StoryEditorOCM
SportMOGU LI BOLJE?

Zadar je i dalje zagrijan za povratak Davisa, a Božićev dolazak financijski je blagoslovio jedan ugledni zadarski poduzetnik!

Piše Dražen Žura
28. listopada 2023. - 13:59

Zadar je svoju nadmoć u odnosu prema Ciboni iskazao kroz posve uvjerljivu pobjedu 91:64, što im je u konačnici donijelo treću pobjedu u AdmiralBET ABA ligi. Istini za volju, sve tri su ostvarene protiv suparnika koji su, ako se pogleda ljestvica na samom dnu, Mornar i Cibona su pali na Višnjiku, dok je Krka bila prisiljena potpisati poraz na svojem parketu.

Sve skupa ne umanjuje postignute rezultate, naprotiv, posve budi nadu i vjeru da zadarska momčad ove sezone može daleko bolje nego lanjske, odnosno, više od sedmog mjesta! Priče oko ostanka, što je navedeno kao primarni cilj, u ovom trenutku ne ‘drže vodu‘, jedino da se iznimno teška financijska situacija ne odrazi na raspoloženje igrača.

Podsjetimo, da u protekloj sezoni nakon ispadanja iz Kupa Krešimira Ćosića, trener Danijel Jusup nije uložio veliku energiju u jednako teškoj krizi po pitanju prazne klupske blagajne, pitanje je kako bi se odbijala priča. Vratimo se na njihov ogled s Cibonom, koja je ‘pozitivnu nulu‘ imala samo u prvoj četvrtini. Kasnije su se raspali na komadiće....

Ukoliko biste upitali bilo kojeg zadarskog navijača, svi bi potpisali kako im je trijumf protiv Cibone, bio i ostao najdraži. Upitate li ih na kojeg bi igrača Zadra ‘tipovali‘ u svakoj utakmici, uvijek ćete dobiti odgovor – Luka Božić, koji puno toga više voli „govoriti” na parketu nego u medijima, u nekadašnjoj MIX zoni uhvaćen je na ‘krivoj nozi‘, jer je iz dvorane išao prema svlačionici dok su mu u ušima, nedvojbeno, odzvanjali gromoviti pokliči s tribina: MVP, MVP!.

– U Zadru me više gotovo nitko ne zove imenom, svi me zovu samo MVP i drago mi je da je tako. Zahvalan sam ovim ljudima i drago mi je što sam ovdje – kazao je Božić koji se osvrnuo na tijek utakmice na način da sebe nije gurnuo u prvi plan i u tomu je njegova ljudska i sportska veličina....

– Možda konačni rezultat to ne kazuje, ali nije to bila nimalo lagana utakmica. Drago mi je što smo pružili dobru partiju i što nas je publika došla podržati u ovakvom broju. Vjerujem da smo to na najbolji mogući način vratili, jer smo odigrali pravu mušku utakmicu. Iz dana u dan napredujemo i, Bogu hvala, to se sada pokazalo i na terenu. Nadam se da će tako biti i u budućnosti – zaključio je Božić.

Uz opću ocjenu dvoboja s Cibonom, trener Jusup je nakon toga dobio očekivano pitanje vezano uz Božićev učinak.

- Lani je bio MVP, čekali smo ga, dugo, borili se da ga dobijemo, nije bila laka borba, ali on iz utakmice u utakmicu pokazuje da je čekanje vrijedilo, kao čovjek i igrač zaslužuje da ga se pričeka i nadam se da će s dobrim igrama nastaviti i dalje – kazao je Jusup koji inače nema običaj isticati pojedinca jer je njegov košarkaški postulat – momčadska igra. Ali, ovoga puta nije mogao preskočiti igrača bez kojeg Zadar ne bi izgledao ovako moćno, ponajprije u energetskoj dominaciji, što je u konačnici potvrdio i prvi čovjek na klupi Cibone.

- Nismo uspjeli odgovoriti na njihovu fizičku snagu, ka o ni kontrolirati protok lopte, ušli smo u veliki broj izgubljenih lopti i došlo je do velikog broja poena iz tih naših pogrešaka, na kraju čak 22 – kazao je Jakša Vulić koji je sportski priznao poraz svjestan kako je Cibona zbog poznatih razloga ‘raskomadana‘ na dvije. Ali to je problem kojeg bi trebala rješavati klupska uprava nikako Vulić.

O Božiću kao pokretaču mnogo čega dobroga u momčadi Zadra, na koncu i 35 postignutih poena, doista, s pravom se piše i govori, raspravlja u košarkaškim krugovima. Veće je rečeno da ne voli sebe stavljati na pijedestal, stoga je nemoguće preskočiti Darija Drežnjaka, koji je konkretno protiv Cibone imao trinaest minuta manje od suigrača Božića, međutim, učinak je bio na zavidnoj razini.

Drežnjakovih 25 poena, od čega šest ‘trica‘ zavrjeđuju isticanje, jednako i skokovi. Istina, u početku je imao problema s crte slobodnih bacanja, ali je zato umirio ruku na šutu za dva i tri poena! Nadalje, kapetan Marko Ramljak u posvemašnjoj minutaži (37 op.p) uz 14 poena imao je isto broj skokova, šest, baš kao Božić i Drežnjak, uz opasku kako je pet putaosvojio loptu, što se pokazalo izvrsnom prigodom za njegova zakucavanja.

Upravo kroz prizmu njih trojice, Zadar je trasirao put do pobjede, ostali koji su dobili prigodu za igru donosili su svoju kockicu u pobjednički mozaik.

Ono što mnogima nije prihvatljivo jesu minute igrača iz drugoga ‘poretka‘, Ivan Njegovan i Vice Grbić ostali bez sekunde u igri. Krševan Klarica, imao je 11 sekunda više od minute, Patrik Jambrović je skupio 3 i 13, ali jednako kao i Adem Mekić koji je imao dvostruko više od njega, nisu ostavili nikakav trag!

Petar Vujačić koji je nedavno izrešetao mrežicu Zaboka dobio je skoro pa devet minuta za jednu tricu iz tri pokušaja. Sve spomenuto možemo podvesti pod zaključak kako je Jusupov cilj, u nedjelju točno u podne protiv Bosca u Zagrebu, u FAVBET Premijer ligi, značajnije vrijeme podariti upravo onima koji su možda i nezadovoljni sjedenjem na klupi.

Prema informacijama koje kruže klupskim hodnicima, Zadar je i dalje zagrijan za povratak Juana Davisa, ali je veliki problem što se nema novaca. Božićev dolazak financijski je blagoslovio je jedan ugledni zadarski poduzetnik, koji je želio ostati anoniman i njemu je klub zahvalio oslovivši ga donatorom!

Hoće li se naći netko sličan koji bi, istina, kroz manje zahtjevan ‘projekt‘ pomogao dovođenje Davisa?

 

Luka Božić imao je valorizaciju 43 što je njegov - novi iskorak prema MVP igraču, ne samo 5.kola admiralBET ABA lige nego i cijele sezone...U zapisniku nakon utakmice s Cibonom stoji:

- Šut iz igre: 12/16 (75%)

- Šut za dva poena: 5/5 (100 %)

- Šut za tri poena: 7/11 (63,6 %)

- Slobodna bacanja: 4/5 (80 %)

- Skokovi: 1 napadački, 5 obrambenih

- Asistencije: 3

- Izgubljene lopte: 2

- Osvojene lopte: 3

 

30. travanj 2024 10:14