StoryEditorOCM
ĐiradaBLAGOSLOV

Na Cvjetnicu misno slavlje u katedrali sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić

Piše I.G.
31. ožujka 2023. - 16:54

Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje 2. travnja, misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup Zgrablić, koncelebranti i puk okupljaju se u 11 sati u crkvi sv. Marije kod zadarskih benediktinki gdje će mons. Zgrablić blagosloviti maslinove grančice. U spomen na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, procesija će krenuti od crkve sv. Marije do katedrale sv. Stošije gdje će se za vrijeme mise pjevati Muka Gospodina našeg Isusa Krista.

Na Veliki četvrtak, 6. travnja, misu posvete ulja u 9 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup će na misi blagosloviti ulje i posvetiti krizmu, a svećenici koji djeluju u Nadbiskupiji obnavljaju svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Na to misno slavlje pozvani su osobito ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji, članovi župnih vijeća i suradnici u župi.

Na Veliki četvrtak, 6. travnja, Misu Večere Gospodnje, u spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva, s obredom pranja nogu 12 predstavnika župa, u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, Sveto Otajstvo prenosi se u Božji grob u pokrajnjoj lađi katedrale gdje puk ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača, koje predvodi Katedralni zbor sv. Stošije pod vodstvom mo Žana Morovića.

Na Veliki petak, 7. travnja, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj - od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

Na Veliki petak, prigoda za ispovijed u katedrali sv. Stošije je od 8,30 do 12 sati.

Na Veliku subotu, 8. travnja, Uskrsno bdjenje u katedrali sv. Stošije u Zadru koje započinje s blagoslovom novog ognja na Trgu sv. Stošije u 21 sat predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju, 9. travnja, koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

24. svibanj 2024 09:22