StoryEditorOCM
Zadar plusODLIČNO JE I OVAKO

Gastro iznenađenja Adventa u Zadru: Stara, dobra sarma dobila nove street food, pa i ‘rastavljenu‘ verziju

Piše Mario Vuksan
1. prosinca 2022. - 11:52

Da sarma, najpopularnije zimsko jelo i u našim krajevima, smotuljak od lista kiselog kupusa nadjeven mesnom smjesom koji se odavno iz rodne Turske krenuo u osvajanje svijeta, može imati neka nova lica i nove izvedbe, pokazalo se na ovogodišnjem zadarskom Adventu.

Već je prije nekoliko godina na zagrebačkom Adventu jedan ugostitelj utrpao sarme u sendvič i napravio od toga spektakl. Ove godine u Zadru na dvije adventske kućice u ponudi je sličan sendvič. Kućica Baba Zorka by Colonna koju vodi mladi zadarski barmen i someljer Moreno Sambolić složio je Babinu sarmu: dvije role je ubacio u sjajno Kroštulino brioš pecivo i sve ukrasio s malo senfa.

image

Sarma sa zadarskog Adventa

/Zadarski.hr

Slično, ali na drugi način napravio je i novigradski hotelijer Roko Viduka u svojoj kućici Master&Chef Christmas House. Na ponešto neuobičajen način zamotao je sarmice do debljine kubanske cigare, dvije takve također ubacio u pecivo te sve još nafilao s preprženom pancetom koja tako odlično zamjenjuje uobičajeno kuhano suho meso iz klasične pripreme.

image

Sarma sa zadarskog Adventa

/Zadarski.hr

Najsmionija od svih ipak je ekipa kućice Picnic, svima poznata po svom food trucku Picnic Mingle & Fun iz koje izlazne sjajni burgeri i mekani juneći obrazi u pecivu. Mladi zadarski kuhar Jakov Meštrović je sa svojim kolegama dekonstruirao, revitalizirao, kako je rekao chef Josip Vrsaljko, ili naprosto rastavio svima poznatu sarmu te je i na zagrebačkom Adventu na kojem je Picnic također prisutan, i u Zadru od novog-starog jela napravio hit. Nestala je u Picnicovoj terini rola, na dnu je mljeveno juneće meso koje se kuhalo s kiselim kupusom i suhim kostima, a sve je preliveno kremom od pire krumpira s muškatnim oraščićem. Jelo je ukrašeno točkicama ulja od peršina i mljevenom crvenom paprikom. Obavezno se servira s prepečenom Kroštulinom foccaciom.

image

Sarma sa zadarskog Adventa

/Zadarski.hr

Mada tako rastavljena ova je sarma zadržala izvorni okus samo što je jelo tako posloženo puno lakše konzumirati na ulici. Ta street food verzija sarme, da pojasnimo skepticima, okusom i doživljajem je

najsličnija onim zadnim zalogajima na dnu tanjura već pojedenih sarmi kad se pomiješaju umak od kuhanja, zadnje mrvice mesa, kise kupus i navlaženi pire. Svakako vijedi probati.

02. svibanj 2024 10:23