StoryEditorOCM
4 kantunaDAN ODLUKE

U utorak se bira ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića: da li će se politika miješati u odluku škole, gdje je kandidat Mencl već dobio većinu?

Piše L.Burčul
11. srpnja 2022. - 18:55

U utorak, 12. srpnja, održat će se sjednica Školskog odbora na kojoj bi trebao biti izabran novi ravnatelj zadarske Gimnazije Jurja Barakovića. Kako je poznato, aktualni ravnatelj Ranko Artuković od 1. rujna ide u mirovinu, nakon što je Gimnazijom ravnao 13 godina.

Isto tako je poznato da se na natječaj za ravnatelja javilo dvoje kandidata, profesori iz iste gimnazije, Jelena Marasović Štefančić i Nino Mencl.

Oni će u utorak pred članovima Školskog odbora, kojih je sedam, iznijeti svoje programe, nakon čega će Školski odbor glasati.

Zanimljivo je da je kandidatkinja Marasović Štefančić u kumskim odnosima s ravnateljem Artukovićem i da su poznata njezina lobiranja za izbor.

Zanimljivost kod kandidata Nina Mencla, koji je inače prof. informatike u Gimnaziji, je da je on jedan od sedmero članova Školskog odbora pa je već, na „predizborima“ u školi, gdje se o dvoje kandidata izjašnjavalo četiri člana Školskog odbora, glasovao za samog sebe.

Naime, od sedam članova Školskog odbora četvero ih je iz Gimnazije, a troje iz Županije, koja je osnivač škole.

Nastavničko vijeće ima dva člana Odbora, Tonkicu Striku i Marina Bačića, Radničko vijeće ima jednog člana i to je Nino Mencl, a Vijeće roditelja također jednog člana, Gabrijelu Mijolović.

Predstavnici Zadarske županije u Školskom odboru su Ante Župan, Božena Delić Žepina i Ana Gulan.

Na „predizborima“ u školi, tri glasa dobio je kandidat Nino Mencl, dok je kandidatkinja Jelena Marasović Štefančić dobila jedan glas, i to od Vijeća roditelja, ne od školskog kolektiva.

Aktualni ravnatelj Ranko Artuković kazao nam je u ponedjeljak da ne vidi ništa sporno u proceduri imenovanja.

- Tako je to. Nino Mencl je član Školskog odbora iz redova Nastavničkog vijeća. Ja ne favoriziram niti jednog kandidata, niti ja odlučujem o budućem ravnatelju  – rekao je Artuković.

Tako se Ninu Menclu priklonilo Nastavničko i Radničko vijeće (tri glasa), a Jelena Marasović Štefančić dobila je glas predstavnice Vijeća roditelja, dakle izvanškolskog člana Školskog odbora.

U utorak se izjašnjava politika, troje članova Školskog odbora iz Zadarske županije, te je situacija potpuno neizvjesna. Neki je već uspoređuju s onom kada je prof. Artuković na mjestu ravnatelja nasljeđivao prof. Josipa Sviličića 2009. godine – neizvjesnost je trajala dva mjeseca, a dva natječaja su bila poništena jer nitko nije dobivao većinu glasova Školskog odbora.

- Sve ćemo znati u utorak. Osobno, da sam po zakonu mogao, odradio bih do kraja i treći mandat, ali ispunio sam sve uvjete za mirovinu i 1. rujna prestajem biti ravnatelj. Zadovoljan sam postignutim u proteklih 13 godina, no jedna me stvar izuzetno zabrinjava, a to je pad broja učenika. Pamtim da smo 2014. godine imali 147 maturanata, a lani 105. To su gotovo dva razredna odjela izgubljena u samo sedam godina – kazao je ravnatelj Artuković.

03. svibanj 2024 12:57