Mada su njegova kulinarska znanja i kreativnost proistekli iz nekih sasvim drugačijih gastronomskih običaja i nasljeđa, nizozemski chef JEROEN SPORTEL, kuhar koji je u karijeri, u dva različita restorana dobio Michelinove zvjezdice, oduševio je sa svojih pet jela koja je pripremio u zadarskom restoranu "Foša".
Broj gostiju koji su mogli uživati u jelima nizozemskog chefa bio je ograničen na petnaest.
Naime, Sportel je kreativac koji na klasičnu francusku kuhinju nadograđuje azijsku, iskustvima stečenim za svojih dugih putovanja po Aziji. A o mediteranskoj i dalmatinskoj kuhinji kao i namirnicama, priznaje, vrlo malo zna.
Međutim, njegove naizgled čudnovate kombinacije, poput kratko pečenog brancina s japanskom juhom dashi, čemu je dodao niz zanimljivih dodataka, poput lubenice ili rep kozice, serviran s dugo obrađivanim, kuhanim pa odležanim komadom carskog mesa i dvije vrste krema i pira, nisu svojom ekstravagancijom nimalo smetali gostima, nama Dalmatincima naviklima na maslinovo ulje i tradicionalne običaje dalmatinske kuhinje. Svako kompleksno jelo koje je Sportel pripremio zajedno s chefom "Foše" Sašom Beganom svima je perfektno "sjelo", a ukupni je dojam da je nizozemski kuhar priredio senzacionalnu večeru, "something complitly different".
Međutim, i Sportel je bio oduševljen onim što je za svog kratkog boravka u Zadru otkrio: izvanredno svježe namirnice iz mora za koje tvrdi da su puno kvalitetnije od onih koje inače koristi, hrvatskim točnije dalmatinskim vinima koja su pratila sva jela koja je pripremio, a peka kao način pripreme, točnije teletina ispod peke s krumpirima ga je ostavila bez riječi, i iskreno je uživao. I dobro zapamtio. Uostalom u Hrvatskoj je bio prvi put, oduševljen je svim što je ovdje pronašao, te je već odlučio doći kod nas na dvotjedno istraživanje namirnica i jela. Možda bi došao po još Zadarskog tartufa Ivice Mataka koji je i koristio u jednom slijedu – rižotu s pjenicom od parmezana i jajem (!?) i koji ga je posebno oduševio.
Sportel je u "Foši" gostovao u sklopu jadranskoga gastronomskog "happeninga" koji je u nekoliko obalnih restorana organizirala međunarodna restoraterska asocijacija Jeunes Restaurateurs (JRE).
Ti su restorani ugostiti svoje kolege iz Italije, Francuske, Švicarske, Njemačke, Nizozemske i Engleske u sklopu projekta "Chefs at Sea", ljetnom pandanu zimskoga gastronomskog i globalnog "happeninga" "Chefs at Snow".