StoryEditorOCM
DalmacijaTRIBINE RAZDORA

Čelnik VAD-a Jukić: Gradu ćemo alkarskim zlatom jamčiti za kredit

Piše PSD.
20. veljače 2015. - 14:24

Nakon što u tri prethodna pokušaja zbog izostanka 11 vijećnika, koji su do sada činili neformalnu većinu, nisu uspjeli osigurati kvorum i odlučiti o prijedlogu da se Grad Sinj zaduži kod HBOR-a za kupnju alkarskih tribina, Gradsko vijeće u srijedu je navečer u punom sastavu donijelo jednoglasan zaključak o odgodi donošenja odluke o kreditnom zaduženju.
Takvoj odluci prethodila je tri i pol sata duga rasprava koja je iznjedrila loše odnose između gradske vlasti i alkarske uprave.

Glavna primjedba, koju je glasno izreklo nekoliko vijećnika, svodila se na konstataciju da još od 2005. godine nitko iz sinjske gradske vlasti nije u Upravi VAD-a, dok ih istodobno ima iz drugih općina alkarskoga kraja koje ne financiraju VAD.

Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić vijećnike je detaljno informirao o dosadašnjim dogovorima u kojima su iz Grada sudjelovali gradonačelnik Ivica Glavan, njegova zamjenica Kristina Križanac i pročelnica za gospodarstvo Ankica Panza. Jukić je objasnio da su izabrali opciju zaduženja Grada kod HBOR-a jer se samo na taj način alkarske tribine možda dobiju besplatno, odnosno plate novcem iz fondova EU-a.

Naime, Grad Sinj je, kao nositelj, nedavno Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova predao projekt velike natkrivene jahaonice na hipodromu, kao dio cjeline Tematskog parka Sinjska alka, u okviru kojega su obuhvaćene i tribine.

Budući da alkarima tribine trebaju za ovogodišnju jubilarnu 300. alku, VAD je predložio da se Grad kao nositelj zaduži kod HBOR-a, s tim da bi se taj kredit refundirao novcem dobivenim iz europskih fondova.

U slučaju nedobivanja europskog novca, kao "osigurač" za povrat HBOR-ova kredita predlagalo se da kredit u jednakim iznosima otplaćuju Grad, VAD i Splitsko-dalmatinska županija. Jukić je dodao da je VAD spreman na sebe preuzeti i obvezu Grada, a kao jamstvo nudio je alkarske vrijednosti u zlatu i srebru od oko 10 milijuna kuna i prihode od najma dijela Alkarskih dvora od oko 700 tisuća kuna godišnje.

Za takav aranžman zalagali su se vijećnici HDZ-HSLS-a i NL Mira Bulja, a rezervirani su bili vijećnici NL dr. Stipislava Jadrijevića i SDP-HNS-a. Svi su oni isticali da nitko nije protiv kupnje tribina, ali nisu za predloženi način financiranja. I nisu za to da se u financiranju izostavljaju druge jedinice lokalne samouprave alkarskog kraja koje sudjeluju u upravljanju VAD-om.

Kad je bilo izvjesno da će glasanjem prijedlog o zaduženju biti odbijen, do preokreta je došlo poslije izjave nezavisnog vijećnika Žarka Delića da će on glasati za predloženo kreditno zaduženje kako bi se kupile tribine. Uslijedila je pauza u kojoj su predstavnici klubova vijećnika postigli jednoglasje.

Predlagač Hrvoje Markulin povukao je prijedlog o kreditnom zaduženju, a glasanjem je jednoglasno odlučeno da se odgađa izjašnjavanje o kreditnom zaduženju, konstatirano je da se alkarske tribine smatraju projektom od posebne važnosti za grad Sinj, VAD i Grad zaduženi su da u što skorijem roku pribave odluku Vlade o potpori nabavi novih tribina, a Grad Sinj će s VAD-om i Splitsko-dalmatinskom županijom zaključiti sporazum o osiguranju vraćanja kredita.
Uz to je VAD-u predloženo da zatraži očitovanje od Grada Trilja i općina Dicmo, Hrvace i Otok o njihovu sudjelovanju u financiranju nabave tribina.

Zaključci su, zapravo, takvi da upućuju na to od kreditnog zaduženja Grada Sinja kod HBOR-a za kupnju tribina neće biti ništa.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 05:43