StoryEditorOCM
Auto-motokemijski spojevi

Nova studija kaže da ogroman postotak automobila sadrži kancerogene dijelove, ne biste vjerovali gdje se u vozilu nalaze

Piše R.R.
30. svibnja 2024. - 10:28

Prema novoj studiji objavljenoj u Environmental Science and Technology, ogroman broj sjedala u automobilima sadrži kemikaliju TCIPP koja uzrokuje karcinome.

Istraživači su, u suradnji sa Sveučilištem Duke i Sveučilištem u Torontu, pregledali ukupno 155 vozila (proizvedenih između 2015. i 2022.) iz različitih zemalja. Od toga 101 od ovih automobila ocjenjivan je zimi, a 54 testirana ljeti kako bi se uzela u obzir razlika u temperaturi. Tim je promatrao hibridna, električna vozila i vozila na benzin i dizel.

Na višim temperaturama koncentracija ove opasne kemikalije bila su i do pet veće. Više kemikalija se oslobađa iz sjedala kada je toplije. Ovo je prilično zabrinjavajuće budući da je Nacionalno toksikološko izvješće Sjedinjenih Država za 2023. pronašlo dokaze o “kancerogenoj aktivnosti kod mužjaka i ženki štakora i miševa” koji su bili izloženi

image
/Shutterstock

Studija kaže da su tragovi TCIPP-a izmjereni na razinama između 0,2 i 11.600 ng/g (nanogram), što je vrlo mala količina. Ipak, prilično je iznenađujuće znati da se ova kemikalija nalazi u toliko mnogo vozila. Studija također primjećuje da mnoga testirana vozila sadrže tragove dva kemijska spoja otporna na vatru, TDCIPP i TCEP. Spoj se uglavnom nalazi u pjeni u sjedalima, a ne u komponentama ili presvlakama.

Istraživači preporučuju da vozači otvore prozore kako bi smanjili temperaturu u unutrašnjosti i poboljšali protok zraka. Korištenje klima uređaja je također korisno, ali treba izbjegavati postavku recirkulacije zraka, barem dok se temperatura u automobilu ne vrati na normalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 01:32