StoryEditorOCM
Auto-motozvuči nevjerojatno

Jedna europska država bilježi rekord u prodaji električnih vozila, kod njih gotovo nema benzinaca i dizelaša

Piše R. R.
6. rujna 2024. - 22:40

Jedna europska zemlja bilježi novi rekord u prodaji električnih automobila, jer je u kolovozu čak 94 % svih novo registriranih putničkih vozila bilo na električni pogon. Riječ je o Norveškoj, a ovaj rezultat ujedno predstavlja i najveći mjesečni udio u povijesti. Ovim rezultatom nadmašen je prethodni rekord iz siječnja 2024. godine, kada su električni automobili činili 92 posto novih registracija.

Tijekom kolovoza u Norveškoj je registrirano ukupno 11.114 novih putničkih automobila, od čega je 10.480 bilo električnih, što je gotovo 13 posto više nego u istom razdoblju prošle godi-ne. Prodaja drugih tipova vozila, naročito plug-in benzinskih hibrida, zabilježila je drastičan pad od čak 77,9 posto.

Ovakve brojke ne iznenađuju kada je Norveška u pitanju, s obzirom na to da se nijedna zemlja na svijetu ne može mjeriti u s njom i vjerojatno će biti i prva država na svijetu u kojoj će EV pres-tići broj benzinaca. Norveška porezna politika značajno favorizira električna vozila i ove brojke su slika toga. Ukupno gledano ovog proljeća preko 24 posto automobila norveškog stanovništva bili su potpuno električni automobili. Iako električni automobili dominiraju tržištem, oko 13 posto kupaca još uvijek bira benzinske ili dizel varijante, iz različitih razloga.

Direktor Agencije za cestovni promet Øivind Solberg Thorsen, istakao je da bi Norveška mog-la uskoro dostići cilj o upotrebi automobila s nultom emisijom do 2025. godine, s obzirom na to da su tako blizu. Thorsen je primijetio da blagi porast prodaje novih automobila u kolovozu može odražavati i blago poboljšanje osobnih financija, ali je podvukao da su ekonomske prednosti električnih vozila u Norveškoj ključni faktor koji potiče ovaj trend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 10:48