StoryEditorOCM
Zadar plusADVENTSKO IZDANJE

Na drugom koncertu Zadar Organ Festivala nastupile su flautistica Ana Batinica i orguljašica Tea Kulaš

Piše Dora Dunatov
17. prosinca 2020. - 08:32

Na drugom koncertu adventskog izdanja Zadar Organ Festivala nastupile su flautistica Ana Batinica i orguljašica Tea Kulaš, organizatorica ovog unikatnog interdisciplinarnog orguljskog festivala.

Koncert se prenosio iz crkve sv. Mihovila, središta zadarskih franjevaca glagoljaša. Oni već dvjesto godina čuvaju instrument iz druge polovice 18. stoljeća za koji se vjeruje da je rad venecijanske škole velikog graditelja orgulja, Petra Nakića. Njegova su rješenja gradnje prevladavala i stoljeće poslije njegove smrti, a aktualna su još i danas. Nakić je u orguljarstvu važan i kao začetnik mletačko-dalmatinske orguljarske škole, čiji se utjecaj širio i izvan krajeva koje je obuhvaćala Mletačka Republika.

Zadarske orgulje crkve sv. Mihovila restaurirane su 1990. godine i otada o njima, osim franjevaca, brine i zadarski profesor, muzikolog i dirigent Ivo Nižić. Deset godina ranije, muzikolog Ladislav Šaban komentirao je kako bi njihova restauracija bila „dobitak za Zadar, grad koji je imao čak pet Nakića, a danas nema ni jednih starijih orgulja“.

U sjeni katedralnog Eisenbartha, jednih od najvećih orgulja u Hrvatskoj, te zbog pomanjkanja školovanih orguljaša koji bi bili voljni iskoristiti puni potencijal tih malih orgulja, dugo su čekale nekog tko će ih zaposliti i prepoznati njihovu ljepotu. Sve do prošle godine, te su orgulje primarno bile namijenjene liturgiji i iznimno su rijetko bile upotrebljavane u koncertnu svrhu. Već prvo izdanje Zadar Organ Festivala na kor crkve sv. Mihovila dovelo je renomiranog orguljaša Pavla Mašića, kojem se tada pridružio veliki gitarist Petrit Çeku. Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a vjerojatno bi slično bilo i sinoć da situacija u svijetu nije prisilila umjetnike izvođače na prebacivanje u virtualnu domenu. Tako je brojna publika Zadar Organ Festivala sinoćnji koncert pratila putem YouTube kanala.

Zbog prirode instrumenta u franjevačkoj crkvi, flautistica Ana Batinica i orguljašica Tea Kulaš odabrale su barokni program koji odgovara veličini i mogućnostima orgulja. Na programu je bio niz velikih skladateljskih imena, poput G. F. Händela, J. S. Bacha i njegova sina C. P. E. Bacha. Prijenos koncerta omogućio je gledateljima da prisustvuju koncertu iz orguljaševe perspektive, proživljavajući svaku promjenu tipke i registra gotovo osobno. Za sve oni koji nisu stigli pogledati koncerte, prijenosi su uvijek dostupni na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala.

Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja festivala očekuje nas u petak, 18. prosinca, s početkom u 20 sati. Nastupit će Ante Knešaurek, orguljaš čije ime izaziva strahopoštovanje kolega i studenata na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao orguljaš improvizator, gotovo je unikat u Hrvatskoj, a njegove se improvizacije ne propuštaju. Stoga, svaki ljubitelj glazbe u petak nestrpljivo iščekuje upravo njegovu moćnu improvizaciju, ovoga puta inspiriranu odabranim ulomcima romana 1202. zadarskog književnika Frane Herende. U ulozi naratora, pridružit će mu se Vinko Radovčić. 

28. svibanj 2024 19:41