StoryEditorOCM
Zadar plusZAVRŠNICA ZOF-a

U crkvi sv. Krševana nastupili zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci, sopranistica Barbara Pijetlović i Zadarski komorni orkestar

Piše Zadarski.hr
25. rujna 2023. - 21:48

U subotu, 23. rujna, zadarska crkva sv. Krševana postala je epicentar glazbene strasti i umjetničke izvrsnosti. Naime, ondje su nastupili zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci, sopranistica Barbara Pijetlović i Zadarski komorni orkestar, pod dirigentskom palicom Jurice Petra Petrača. Ovaj mnogobrojni sastav izveo je „Magnificat“ Johna Ruttera te je na spektakularan način označio završetak petog izdanja Zadar Organ Festivala.

Ova vrijedna crkva – koja s katedralom sv. Stošije predstavlja veoma značajan primjer romaničke umjetnosti u graditeljstvu Dalmacije – bila je ispunjena brojnom oduševljenom publikom koja je umjetnike ispratila ovacijama. „Magnificat“ Johna Ruttera, djelo koje je svojom atraktivnošću osvojilo publiku diljem svijeta, donijelo je mnoštvo emocija koje su se ogledale u reakcijama publike. Od prvih taktova pa sve do posljednjih nota, prisutni su bili opčinjeni snagom i ljepotom ove skladbe, kao i izvrsnom interpretacijom izvođača. Zbor Cantores Sancti Marci i Zadarski komorni orkestar sjajno su surađivali, stvarajući ujednačenu, inspirativnu i veoma emotivnu izvedbu, dok je Barbara Pijetlović svojim toplim sopranom dirnula srca posjetitelja.

Ovaj koncert imao je dodatnu čar jer se održavao uoči rođendana Johna Ruttera, britanskog skladatelja i dirigenta svjetske slave. Njegov doprinos zborskoj literaturi i popularizacija zborskog pjevanja u svijetu dodaju veliku vrijednost ovom značajnom umjetniku, čiji je rođendan Zadar dostojno proslavio.

Bio je to još jedan u nizu uspješnica Zadar Organ Festivala, međunarodnog i interdisciplinarnog festivala koji se ponosi svojim jedinstvenim konceptom kojeg u potpunosti oblikuje orguljašica i muzikologinja, Zadranka Tea Kulaš. Ovaj festival je gradu i županiji donio brojna uspješna umjetnička iskustva koja su obogatila kulturnu scenu grada i regije, a ovaj je koncert samo potvrda statusa Zadar Organ Festivala kao veoma bitne kulturne manifestacije u Zadru, Zadarskoj županiji, ali i u Hrvatskoj.

28. travanj 2024 06:17