StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO NAKON POŽARA

Pročelnik Korona: Grad Zadar će pomoći sanaciju zgrade te vlasnicima i korisnicima poslovnih prostora. Davor Valčić na korištenje dobio kadrovski stan

Piše I.Ivanac
16. lipnja 2021. - 12:44

Kolika je točno šteta na zgradi koja je utorak ujutro izgorjela u nezapamćenom požaru na zadarskom Poluotoku još uvijek nije poznato. Ono što je poznato jest da će, prema riječima pročelnika gradskog Odjela za upravljanje gradskom imovinom, Tomislava Korone, Grad Zadar svakako participirati u obnovi i pomoći svim zakupcima i vlasnicima koji su tamo imali svoje prostore. 

Pročelnik Korona nam je kazao kako Grad Zadar u toj zgradi ima pet prostora u svom vlasništvu, no u kojem su oni stanju, još uvijek nije poznato jer nitko od djelatnika Grada još uvijek nije kročio u zgradu. To će moći napraviti tek kada završi policijski očevid. Korona je i naglasio kako u četvrtak imaju sastanak s upraviteljem zgrade, tvrtkom Zadar stan, te će nakon toga imati puno više detalja. 

Prvo će se zasigurno ograditi i zaštititi zgrada, točnije prolaznike jer još uvijek postoji opasnost od pada izgorjelih dijelova zgrade, crijepova, grilja i drugih elemenata fasade.

- Požar je buknuo usred gradonačelnikovog kolegija kojeg je Branko Dukić odmah prekinuo te smo svi izašli vidjeti situaciju. Vidjeli smo početak, mogu slobodno reći, kataklizme koja je prethodila ovom gradu. Zahvaljujem svim vatrogascima koji su nesebično riskirali svoje živote i dali srce u obrani od vatrene stihije, kazao je pročelnik Korona dodajući kako je, sve dok požar nije lokaliziran, prijetila mogućnost širenja, a sve zbog drvene konstrukcije kojom su zgrade na Poluotoku povezane.

- U utorak se baš u vrijeme kada je požar izbio počeo dizati maestral i burin koji su dodatno potpirivali vatru i vatrogascima otežavali gašenje. Imali smo strah od širenja požara, zato što je konstrukcijski cijeli blok vezan s drvenom građom, a drvena građa se pokazala kao vodič za plamen. To nam je bila velika bojazan, da se iz jedne zgrade putem drvenih greda, požar ne preseli i na druge što bi dovelo cijeli kvart u ozbiljan problem. Djelatnici Elektre su brzo isključili struju kako ne bi došlo do još veće ugroze tako da smo, koordiniranom akcijom svih službi, suzbili požar s minimalnom materijalnom štetom od one koja je zapravo mogla biti, ističe pročelnik Korona dodajući kako će Grad dati sve svoje financijske mogućnosti i kadrovski potencijal kako bi se u što kraćem vremenu zgrada sanirala.

- Participirat ćemo na bilo koji način, ali još uvijek ne znamo u kojem je stanju zgradu, jer ne znamo u kojoj je statičkoj situaciji. Morat će se raditi dodatne analize građevine kako bi se utvrdilo stanje zgrade. Kao i dosada u svim ugrozama Grad će sudjelovati i pomoći koliko god može. Kad god su situacije životne ugroze, grad stoji uz svoje građane, govori pročelnik Korona napominjući kako će se tek nakon sondiranja cijele građevine znati u kojem je stanju. 

- Moramo donijeti odluke na koji način ćemo pomoći zakupcima prostora, hoće li to biti kroz oslobađanje plaćanja najma u periodu u kojem ne budu mogli koristiti prostore ili kroz neke druge stvari, vidjet ćemo. Zasigurno ćemo im izaći u susret, istaknuo je pročelnik Korona. 

DAVOR VALČIĆ 'DOBIO' KADROVSKI STAN

Pročelnik Korona je dodao i kako je Grad odmah nakon što su saznali što se dogodilo radijskom voditelju Davoru Valčiću, stupio u kontakt s njim. 

- U utorak smo odmah stupili u vezu s gospodinom koji očekuje prinovu u obitelji i čiji je stan stradao od požara. To nas je sve iznimno pogodilo i trebali smo hitno reagirati. U srijedu ujutro smo Davoru ponudili adekvatni zamjenski smještaj u koji će se, pretpostavljam u roku od dan dva, useliti. I sretni smo što smo mogli reagirati i što smo imali jedan kadrovski stan, koji odgovara kvadraturi za četveročlanu obitelj, koji je nedavno oslobođen i stvorila nam se mogućnost da mu to ponudimo

09. svibanj 2024 04:54