StoryEditorOCM
RegionalCRNI NOTES (13)

Marjanska grobnica za mladu Selenu: brat i sestra putovali su Europom i stigli u Split. Nikad je više nije vidio živu

Piše Katarina Marić Banje
4. ožujka 2023. - 09:04
Policijska blokada na Marjanu dok traje očevid nakon pronalaska tijela; Posljednja fotografija Selene Margarit Graciano Macedo, snimljena u SplituCropix; Privatni album

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

Krajem ljeta i početkom jeseni 2012. godine Split je proživljavao 42 dana strepnje nakon što je u srijedu, 22. kolovoza u 22.30 prijavljen nestanak Selene Margarit Graciano Macedo (31), državljanke Meksika na proputovanju Europom. Njezin brat je došao u policijsku postaju i kazao kako se tog dana rastao sa sestrom na Marjanu oko 16.30, kada je otišla stepenicama koje vode do Zoološkog vrta.

Prije toga su bili na prvoj vidilici te joj je kraj crkvice sv. Nikole dao svoj fotoaparat marke Nikon da sama nastavi šetnju, a dogovorili su se naći za sat vremena u restoranu u gradu. U Split su stigli iz Dubrovnika i smjestili se u hostelu u gradu.

Brat je nestalu djevojku prvo sam pokušao naći da bi iza 22 sata otišao u policiju te je do četvrtka kasno navečer bio s istražiteljima. Pola sata poslije ponoći je krenula opsežna potraga za njom te za osobama koje su je vidjele. Selena nije imala sa sobom mobitel te je nisu mogli locirati prema signalu.

image

Selena Margarita Graciano Macedo

Privatni album

Tijekom iduća dva dana pretraženo je oko 10 hektara terena na Marjanu. Baza potrage je bila na vrhu Telegrin odakle su se grupe tragača usmjeravale prema raznim sektorima. U potrazi je sudjelovalo stotinjak policajaca, među kojima i pripadnici Specijalne postrojbe BATT i Interventne policije, te pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Sandala i bijeli šešir

U petak tijekom jutra su u potragu dovedena i tri psa tragača HGSS-a te dva policijska psa. Ubrzo je ispod kamena nađen ruksak s krvavim nožem, oštrice duge 13 centimetara, ali se nije znalo je li povezan s nestankom mlade Meksikanke.

Oko 13 sati su inspektori došli po njezina brata u hostel gdje su bili smješteni i odveli ga u službene prostorije gdje je testiran detektorom laži koji nije dao naznake da ima ikakve veze sa sestrinim nestankom. U međuvremenu su policajci pretražili njihovu prtljagu.

CRNI NOTES (12): Brutalno smaknuće dvojice mladića kraj Trogira: ubojica je u njih iz pištolja ispalio 14 metaka na parkiralištu hotela

Vlasnik hostela izjavio je kako ni u kojem slučaju ne misli da je brat krivac za nestanak.

– Oni su kod mene imali jedno noćenje i trebao im je smještaj za još jednu noć, ali ja nisam imao slobodnu sobu. Stoga sam im našao smještaj u drugom hostelu u kojem su trebali prenoćiti, nakon toga su planirali otputovati u Veneciju i vratiti se kući u Meksiko.

CRNI NOTES (11): Neriješena smrt omiljene frizerke iz Splita: u stan na četvrtom katu je ušao kroz prozor, tijelo je ležalo u kadi

Kazali su mi da putuju Europom već tri i pol mjeseca. Kod mene su u srijedu ostavili stvari i rekli da idu prošetati, pa će navečer doći po prtljagu i odnijeti je u novi smještaj. On se vratio sam i potpuno je slomljen od njezina nestanka.

Stalno plače i ne može se smiriti. Zato mislim da nema veze s njezinim nestankom i da joj nije učinio ništa nažao – kazao je vlasnik hostela.

image

Faksimil teksta

SD

Policiji se javio profesor, koji je šetao tim područjem, i koji je vidio kako djevojka sjedi na vidilici na marjanskom vrhu Telegrin. Potvrđeno je da je bila u ZOO vrtu jer ju je vidio jedan od djelatnika koji hrani životinje.

