživotnim prijelomima lubanje i kostiju udova, nema strijelnih rana. Budući da je jedna žena sigurno u dobi od 18 do 20, a druga od 20 do 24 godine, moguće je da se ne radi o ratnom zločinu. Postoji mogućnost da se radi o samoubojstvima ili čak ubojstvima. Ujedno, važno je reći da ti posmrtni ostaci ne pripadaju ni obitelji Bašić ni Juginović. DNK profil ne podudara se s ovim osobama koje su dale krv - govori dr. Alujević.

Kako doznajemo, među ostacima kostiju mogle bi se nalaziti i kosti bračnog para Šare iz Šibenika, koji su, kao učitelji, u vrijeme Drugoga svjetskog rata službovali u Krilu Jesenicama i koji su nestali tijekom ratnih previranja. Iza njih je ostalo četvero male djece.

Isto tako, izvjesna Mila Malovan rođena Tomaš dala je krv za DNK analizu, kao i iskaz sutkinji Ljiljani Stipišić, te je potvrdila sumnju da se u toj jami nalaze njezini baka i djed s prezimenom Tomaš.

Što je posrijedi, otkrit će ponovna DNK analiza svih onih koji traže svoje nestale i koji su dali krv na DNK analizu, a radi li se o kostima i nestalih osoba nakon Drugoga svjetskog rata, možda bi trebala utvrditi policijska istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:52