StoryEditorOCM
Auto-motozbog tehnologije

Njemački div objavio da bi u narednim godinama mogao uložiti milijarde dolara u američkog proizvođača električnih vozila

Piše Hina
26. lipnja 2024. - 16:17

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da bi u idućim godinama mogao uložiti do pet milijardi dolara u američkog proizvođača električnih automobila Riviana kako bi osigurao pristup tehnologiji i ubrzao razvoj softvera.

Grupa Volkswagen uložit će početnoj fazi u Rivian milijardu dolara, a do 2026. vrijednost ulaganja mogla bi se popeti na pet milijardi dolara ako buduća zajednička tvrtka postigne ciljane rezultate, stoji u priopćenju objavljenom u utorak nakon zatvaranja američke burze.

Cilj je partnerstva ubrzati razvoj softvera, istaknuli su u njemačkom automobilskom divu, dodavši i da će im uspostava zajedničke tvrtke osigurati izravan pristup Rivianovoj tehnologiji električnih automobila koju će ugraditi u svoja vozila.

"Kroz našu suradnju brže ćemo i po nižoj cijeni donijeti najbolja rješenja za naša vozila", rekao je izvršni direktor grupe Volkswagen Oliver Blume.

"Partnerstvo se besprijekorno uklapa u našu postojeću softversku strategiju, naše proizvode i partnerstva. Jačamo svoj tehnološki profil i konkurentnost", naglasio je Blume.

Rivian pak računa na Volkswagenov pristup globalnom tržištu i pomoć s visokim troškovima proizvodnje.

Američka tvrtka trenutno gubi gotovo 39 tisuća dolara na proizvedenom vozilu. Nižu gubitke od samog početka poslovanja 2009. godine, a u 2024. žele prekinuti taj niz. U prvom tromjesečju poslovali su s neto gubitkom od 1,4 milijarde dolara, većim za 7,7 posto nego na početku 2023.

Operativni troškovi uvećani su za 6,6 posto, na 958 milijuna dolara.

"Suradnja će nam osigurati najbolja rješenja za naša vozila, u kraćem roku i uz manje troškove", rekao je osnivač i glavni izvršni direktor Riviana RJ Scaringe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 16:22