StoryEditorOCM
Auto-motošto ulijevate

Posljedice koje loše gorivo ostavlja na automobil: najnoviji test otkriva koje su komponente naročito pogođene

Piše Robert Radica
10. kolovoza 2024. - 18:37

Vremena loših goriva su, nadamo se, iza nas i danas rijetko tko razmišlja o tome na kojoj benzinskoj pumpi puni rezervoar svog automobila. Ipak, nisu sva goriva ista.

Ona slabijeg kvaliteta uglavnom više štete automobilu, a sljedeći test, napravljen u SAD-u, otkriva koje komponente su naročito pogođene korištenjem manje kvalitetnog goriva.

Na Youtube kanalu „Total Seal Piston Rings“ objavljen je video koji analizira razliku između standardnog goriva i najboljih goriva dostupnih na američkom tržištu. Kao i u Europi, različite vrste goriva koji se prodaju u SAD moraju se pridržavati određenih standarda, odnosno moraju imati određenu količinu aditiva u benzinu.

Premium goriva, po pravilu, imaju još više aditiva od propisane razine, ali u SAD-u postoji još jedna kategorija nazvana „Top Tier“ benzin. To je standard koji su utemeljili proizvođači automobila kako bi potakli vozače da koriste još kvalitetnije gorivo.

Da bi gorivo dobilo oznaku „Top Tier“, mora zadovoljiti niz uvjeta kada je riječ o aditivima, a ti uvjeti su daleko iznad onih propisanih zakonom.

Proizvođači automobila poput BMW-a, Stellantisa, General Motorsa, Forda, Mercedes-Benza, Honde, Toyote i Volkswagena sponzoriraju razvoj ovog goriva.

Američka automobilska asocijacija je provela nezavisnu studiju koja uspoređuje „Top Tier“ benzin s gorivom koje jednostavno ispunjava minimalne američke standarde, i otkrila je da „Top Tier“ benzin ostavlja 19 puta manje naslaga na važnima dijelovima motora kao što su injektori, ventili i klipovi tijekom simulacije od 16.000 kilometara vožnje.

Akumulacija naslaga na tim komponentama na kraju dovodi do prekomjernog razrjeđivanja ulja u motoru, što dovodi do većeg trošenja motora. Više naslaga također znači manju efikasnost i performanse, stoga ih je najbolje smanjiti. 

U Europi ne postoji takva striktna kategorizacija, ali mnogi proizvođači goriva se trude napraviti što kvalitetnija premium goriva koja bi trebala imati isti efekt na motor automobila. Glavna razlika takvih goriva je mnogo više aditiva od standardnog, običnog Eurosupera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 01:30