StoryEditorOCM
4 kantunaZAVRŠEN OČEVID

Pročelnik Korona: Slijedi zahtjevna i skupa rekonstrukcija uz nadzor konzervatora, ali zgradu prvo treba konzervirati kako bi je zaštitili do obnove

Piše I.Ivanac
17. lipnja 2021. - 17:00

Uzrok požara koji je u utorak ujutro buknuo u zgradi na Poluotoku je kvar na električnim instalacijama i to na prvom katu zgrade. 

Očevid su proveli policijski službenici Prve policijske postaje Zadar u suradnji s krim- tehničarima PU zadarske te inspektorima zaštite od požara, eksploziva i oružja Ravnateljstva civilne zaštite. 

Materijalna šteta još uvijek nije utvrđena, ali je neupitno da će troškovi obnavljanja zgrade biti veliki. 

Pročelnik Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Tomislav Korona kazao nam je kako će se obnova zgrade odvijati u nekoliko faza te kako će njena rekonstrukcija zasigurno biti izazovna. 

- Zgradu u što kraćem roku treba konzervirati odnosno adekvatno zatvoriti i zaštiti od svih vremenskih nepogoda tako da je zaštitimo do obnove. Nakon očevida se ide s vještačenjem osiguravajućeg društva. Naručen je i prvi izvid statičara građevinske struke koji će napraviti vizualni pregled zgrade. Vizualni zato što se unutra nalazi velika količina šuta i materijala koji ćemo pokušati u što kraćem roku očistiti kako ne bi predstavljala opasnost, kazao je pročelnik Korona dodajući kako će u petak održati i sastanak sa zadarskim konzervatorima. 

Pročelnik Korona ističe kako će troškovi obnove i revitalizacije zgrade biti veliki. Kazao nam je kako je Grad Zadar za početak na sebe preuzeo troškove građevinskog vještačenja i prvih zahvata konzerviranja zgrade.

-  Još uvijek čekamo cijene radova koje zasigurno neće biti male jer se radi o staroj gradskoj jezgri gdje se traži posebna tehnika i strojevi. Ovo će biti vrlo izazovan zahvat kako za građevinare tako i za nas iz gradske uprave, ali se nadam da ćemo sve uspješno riješiti, kazao je pročelnik Korona koji je kazao kako je pitanje kada će se sve sanirati.

- Konzervatori trebaju dati precizne upute, a nakon toga ćemo se sastati s vlasnicima svih prostora unutar zgrade kako bi se krenulo ka obnovi i revitalizaciji. Imao sam nekoliko razgovora s konzervatorima te za svaki korak moramo s njima surađivati. Još uvijek nije sigurno s kojim će materijalima zgrada biti obnovljena i hoće li se ići s jačom konstrukcijom, kazao je Korona dodajući kako će se s kompletnom obnovom zgrade morati ići odjedanput. Istaknuo je i kako još uvijek pokušavaju stupiti u kontakt sa svim vlasnicima stanova i prostora u zgradi.

- Brojni vlasnici stanova ne žive u Zadru te pokušavamo doći do njihovih kontakata kako bi mogli dobivati informacije iz Grada, zaključio je pročelnik.

Zadarska će policija o rezultatima očevida o svemu obavijestiti Općinsko državno odvjetništvo u Zadru. 

27. travanj 2024 09:48