StoryEditorOCM
HrvatskaNAPOKON DOČEKALI

Prvi put pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF i isplata obeštećenja po ugovoru o operativnom leasingu

Piše Ljubica Vuko
10. siječnja 2024. - 12:03

I to smo dočekali! Prvi put je u Hrvatskoj pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF i isplata obeštećenja po potrošačkom ugovoru o operativnom leasingu, a ne po kreditu, izvijestili su u srijedu iz Udruge Franak.

Poznati čakovečki psihijatar, doktor medicine Živko Mišević, tužio je 6.4.2021. Unicredit Leasing Croatia radi utvrđenja ništetnosti valutne klauzule CHF u ugovoru o operativnom leasingu ugovorenom na iznos od 37.000 CHF protuvrijednosti u kunama 1. srpnja 2008., što je tada iznosilo oko 23.000 eura. Tužitelja je zastupala osječka odvjetnica Sanja Mišević, inače poznata po dobivenom sporu protiv države koja je zakidala liječnike i drugo medicinsko osoblje pogrešnim obračunima plaća, pojašnjavaju.

To je, ističu u Udruzi Franak, prva pravomoćna sudska presuda za ništetnost valutne klauzule i isplatu obeštećenja, kojom je najprije na Općinskom sudu u Čakovcu pa potom i na Županijskom sudu u Zagrebu presudom Gž-4673/2022 suđeno sljedeće:

1. Utvrđena je ništetnost valutne klauzule CHF, i to nevezano za kolektivni postupak u slučaju franak, jer Unicredit Leasing nije tužen u kolektivnom postupku.

2. Utvrđen je iznos preplaćenih obroka leasinga ukupno 8.000 eura, što će zajedno sa zateznim kamatama iznositi na kraju oko 15.000 eura.

3. Utvrđen je iznos 2.000 eura za sudske troškove koje Unicredit također mora platiti tužitelju Miševiću.

Nadalje pojašnjavaju kako su razlozi ništetnosti valutne klauzule CHF jednaki razlozima koji su utvrđeni u kolektivnom sudskom postupku, samo je to sve moralo biti utvrđeno u dokaznom postupku na prvostupanjskom sudu, gdje je dokazano sljedeće:

1. Ugovor ne sadrži potrebne parametre za utemeljeno sklapanje ugovora te je Unicredit Leasing postupio suprotno zakonskim odredbama i povrijedio načelo ravnopravnosti sudionika u obveznom odnosu iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača.

2. Tuženik nije upozorio potrošača Živka Miševića da je valutna klauzula CHF rizična valuta, koja je valuta utočišta u vrijeme gospodarskih kriza, zbog čega je postojala značajna mogućnost da tijekom otplate dođe do značajnog porasta obroka plaćanja, što se uistinu i dogodilo već nakon nekoliko mjeseci od početka otplate.

3. Tuženik je ugovor sastavio u obliku formularnog ugovora, o kojem se nije pregovaralo te je tuženik jedini krivac za ugovaranje takvog ugovora i ugovaranje nepoštene ugovorne odredbe, zbog čega kao nepošteni stjecatelj mora platiti zatezne kamate od dana stjecanja.

4. Zastare potraživanja nema jer u skladu s pravnim shvaćanjem Građanskog odjela Vrhovnog suda RH Su-IV-47/2020, zastara potraživanja počinje teći danom kada se pravomoćno utvrdi ništetnost, a za ugovore koji ne spadaju pod kolektivni slučaj franak to je dan pravomoćnosti pojedinačne presude.

-Čestitamo tužitelju Živku Miševiću i odvjetnici Sanji Mišević na velikom uspjehu, i nadamo se da će to biti značajno ohrabrenje desecima tisuća opljačkanih potrošača u ugovorima o leasingu s valutnom klauzulom CHF da pokrenu svoje sudske postupke i uzmu novac koji im pripada od leasing društava, ali i od banaka koje nisu tužene kolektivno – ističu u Udruzi Franak.

Također ponovno naglašavaju da je velika većina ugovora o kreditu i leasingu ugovorenih prije 2013. sadržavala ništetne ugovorne odredbe o kamatnim stopama, na temelju čega i fizičke, i pravne osobe imaju pravo na tužbe i na obeštećenje.

-Niti za jedan takav postupak nije nastupila zastara potraživanja, jer ona počinje teći tek danom utvrđenja ništetnosti promjenjive kamatne stope. Radi se o stotinama tisuća ugovora o leasingu, i ugovora o kreditu koji nemaju nikakve veze s kolektivnom presudom. Kao i uvijek Udruga Franak stoji na raspolaganju svim tužiteljima, kako fizičkim osobama potrošačima, tako i pravnim osobama trgovačkim društvima, a isto tako OPG-ima i obrtima. Naš mail za informiranje o pravima opljačkanih fizičkih i pravnih osoba jest kao i dosad: pravo.udrugafranak@gmail.com – poručuju iz Udruge Franak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:13