StoryEditorOCM
Auto-motostruji struja

U Njemačkoj na pomolu rat zbog kineskih vozila; BMW pritišće Berlin da razmisli oko uvođenja carina

Piše Revija HAK
3. listopada 2024. - 07:19

BMW pritišće Berlin da glasa protiv nametanja znatno viših carina Europske unije na električna vozila proizvedena u Kini, pridružujući se drugim njemačkim proizvođačima automobila koji ne žele riskirati trgovinski rat sa svojim najvećim tržištem, piše Bloomberg, donosi Revija HAK.

Ukratko, Renault, na primjer, nema ambicije na kineskom tržištu i rado bi se zaštitio na domaćem te će sigurno podržati uvođenje dodatnih carina. Volkswagen, Mercedes i BMW, da se slikovito izrazimo, još cijede sve skromniju kinesku zlatnu žilu i ne isplati im se ulaziti u spor s državom. Smanjuje im se prodaja u Kini, ali još ne odustaju. Mnogo njihovih luksuznih vozila putuje iza Kinu iz europskih tvornica i nekakve uzvratne mjere ozbiljno bi ih pogodile.

– Dodatne carine štete globalno aktivnim tvrtkama u ovoj zemlji i mogle bi izazvati trgovinski spor od kojeg nitko nema koristi – rekao je izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse u izjavi 2. listopada.

image
Christof Stache/Afp

Zemlje članice EU-a pripremaju se glasovati 4. listopada o nametanju carina do čak 45 posto na uvezena električna vozila proizvedena u Kini.

Za blokiranje carina bila bi potrebna kvalificirana većina – 15 država članica koje predstavljaju 65 posto stanovništva bloka.

Očekuje se da će njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarati o carinama u Berlinu 2. listopada. Europska komisija, izvršno tijelo EU, predložila je namete nakon što je istraga otkrila da Kina nepošteno subvencionira svoju industriju električnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 07:20