U nastavku potrage pripadnici HGSS-a su na pješačkoj stazi koja vodi od vrha Marjana prema spomeniku Umbertu Girometti pronašli jednu ljetnu sandalu, “japanku”, i bijeli šešir. U blizini nema strmih stijena s kojih bi djevojka mogla pasti ili skočiti.

Suicid je, naime, bio jedna od pretpostavki za objašnjenje njezina nestanka. Brat je kazao da je bila u depresiji zbog prekida ljubavne veze, ali ni on nije smatrao da bi sebi zbog toga oduzela život.

Policija je, međutim, uzimala u obzir sve mogućnosti. Sve do pronalaska japanke i šešira.

– Nije dobro – procijedio je jedan od tragača kroz zube jer su se na tlu kraj pronađenih predmeta vidjeli tragovi borbe.

Zemlja prekrivena borovim iglicama bila je izbrazdana tragovima nogu. Sasvim blizu vidjelo se poveće ulegnuće u tlu koje je izgledalo kao mjesto na koje su pale osobe prilikom borbe, što je pobudilo sumnju da se radi o kaznenom djelu.

image

Faksimil teksta

SD

Brat je potvrdio da nađene stvari pripadaju Seleni Margarit Graciano Macedo. Poziva se Ekipa za očevid PU splitsko-dalmatinske, blokira se mjesto pronalaska japanke i šešira.

Spasioci se regrupiraju kako bi se potraga koncentrirala oko mjesta pronalaska Seleninih odjevnih predmeta. Sve manje je nade da je živa, a najcrnje slutnje su potvrđene u subotu oko 12 sati.

’Reksi’ 5

Potražni psi su reagirali na mjestu gdje je u prirodnoj udubini, podno suhozida u podnožju stabla, pronađen plitki improvizirani grob. Nekoliko stotina metara zapadno od vrha, ispod spomenika Umbertu Girometti na oko pola metra ispod zemlje nađeno je tijelo Selene Margarit Graciano Macedo.

Vrat joj je bio prerezan, a ruke i noge vezane širokom samoljepljivom trakom. Ubrzo se doznalo da su se u ruksaku s krvavim nožem, nađenim prvi dan na šezdesetak metara od mjesta gdje je zakopana Selena Margarit, nalazila dva koluta iste takve trake.

Osim toga su u naprtnjači bila dva fotoaparata, dvije autobusne karte za relaciju Dubrovnik –​ Split, krvavi ručnik, majica, par radnih rukavica i vrećica s tri sendviča. Tijelo nesretne žene je prevezeno na Odjel patologije KBC-a Split gdje je pozvan njezin brat da je identificira.

Obdukcija je otkrila stravične detalje smrti mlade Selene Margarit.

– Rez nožem preko vrata bio je toliko jak da je došao do kosti te joj je glava bila gotovo odrubljena. Na sebi je imala grudnjak i gaćice koje su bile spuštene do bedara, ali žrtva nije silovana –​ naveo je stalni sudski vještak u svom nalazu.

image

Lokalitet na Marjanu kojeg čuva policija zbog očevida koji je još uvijek u tijeku nakon sto je pronađeno tijelo nesretne Meksikanke 

Paun Paunović/Cropix

U ponedjeljak, 3. rujna MUP objavljuje fotografiju majice nađene u ruksaku. Radi se o lošoj replici dresa nogometnog kluba Milan s natpisom “Reksi” i brojem 5 na leđima.

Zatražili su pomoć građana koji imaju bilo kakve informacije za koje misle da bi mogle pomoći istrazi. Istražitelji su imali otiske prstiju i DNK uzorak za koji su bili sigurni da pripada ubojici. Tijekom razdoblja od pronalaska tijela saslušan je niz osoba te je eliminirano 120 mogućih počinitelja.

CRNI NOTES (10): Dvostruko ubojstvo na parkiralištu u Splitu: ‘Izrešetao sam Audi pa bježeći rastavio kalašnjikov i pobacao dijelove‘

Istrage je bila usmjerena na beskućnike, skitnice, ovisnike o alkoholu i drogi koji su se okupljali po Marjanu. Poznati splitski neuropsihijatar, stalni sudski vještak, kazao je za medije kako je siguran da počinitelj ne spada u te skupine osoba.

