StoryEditorOCM
RegionalNA ZAGORSKOM KRŠU

Plenković doveo prvu ženu Europe u - Sanaderovo selo: Ovo je velika čast za mene, hvala što sam mogla vidjeti ovo čudo

Piše Sandra Barčot/SD
28. rujna 2023. - 20:26

Centar za trening i edukaciju vatrogasaca u mjestu Vučevica u Dalmatinskoj zagori u četvrtak je posjetila i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

I odmah su je domaćini, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik te Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, darivali međunarodnim vatrogasnim priznanjem i medaljom, uz obvezan buket cvijeća. Ne posjećuje malu Vučevicu iza brda Kozjak svaki dan prva dama Europske unije, i to u društvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

A razlog je bitan – čak 11,6 milijuna eura vrijedan objekt za obuku gasitelja, ne samo domaćih već i europskih. Pa je "alfa i omega" cijele ideje, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora koji je jutros do 2 sata vodio sjednicu na Markovu trgu i nastavio s radom u parlamentu, bez obzira na umor došao u svoj rodni kraj dočekati i s ponosom pokazati što se izgradilo, te će se još napraviti.

Zapovjednik Tucaković je istaknuo:

- Pozdravljam vas sve u ime 150 tisuća vatrogasaca u Hrvatskoj, vatrogastva koje slavi 160 godina, u ime 22 tisuća vatrogaskinja, te velikog broja djece i mladeži uključenih u rad s vatrogascima, na što smo posebno ponosni. Dobro nam došli u županijski centar izvrsnosti za koji želimo da sutra postane i europski centar za obuku vatrogasaca.

Imamo odličnu suradnju s brojnim vatrogasnim društvima iz zemalja EU-a. Hvala Vladi i premijeru Plenkoviću na potpori vatrogastvu, a našu spremnost pomaganju i ne samo pri gašenju požara, već i u pandemiji, poplavama, potresima, olujnim nevremenima, već smo dokazali, uvijek bili spremni. Ove godine smo triput u gašenju požara pomogli i Grčkoj, a prijašnjih godina i brojnim drugim zemljama.

Hvala Županiji i županu Blaženku Bobanu, ustanovi "Rera S.D.", hvala neumornom dvojcu Tihomiru Zecu i Damiru Gabriću koji projekt prate od početka, hvala Anti Sanaderu, koji je menadžerski upravljao sustavom. Žao nam je što nema čelnika EPP-a Manfreda Webera, a znamo kako je on i vatrogasac, kojeg bi zamolio da održimo sastanak u EU-u svih čelnika s kojima bi razgovarali zajednički o ulozi vatrogastva u Europi. Opremljeni smo i možemo pomoći bilo kome!

Zahvalila je Ursula Von der Leyen svima:

- Ovo je velika čast za mene, hvala vam što ste me pozvali i što sam mogla vidjeti ovaj izvanredan projekt. Ovo je Europa koja živi i koja djeluje. I lijepo je čuti kako su svi od vrha do samih vatrogasaca, zapeli kako bi ovaj centar bio izgrađen i ustrojen, te kako bi se moglo djelovati.

image
Joško Šupić/Cropix

Vi nosite izuzetnu odgovornost! Meni je potpuno jasno kako su teški vaši zadaci i kako trebate biti izuzetno osposobljeni da sutra te zadatke možete i izvršiti. Vi ste oni koji dolazite kada su drugi u nevolji. Pomažete onima koji od drugih više ne mogu dobiti pomoć, vi ste oni koji se ističete izuzetnom profesionalnošću, i koji imate izuzetno iskustvo u ovom području.

I kada čujem kako ste pomagali Grčkoj državi koja je prvo bila poharana požarima, a nakon toga i poplavama, hvala vam. Osobno sam se uvjerila tijekom nesreća u Sloveniji i Italiji, kako je od egzistencijalne važnosti vaš zadatak.

Naglasila je Von der Leyen glavnu ulogu vatrogasaca:

- I u svim tim teškoćama lijepo je da se pojavljuje europski duh. Upoznala sam se sa spasilačkim timovima, koji dolaze u vrijeme tih veliki nepogoda, i jako sam zadovoljna što svi iz europskih zemalja pomažu jedni drugima. Bolje se europska sredstva ne mogu iskoristiti nego kao što je ovo financiranje jednog takvog vatrogasnog vježbališta.

Na kraju bih još kazala jednu važnu točku – dolazim iz njemačke pokrajine Donja Saska, imamo dugu, dugu tradiciju dobrovoljnog vatrogastva. Znam i društvenu i socijalnu ulogu koju vatrogasci imaju u svakoj sredini. To se ne može obuhvatiti riječima, a to je upravo ono što drži naše društvo zajedno. I stoga vam zahvaljujem od srca što se zalažete za Europu u profesionalnom dijelu, ali i ono što vi kao ljudi činiti da bi mi kao društvo bili jedna cjelina. Hvala...

image

Andrej Plenković, Ursula von der Leyen i Blaženko Boban

Joško Šupić/Cropix

U istom pohvanom i ponosnom tonu zborio je županijski čelnik Boban:

- Dobro nam došla, prijateljice Ursula! Hvala od srca predsjedniku Plenkoviću jer niz projekata na području naše županije ne bi bilo da nije njegova angažmana u privlačenju sredstava iz Europske unije, poglavito u sigurnosnim i prometnim projektima. Želimo pokazati kako ozbiljno upravljamo europskim sredstvima i kroz ovaj projekt kojega imamo u Vučevici.

