StoryEditorOCM

Siguran internet – nedostižan san ili realna mogućnost?

Piše Dražen Gudić
17. lipnja 2024. - 08:52

Iako je velika vjerojatnost da osobno poznajete dijete koje je doživjelo cyberbullying, taj se problem i dalje ne shvaća ozbiljno. Svako treće dijete u Hrvatskoj žrtva je online zlostavljanja, bilo od prijatelja, poznanika ili potpunih stranaca.

Zbog ove porazne statistike i činjenice da je digitalna džungla potpuno neuređena, postavlja se pitanje – kako zaštititi sebe i voljene osobe u online prostoru?

Tehnologija je sjajan alat koji obogaćuje i pojednostavljuje naše živote, ali ponekad je ne koristimo odgovorno. Iz tog je razloga 2023. godine kompanija A1 Hrvatska, u suradnji s dugogodišnjim partnerom Centrom za sigurniji internet (CSI), pokrenula platformu #BoljiOnline, kojom internet želi učiniti sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve nas.

#BoljiOnline za bolje sutra

Kako bi osvijestili i educirali širu javnost o opasnostima na internetu, A1 Hrvatska i CSI zajedničkim su snagama pokrenuli nekoliko važnih projekata.

Jedan od njih je otvaranje Savjetovališta u Zagrebu za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci koja su se susrela s negativnom stranom online svijeta. Naime, CSI je 2023. godine zaprimio 300% više poziva građana ili djece kojima je bilo potrebno savjetovanje ili psihološka pomoć zbog nekog oblika nasilja na internetu u odnosu na 2022. Nakon Osijeka i Zagreba, na jesen je u planu otvaranje savjetovališta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Budući da se danas mladi sve više ugledaju na kreatore online sadržaja i influencere, važno ih je pozvati na društvenu digitalnu odgovornost. Zato su pod projektom Gen Z Akademija powered by A1 poznata lica s društvenih mreža, poput Marca Cuccurina i Nike Pavičić, tijekom tri mjeseca posjetila 10 osnovnih škola diljem Hrvatske kako bi učenike 7. i 8. razreda educirala o rizicima u online svijetu. A uz Školu odgovornog influensanja želi ih se dodatno educirati i osvijestiti o važnosti savjesnog ponašanja u online svijetu.

Što kažu influenceri?

Jedna od ambasadorica inicijative #BoljiOnline je influencerica Ana Radišić, koja u svome podcastu s poznatim gostima često razgovara o odgovornom korištenju tehnologije. Upravo te vrijednosti slavit će se 21. lipnja u zagrebačkoj "Laubi", kada njezin podcast slavi četvrti rođendan.

"Mislim da je svjesnost kreatora sadržaja najvažniji preduvjet stvaranja odgovornog sadržaja jer je iznimna odgovornost na nama. Iz tog razloga prije godinu dana završila sam i Školu odgovornog influensanja koju smatram nužnom svakom od nas - kako kreatora, tako i konzumenata sadržaja digitalnih medija", kazala je Ana Radišić.

Na svakome od nas je odgovornost da internet učinimo pozitivnijim i ugodnijim mjestom, posebno za generacije koje tek dolaze. Prenesimo offline pravila ponašanja u online svijet kako bismo stvorili #BoljiOnline i bolje sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 21:00