StoryEditorOCM
Zadar plusVINFEST BENKOVAC

Za šampionski Ker-Vin Cabernet Sauvignon 2019. Tomislav Glavić preuzeo trofej koji od ove godine nosi ime pokojnog Željka Katuše!

Piše M. K.
8. srpnja 2024. - 15:25

U prekrasnom ambijentu Kaštela Benković u Benkovcu je održano 15. izdanje Vinfesta, najveće vinske manifestacije u Zadarskoj županiji.

Šampion ovogodišnjeg Vinfesta je Ker-Vin Cabernet Sauvignon 2019., vlasnika Tomislava Glavića. On je preuzeo trofej koji od ove godine nosi ime pokojnog Željka Katuše, velikog čovjeka i stručnjaka koji je posthumno dobio i nagradu za životno djelo Zadarske županije.

Najbolji Rose ima OPG Branko Kutija iz Lisičića, najbolju Maraštinu Vinarija Karaba, a najbolju Plavinu Vina Vinketa. Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje su Vina Karaba s Maraštinom, dok je ista vinarija šampion kod crnih vina sa svojim Crljenkom. Šampionsko bijelo vino na tržištu je Pošip Karaba, a crno Cabernet Sauvignon Ker-Vina, ujedno i najbolje ocijenjeno vino manifestacije.

Vinfest je otvorila veleposlanica Portugala u RH Maria Paula Leal Da Silva, a okupljene su pozdravili i župan Božidar Longin, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić te predstavnici stručne komisije.

„Naši vinari su proteklih godina napravili značajan iskorak u kvaliteti, ali i u marketinškom nastupu te su važan kotačić u brendiranju Zadarske županije kao eno-gastro destinacije. Trebamo svi zajedno nastaviti u tom smjeru, jer uz jednu kvalitetnu sinergiju poljoprivrede i turizma možemo ponuditi dodatnu vrijednost našem turističkom proizvodu“ istaknuo je tom prigodom župan Longin. 

Prethodno je u sklopu manifestacije Vinfest Benkovac održana prva stručna konferencija pod nazivom „Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije“ koju su organizirali Grad Benkovac, Turistička zajednica Ravni Kotari te Udruga vinara Zadarske županije u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Uz teme vezane za izazove u vinogradarstvu i vinarstvu, prezentirani su rezultati suradnje Grada Benkovca i Općine Alenquer iz Portugala te njihovih vinara.

Udruga vinara Zadarske županije ovom je prigodom predstavila novu brošuru u kojoj su prikazane najpoznatije vinarije našeg kraja.

image

Vinfest Benkovac

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
image

Vinfest Benkovac

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
image

Vinfest Benkovac

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
image

Vinfest Benkovac

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
image

Vinfest Benkovac

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
28. rujan 2024 06:20