StoryEditorOCM
ŠibenikŠTORIJE IZ BAULA

Benediktinke su najstariji red u Šibeniku. Prvi samostan toga reda bio je u 14. stoljeću u Docu

Piše Joško Čelar
4. svibnja 2024. - 08:56

Benediktinke su najstariji red časnih sestara u Šibeniku.

Današnji njihov samostan uz crkvu svete Luce utemeljen je 1639. godine oporukom posjednika Nikole Ručića i Nikole Buronje. Prvi samostan toga reda bio je u 14. stoljeću u Docu.

Samostan na Gorici odolio je svim mijenama vremena, pretrpio je štete u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Obnovljen je s crkvom 2005. godine, a u njemu su sada samo četiri časne sestre sa časnom majkom Fortunatom.

Poznat je i po tome što je u svom sustavu imao i vidljivu ulogu u osnovnom školstvu Šibenika. Imao je svoju školu. U okviru samostana bilo je i dječje zabavište, što su ga pohađala mnoga šibenska djeca. Koga smo pohodili i mi kad je ondje na čelu samostana bila madre Beatrice, Baranovićka, Šibenčanka iz Varoša.

Samostan danas čuva brojne umjetnine i svetinje. Pored ostalog, u maloj vitrini možemo vidjeti i relikviju blaženoga Alojzija Stepinca, njegovu štolu, koju je kao kardinal nosio oko vrata.

Obišli smo samostan nakon tri godine, gdje nas je dočekala, a tko drugi doli časna majka Fortunata.

- Stepinčevu štolu, rekla nam je, samostanu je darovao danas pokojni don Toma Bašić, koga su komunističke vlasti zatočile u Novoj Gradiški, zajedno s brojnim svećenicima.

Kad je izišao iz zatvora, otišao je najprije u posjet kardinalu, koga su tada, nakon godina robije, vlasti držale u kućnom pritvoru.

Stepinčeva štola

Dao je don Tomi svoju štolu uz riječi: “Ništa ti drugo nemam dati, osim ovoga. Za tvoju vjernost Bogu i Domovini.” Sad nas je uistinu malo - govorila je Fortunata i dodala:

- Uz službu Božju, brinemo se o samostanu i crkvi, našem duhovnom i životnom dobru. Ali bilo je razdoblje kad je u samostanu nakon Prvog svjetskog rata bila samo jedna sestra.

Poznata i po tome što je u tom ratu bila prva hrvatska vojnikinja s ovih prostora. Da bi se nakon završetka rata zaredila, dala zavjet vjernosti Bogu i svom benediktinskom redu.

Naposljetku valja spomenuti da u crkvi svete Luce postoje najmanje orgulje u Šibeniku, čija su svirala kao u nekom prozoru uvrh stuba koje iz crkve vode u kor. Nismo čuli tko im je autor, ali u funkciji su i danas. •

02. lipanj 2024 00:38