StoryEditorOCM
Svijetne pitaju za žrtve

Ovaj grad postao je nova klaonica: ruske trupe jurišaju iz svih smjerova, pogledajte kako ih dočekuju ukrajinski tenkovi

9. prosinca 2023. - 12:07

Vladimir Putin je trenutno na ukrajinskoj bojišnici sve karte stavio na Avdiivku, grad koji je postao nova klaonica ljudskog mesa kao što je bio i Bahmut. Iako njegova strateška uloga nije toliko važna kao što nije bio ni Bahmut, ovaj je grad u istočnoj Ukrajini postao novi simbol neograničene tolerancije Rusije na smrt, bol i ogromne žrtve svojih vojnika, a sve kako bi ostvarili malu i vrlo, vrlo skupu pobjedu. Vladimir Putin obraća se javnosti 14. prosinca i želi svoju predizbornu predsjedničku kampanju početi ovim vojnim uspjehom. Njegove snage polako okružuju grad, slično kao što je to bilo s Bahmutom, i ne pitaju za žrtve.

Kako navodi Institut za proučavanje rata (ISW) Rusi su jučer zauzeli postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Avdiivke koje se nalazi pet kilometara sjeverozapadno od grada. 

Već tri mjeseca Kremlj baca sve raspoložive jedinice na Avdiivku. Trenutno se više od 40.000 ruskih vojnika bori u tom području, a gubitke nadoknađuju preraspodjelom jedinica Oluje-Z, koje su sastavljene od ološa oslobođenog iz ruskih zatvora i nesretnika koji su mobilizirani, a da im ni na kraj pameti nije bilo gdje će ih poslati. O tome govore i pisma njihove rodbine, koja svjedoče kako ih šalju u Avdiivku da ginu kao muhe čak ako imaju i invaliditet.

Jedna je žena za neovisni ruski portal Vazhnye Istorii ispričala kako je vojnik koji je imao tri otkinuta prsta na desnoj ruci vraćen na front nakon ranjavanja uz opasku da ponovno uči gađati drugom rukom. Na sjeverozapadnom prilazu okupiranom Donecku, Rusi pokušavaju ukrajinske položaje zaokružiti formiranjem sjevernog i južnog kraka kliješta, dok istodobno branitelje fiksiraju pritiskom unutar te zone, po gradskim zonama same Avdiivke. Moskovske snage napreduju s bokova kako bi pokušale presjeći linije opskrbe.

Ukrajinci se žilavo bore, tenkovima se približavaju ruskim jurišnim grupama kako bi iz blizine pucali iz svojih topova dok ruski projektili eksplodiraju oko njih. Navode kako su u 24 sata odbili 32 napada te da ruske snage "pritišću cijelu obrambenu crtu oko grada".

"Još držimo liniju obrane zahvaljujući tenkovima", rekao je ukrajinski vojnik kodnog imena Sanjok za Anadoliju.

Video snimak drona koji kruži internetom prikazuje jedan od ovih oklopnih okršaja. Vidi se ukrajinski tenk koji pripada 116. mehaniziranoj brigadi dok se kotrlja prema ruskim vojnicima skrivenima u ruševini istočno od koksare. Brzo napredujući pa se potom povlačeći pa opet napredujući, kako bi zakomplicirali Rusima cilj, tročlana posada T-64 ispaljuje nekoliko granata iz glavnog topa od 125 milimetara. Ono što izgleda kao ruski protutenkovski projektil za dlaku je promašio tenk, a potom se vidi kako ruski vojnici bježe glavom bez obzira jer se nisu stigli ukopati niti su imali podršku vlastitih tenkova.

Borba tenkova 

U ratu u Ukrajini iznimno rijetko se može vidjeti situaciju u kojoj se tenkovi bore jedan protiv drugog, no i to je snimljeno oko Avdiivke. Dron je tako zabilježio kako ukrajinski tenk T-64 i ruski T-72B3 izmjenjuju nekoliko međusobnih paljbi iz svojih 125-milimetarskih topova. Svaki je ispalio i promašio sve dok ruski tenk nije izbacio dim i povukao se.

Dok se tenk povlačio ukrajinska bespilotna letjelica napunjena eksplozivom jurila je za njim pogodivši ga i očito zaglavivši njegovu kupolu.

Analitičar Forbesa ocjenjuje kako su Rusi u Avdiivci na teži način naučili da su dugačke kolone borbenih vozila iznimno ranjive dok kreću u napad. U prvom mjesecu ofenzive na Avdiivku, Rusi su slali kolonu za kolonom - koje bi upadale u ukrajinske zone ubijanja južno, istočno i sjeverno od grada. Razarane minama, topništvom i bespilotnim letjelicama, te su kolone izgubile stotine tenkova, borbenih i drugih vozila. Sredinom studenog ruski su zapovjednici promijenili taktiku i koriste manje formacije. Ukrajinska analitička grupa Frontelligence Insight izvijestila je 24. studenog kako se kod Rusa uočava primjetan porast upotrebe malih taktičkih grupa. No, kad nemaju potporu, ovo je pješaštvo hrana za iskusne ukrajinske tenkovske posade koje su raspoređena na bokovima Avdiivke. Nejasno je koliko su točno tenkova Ukrajinci rasporedili za obranu Avdiivke. Ima tu svega starijih i novijih tenkova: T-64, T-72, poneki Leopard 2, T-90….

„Bilo koji od ovih tenkova više je nego dorastao pješačkom odredu bez podrške. Međutim taktika ukrajinskih tenkova oko Avdiivke ne jamči i opstanak grada. Rusi imaju na tisuće vojnika više u sektoru Avdiivke nego Ukrajinci. I usprkos gubicima od stotina ljudi dnevno, Rusi ne pokazuju znak popuštanja, navodi Forbes.

Kao što se dogodilo u Severodonjecku prošle godine i Bahmutu, moglo bi doći vrijeme kada će ukrajinski zapovjednici odlučiti da ruševine Avdiivke nisu vrijedne zadržavanja.

Obavještajci britanskog Ministarstvu obrane procijenili su kako je odluka Kremlja da pošto posto zauzme Avdiivku rezultirala 90-postotnim povećanjem ruskih gubitaka.

„Ali svaki dan pristiže onoliko novih vojnika koliko ih pogine ili bude ranjeno. Kremlj može održati svoju ofenzivu na Avdiivku sve dok je Vladimir Putin voljan i sposoban držati pod kontrolom domaće posljedice - navodi Institut za proučavanje rata. No, trošeći sve svoje novomobilizirano ljudstvo za bitku u Avdiivci, Kremlj bi se mogao odreći prilike da napadne negdje drugdje, sada ili u bliskoj budućnosti. Prema ISW-u „veliki ruski gubici vjerojatno će spriječiti Rusiju da u potpunosti popuni i rekonstruira postojeće postrojbe u Ukrajini i formira nove operativne dodatne strateške rezerve ako se ruski napori za stvaranje snaga nastave trenutnim stopama“. Kako bi izgradili snage za druge napore, Rusi će morati uspjeti zauzeti Avdiivku - ili prestati pokušavati i odustati. Zasad se odustajanje ne nazire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:27