StoryEditorOCM
4 kantunaTURIZAM U SAMOSTANU

Dok čekaju investitora za izgradnju luksuznog turističkog resorta u Petrčanima, zadarske Benediktinke iznajmljuju - apartmane!

Piše Božana Sviličić
19. veljače 2020. - 16:01

- Ako želite iskusiti gostoljubivost i duh sv. Benedikta, dođite u naše Gostinjce gdje možete u udobnom smještaju odmoriti tijelo, a u samostanskoj crkvi sv. Marije nahraniti dušu kroz jutarnju molitvu časoslova i svetu misu. S radošću primamo svakog gosta jer tako, u skladu s Pravilom sv. Benedikta, živimo i ostvarujemo „evanđelje ljubavi“. Svi gosti koji dolaze neka budu primljeni kao Krist - poručuju zadarske Benediktinke Sv. Marije na svojim internet stranicama gdje već neko vrijeme nude turistički najam apartmana.

Ove čuvarice zadarskog "Zlata i srebra", koje vješto koriste internet, imaju umrežene mobitele, te se nalaze i među 20 najvećih dioničara Hajduka, od obnove samostanskih prostora raspolažu sa sedam smještajnih jedinica u dva smještajna objekta - “Gostinjac 1” i “Gostinjac 2” - koji mogu primiti 47 osoba. “Gostinjac 1” u Ulici braće Vranjana proteže se na tri kata, a na svakom su katu dvije smještajne jedinice: Betanija, Sv. Marija Magdalena, Emaus, Sv. Skolastika, tabor i Sv. Benedikt. “Gostinjac 2” ili Sv. Anselmo nalazi se u Kovačkoj ulici a na tri kata ima ukupno četiri sobe, dvije kuhinje, tri kupaonice s jednim dnevnim boravkom.

- Gostinjci su opremljeni neograničenim bežičnim internetom te klimatizacijskim uređajima. Samostan ima razne umjetničke radionice, poput radionica emajla i čipaka. Izrađujemo krunice, sušimo cvijeće od kojeg izrađujemo straničnike za knjige, čestitke i slike. Naše poljoprivredno gospodarstvo proizvodi vina, džemove, sirupe i voćne likere. Naše proizvode možete kupiti na štandu na Trgu opatice Čike pri ulazu u SICU i neposredno u samostanu- navode koludrice koje sobe nude u najam po cijeni od 35 eura za noćenje. Poručuju kako će goste I rado provesti kroz Stalnu izložbu crkvene umjetnosti (SICU) gdje, u duhu Pravila sv. Benedikta, čuvaju i javnosti pokazuju predrago im blago koje su sakupljale, stjecale, izrađivale i sačuvale tijekom tisućljeća.

Kao jedan od najstrožih crkevnih redova, Bendiktinke donedavno nisu smjele izlaziti čak ni na pogrebe svojih roditelja, no otkako je promijenjena monaška klauzura, dopušteno im je izlaziti iz zdravstvenih razloga, zbog škole, bolesnih roditelja i pogreba. Nakon obnove samostanskih prostorija u Zadru otvorile su i glazbenu školu koju danas pohađa oko 140 učenika i dječji vrtić s oko 40 polaznika.

U ozbiljni turistički biznis krenule su još prije nekoliko godina najavom projekta luksuznog resorta u Petrčanima kraj Zadra na zemljištu većem od 1,6 milijuna četvornih metara čije su stopostotne vlasnice, za što još čekaju investitora.Naime, na zemljištu koje je samostanu 1066. darovao kralj Petar Krešimir IV. trebao bi niknuti turistički kompleks s pet zvjezdica. O projektu koji je bio ponuđen na Sajmu nekretnina u Cannesu preko Odbora savjetnika za investicije zasad ne žele govoriti.Posebnost projekta koji obuhvaća hotel s pet zvjezdica, naselje vila s bazenima, dva golfska igrališta, akvapark, međunarodnu zračnu luku za manje zrakoplove, nogometni kamp i druge sadržaje za bogate goste.Veliki projekt trebao bi se prostirati na dvije lokacije iznad Petrčana i jedne na poluotoku Punta Skala. Lokacija na Punta Skali obuhvaća obalni dio s 1,5 kilometara pješčane plaže.

03. svibanj 2024 11:08