Vatrogasci dragi, hvala vam i dobro došli u svoju kuću! Hvala našoj agenciji "Rera S.D.", a ovaj centar će biti jamac sigurnosti i stabilnosti od požara i poplava. Što se tiče ljudstva, već smo danas kapacitirani da možemo pomagati svim zemljama u Europi i šire. I u Izrael smo slali upravo naše ljude koji su se istaknuli svojim znanjem i sposobnošću.

Dok je premijer Plenković, sve prisjetio na posjetu istom tom području prije tri godine:

- Tada nije bilo ničega osim kamena. Sada imamo ovaj centar izvrsnosti za obrazovanje vatrogasaca iz cijele Hrvatske i drugih zemalja. Lijepo je što se projekt realizira kroz program Interreg suradnje između Hrvatske i Italije te što je u njega uključen veliki broj partnera, od Istarske županije do drugih županija blizu Vučevice. U našem mandatu smo učinili brojne iskorake u poboljšavanju institucionalnog ustroja, te je Hrvatska vatrogasna zajednica iz statusa udruge postala središnji državni ured.

Konsolidirali smo i proračunske izdatke, uložili značajna sredstva u tehničku opremu kroz Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Tako smo pokazali koliko nam je vatrogastvo bitno. Hrvatski su vatrogasci dio sustava domovinske sigurnosti gdje zajedno s Policijom, vojskom, HGSS-om, Crvenim križem i u suradnji s državnim tvrtkama te jedinicama lokalne samouprave daju ogroman doprinos našoj sigurnosti i borbi protiv različitih elementarnih nepogoda.

image

Predsjednica Europske komisije dolazi iz Donje Saske, njemačke pokrajine s velikom tradicijom vatrogastva

Joško Šupić/Cropix

Nažalost, Hrvatska ih je u proteklih nekoliko godina doživjela puno. U svim tim situacijama hrvatski su vatrogasci dali ogroman doprinos i pomogli su ljudima. To rade itekako dobro opremljeni i istrenirani i obrazovani. Time dajemo snažan doprinos svim mehanizmima civilne zaštite na razini Europske unije.

To činimo i kroz hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje svoje zrakoplove nerijetko šalje u druge zemlje. Ove godine smo čak tri puta slali zrakoplove u Grčku. Zato je dolazak gospođe Ursule važan signal na europskoj i nacionalnoj razini i veselim se u praksi vidjeti kako će ovaj centar hrvatske vatrogasce učiniti još učinkovitijima. Čestitam svima, a posebno onima koji su bili uključeni u ovaj projekt te onima koji će voditi ovaj centar.

Novi objekt posjetili su i ministri Branko BačićDavor Filipović i Šime Erlić, brojni vatrogasni zapovjednici, suradnici na projektu, saborski zastupnici Danica Baričević i Ante Bačić, državni tajnik Tonči Glavina, kao i načelnik općine Klis Jakov Vetma.

Projekt u brojkama


Od menadžera projekta, županijskog pročelnika Damira Gabrića, doznajemo i osobu kartu ovog ulaganja u sklopu projekta "Firespill", koji se provodi u okviru EU-ova programa prekogranične suradnje "INTERREG Italija – Hrvatska" koji okuplja 14 partnera iz dvije susjedne zemlje.

- Radi se o 11,6 milijuna eura, od toga 2,6 milijuna je za opremu, a devet milijuna za izgradnju, koja obuhvaća tri objekta. Na zemljištu od 16 hektara, koje je donacija Vlade, izgrađeno je preko 6000 četvornih metara. U glavnoj zgradi je prostor za školu, visoko učilište i garaže za vozila, sa opremom. U drugoj zgradi je portirnica sa energetskim objektom, te treća poligoni sa požarnom kućom. Tu je naravno i vatrogasni toranj. Uz poligone sa vježbanje, gašenja vlaka, helihoptera, te drugim uređajima – govori Gabrić, dodajući:

- Početak gradnje je bio u lipnju 2020. godine, a sada koncem rujna 2023. smo pri ishodovanju uporabne dozvole, a u tijeku je tehnički pregled objekta. Prve vatrogasce, a stotinjak ih može biti na obuci, očekujemo početkom iduće godine. U planu je još gradnja dva objekta, u jednom će biti kongresni centar i smještaj, dok je drugi za simulaciju spašavanja iz vode, gdje će biti unutarnji i vanjski bazen. Vodovodnu mrežu smo riješili zahvaljujući sufinanciranju Županije, koja je spojena i zaselku Brčići i dijelu Vučevice koji nisu imali pitku vodu.

image

Vatrogasno nastavno središte u Vučevici trebalo bi otvoriti svoja vrata početkom iduće godine

Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
28. travanj 2024 23:36