StoryEditorOCM
HrvatskaOPERATIVNI LEASING

Veliki uspjeh osječke odvjetnice i tužitelja iz Čakovca: presuda koja utire put drugim građanima, nema zastare

Piše Ljubica Vuko
10. siječnja 2024. - 21:59

I to smo dočekali! Prvi put je u Hrvatskoj pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF i isplata obeštećenja po potrošačkom ugovoru o operativnom leasingu, a ne po kreditu, izvijestili su iz Udruge "Franak".

Poznati čakovečki psihijatar, doktor medicine Živko Mišević, tužio je 6. 4. 2021. UniCredit Leasing Croatia radi utvrđenja ništetnosti valutne klauzule CHF u ugovoru o operativnom leasingu ugovorenom na iznos od 37.000 CHF protuvrijednosti u kunama 1. srpnja 2008., što je tada iznosilo oko 23.000 eura. Tužitelja je zastupala osječka odvjetnica Sanja Mišević, inače poznata po dobivenom sporu protiv države koja je zakidala liječnike i drugo medicinsko osoblje pogrešnim obračunima plaća.

- To je dokaz da Udruga "Franak" uvijek govori istinu, upozoravali smo u vrijeme kada je HANFA utvrdila nezakonitosti u ugovaranju kamata da nema nikakve zastare, kao što leasing društva lažno tvrde ne bi li odvratili oštećene potrošače i pravne osobe od sudskih postupaka. Ako postoji ništetna odredba, zastara počinje teći tek danom pravomoćnog utvrđenja ništetnosti, na temelju pravnog shvaćanja VSRH koje je izjednačeno sa zakonom - izjavio nam je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge "Franak".

image

Zagreb, 010423.
Prosvjed udruge Franak zbog pravne nesigurnosti i sporosti hrvatskog pravosuđa

Davor Pongračić/Cropix

Ovom presudom, najprije na Općinskom sudu u Čakovcu, potom i na Županijskom sudu u Zagrebu presudom Gž-4673/2022, utvrđena je ništetnost valutne klauzule CHF, i to nevezano za kolektivni postupak u slučaju franak, jer UniCredit Leasing nije tužen u kolektivnom postupku. Također, utvrđen je iznos preplaćenih obroka leasinga od ukupno 8000 eura, što će zajedno sa zateznim kamatama iznositi na kraju oko 15.000 eura. Također, Unicredit mora platiti tužitelju Miševiću 2000 eura za sudske troškove.

- Važno je da građani budu informirani. Zastara za utuživanje po ovoj pravnoj osnovi kod ništetne valutne klauzule protiv leasing kuća NIJE nastupila i građani koji imaju potrošačke ugovore o leasingu s ništetnom valutnom klauzulom mogu i danas tužiti za obeštećenje - kazala nam je odvjetnica Sanja Mišević kad smo je pitali za komentar.

Ovakvih predmeta, koliko joj je poznato, nema puno.

- Stranke, ali ni kolege odvjetnici, nisu se lako odlučivali na tužbe jer kolektivna presuda vezano za problematiku CHF nije obuhvatila i leasing kuće. Time je rizik za upuštanje u spor bio veći jer smo u okviru ovog spora morali dokazivati sve ono što je kolektivnom presudom za CHF već utvrđeno. Međutim, gdje bismo bili kada bismo tužili samo u predmetima za koje već imamo gotovo rješenje?! - kaže odvjetnica Mišević.

Dodaje kako je ova presuda važna jer se njome stvara sudska praksa te utire put drugim građanima koji imaju istu problematiku, a posebice zato što takvi zahtjevi nisu u zastari.

- Tužena leasing kuća UniCredit leasing u konkretnom slučaju imala je doista, bit ću pristojna, čudan odnos prema svom klijentu. Naime, potrošački ugovor o operativnom leasingu tužitelju je predao prodavač u autokući! Tužitelj dakle nije uopće bio u kontaktu s predstavnikom tužene leasing kuće vezano za sklapanje ugovora. Upravo na ovu činjenicu osvrnula sam se i tijekom postupka, uspoređujući ponašanje tuženika s hipotetskom situacijom da tužitelj, kao liječnik, svojim pacijentima terapiju pošalje po portiru na ulazu u bolnicu, a da pacijenti njega kao liječnika koji je dužan objasniti im njihovu zdravstvenu situaciju niti ne vide! - ističe Sanja Mišević, kojoj su, kao i tužitelju Živku Miševiću, iz Udruge "Franak" čestitali na velikom uspjehu.

U "Franku" se nadaju kako će to biti značajno ohrabrenje desecima tisuća opljačkanih potrošača u ugovorima o leasingu s valutnom klauzulom CHF da pokrenu svoje sudske postupke i uzmu novac koji im pripada od leasing društava, ali i od banaka koje nisu tužene kolektivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:48