StoryEditorOCM
DalmacijaMJEŠTANI u administrativnom kaosu na granici trogira i kaštela

APSURDI Plano - jedno mjesto u dva grada

Piše PSD.
15. ožujka 2010. - 16:50

Građani čije kuće katastarski pripadaju Kaštelima, a dokumente su godinama radili u Trogiru, to više ne mogu raditi

Nedavni istup u javnosti HDZ-ova gradskog vijećnika dr. Ilka Tranfića koji je istaknuo kako postoje teze prema kojima Grad Kaštela navodno želi dio Planoga koji pripada Kaštel Štafiliću prepustiti Trogiru izazvao je veliku buru među stanovništvom tog rubnog i zabačenog dijela grada.

Godinama u Planome kroz kojega se protežu tri katastarske općine, i to Kaštela, Trogir i Labin, vlada administrativni kaos, pa tako primjerice građani koji katastarski žive u Kaštelima, a dokumente su godinama radili u Trogiru gdje koriste usluge i škole, vrtića i liječnika, to više ne mogu raditi.

- Od pamtivijeka je gotovo 50 posto mještana Planoga administrativno bilo vezano uz Trogir, i to temeljem odluke još iz 1990. godine u kojoj je Plano proglašeno jednom administrativnom cjelinom. Tako primjerice ja, moj suprug i moja djeca imamo dokumente izdane u Trogiru, a moji ih unuci od prije tri-četiri godine više ne mogu dobiti jer je netko izdao zabranu o daljnjem isporučivanju dokumenata za građane s kaštelanskog područja i to bi dva gradonačelnika pothitno trebala riješiti jer je to, na kraju krajeva, i obveza dvaju gradova – tvrdi Dragica Ivković iz naselja Plano.

- Oduvijek smo bili vezani uz Trogir i želimo da tako ostane – kaže Ivković.

Međutim, isto mišljenje s njom ne dijeli Željko Rimac, stanovnik kaštelanskog dijela Planoga, koji tvrdi kako je nekolicina građana koja godinama tamo živi spremna sve svoje dokumente i sva svoja prava tražiti u gradu Kaštelima.

Ne želimo ni dokumentima ni ičim drugim biti vezani uz Trogir jer smatramo da su Kaštela naš grad i da bismo tamo trebali ostvarivati sva prava, pa i to da nam Grad napokon asfaltira put do kuće, da dobijemo vodu i gradsku rasvjetu – kazao nam je Rimac.

A da je stanje u Planome i više nego začuđujuće govori činjenica da dvije trećine stanovnika tog naselja imaju riješenu kompletnu komunalnu infrastrukturu, dok neki susjedi od kojih ih dijeli nevidljiva crta, odnosno postojeća prometnica nemaju doslovno ništa.

Takva politika provodila se godinama unatrag za vrijeme HDZ-ove vladavine u Trogiru kada je odlučeno da će se i građanima koji katastarski žive na području Kaštela, a glasuju u Trogiru, jer tamo imaju izdane dokumente urediti cijela infrastruktura, a ostatku koji je prijavljen u Kaštelima to neće biti učinjeno. Tako, primjerice, stanovnici dviju obiteljskih kuća, koje su udaljene jedna od druge svega 20-ak metara, ne dijele istu sudbinu.

Jedni imaju sve, a drugima kojima je vodovodna cijev pred kućom nemaju doslovno ništa. Kako bi se riješili dugogodišnji problemi Planoga te da se građani ne osjećaju onima drugog reda, Kaštelanski gradonačelnik Joško Berket i trogirski Damir Rilje pokrenuli su određene korake, a na sastanku je dogovoreno kako će se zajednički rješavati komunalna infrastruktura za sve građane koji je nemaju.

O promjeni katastarske granice grada u svezi koje postoje nekakve teze i o promjeni nadležnosti grada nad tim rubnim dijelom Kaštela nema nikakvog govora. Uostalom, o tome bi odluku trebalo donijeti Gradsko vijeće a ja nemam mandat za mijenjanje granica grada niti mi je to namjera – kazao je kaštelanski gradonačelnik Joško Berket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 04:48