Izjavio je da se radi o muškarcu između 35 i 40 godina koji ima stan i gleda televiziju uz koju gradi svoj imaginarni svijet u kojem razmišlja kako će napasti neku ženu.

CRNI NOTES (9): Suprugu je godinu dana nakon što ga je napustila presretao poslije posla, a onda je jedne noći uzeo nož

– Sadistički je nastrojen prema ženama, godinama nije mogao ostvariti normalan pristup i odnos s njima. Ne treba ga tražiti na Marjanu, pritajio se, čita novine i gleda TV jer, premda je devijantan, on rezonira i prati što se događa.

Pritajit će se deset do 15 dana, dok se sve ne stiša i ponovno će napasti, u to sam uvjeren – kazao je taj neuropsihijatar.

image

Faksimil naslovnice

SD

Polovicom rujna je u Novom Sadu uhićen vlasnik autopraonice iz Petrovaradina koji je na ljeto boravio u Splitu kada je nosio Milanov dres. Sutradan je pušten na slobodu jer je usporedba s DNK uzorkom nađenim na mjestu zločina pokazala da se ne poklapa s njegovim.

U srijedu, 2. listopada, 42 dana od ubojstva Selene Margarit uhićen je Edi Mišić (27) iz Splita. Iako je na policiji nakon uhićenja kazao kako mu je 15 dana prije zločina na Žnjanu​​ ukraden ruksak, dva dana kasnije pred sucem istrage Mišić je izjavio samo da nije kriv.

Više nije htio govoriti ni o čemu pa tako ni o okolnostima kaznenog djela. Određen mu je istražni zatvor zbog mogućnosti da je opasan za okolinu.

Presreo je i zaskočio Selenu Margarit dok je šetala šumom i vezao joj usta i ruke. Nakon toga ju je nosio 57 metara južno niz padinu do skrovitog mjesta ispod zida, položio na zemlju i razodjenuo te kuhinjskim nožem dva puta zarezao po vratu.

image

Izricanje presude Ediju Mišiću na Županijskom sudu u Splitu

Ante Čizmić/Cropix

Djevojka je iskrvarila, a tijelo je prekrio zemljom, granjem i kamenjem. U daljnjem tijeku istrage je podvrgnut psihijatrijskom vještačenju, a naložena je i analiza bioloških i materijalnih tragova u Centru “Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Šutljivi ubojica

Tijekom istrage se od svjedoka doznalo kako je “Reksi”, ime otisnuto na dresu, bio pas kojeg je imao njegov djed po ocu i kojeg je Edi Mišić volio. Psihijatrijsko vještačenje provedeno u Zavodu za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče je pokazalo da je prilikom počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv te da ne boluje ni od kakve duševne bolesti, ovisnosti ili poremećaja seksualnih sklonosti.

Psihijatri su tijekom devet psihijatrijskih intervjua utvrdili da je emocionalno hladan te zanemaruje osjećaje drugih osoba i nema osjećaja krivnje. Iako je sa psihijatrima otvoreno razgovarao o odnosu s roditeljima, seksualnim sklonostima, odnosima s djevojkama i životu općenito, Edi Mišić o ubojstvu nije želio govoriti.

Optužen je za kvalificirani oblik kaznenog djela tzv. teško ubojstvo na posebno okrutan i podmukao način. U srpnju 2013. godine je na Županijskom sudu u Splitu osuđen na 15 godina zatvora.

image

Faksimil teksta

SD

Sudsko vijeće je procijenilo kako nema dokaza da se radi o teškom ubojstvu, već je proglašen krivim za tzv. obično ubojstvo.

– Hematom na vratnoj kralježnici upućuje na to da postoji mogućnost da Selene nije bila pri svijesti kada joj je Edi u dva poteza nožem, s ciljem potpunog odsijecanja glave, prerezao vrat. Ako nije bila pri svijesti, onda nije ni mogla trpiti fizičke ili psihičke patnje – kazao je predsjednik sudskog vijeća u obrazloženju presude.

U lipnju 2014. godine Vrhovni sud je presudu potvrdio čime je postala pravomoćna.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

30. travanj 2024 09:38