StoryEditorOCM
Hrvatskavelike vrućine

Novi toplinski val na Jadranu, dva dana bit će pakleno, dijelovi Dalmacije u crvenom. Evo koje se temperature očekuju

Piše Hina
8. srpnja 2024. - 14:02

Novi toplinski val pogodio je u ponedjeljak Balkan, tri tjedna nakon ranijeg vala koji je izazvao kvar na elektroenergetskoj mreži u nekoliko zemalja u regiji.

U Albaniji, gdje temperature prelaze 40 stupnjeva Celzijevih, vlada je u ponedjeljak ujutro upozorila da za ‘namjerno ili slučajno izazvan požar‘ prijeti kazna od 15 godina zatvora.

U Srbiji, hidrometeorološki institut RHMZ upozorio je u ponedjeljak na snažan toplinski val prognozirajući da će trajati cijeli tjedan s temperaturama do 40 stupnjeva i tropskim noćima u urbanim područjima.

Institut je oglasio narančasti alarm za dobar dio zemlje.

Na Kosovu vrućinu prati vjetar s pijeskom i građanima je preporučeno da ne izlaze na sunce.

- UV indeks bit će jako visok, upozorile su vlasti, pozivajući vozače na oprez.

Za vrijeme ranijeg toplinskog vala, 21. lipnja dogodio se raspad elektroenergetske mreže u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Albaniji.

image
Nikola Vilić /Cropix

Kada je u pitanju Hrvatska, danas će biti barem djelomice sunčano i vruće. Poslijepodne su uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35 °C, javlja DHMZ.

Sutra će biti pretežno sunčano te i dalje vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne lokalno pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni i zapadni, uz obalu jugozapadni, na sjevernom dijelu i bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 27, a najviša većinom između 31 i 36 °C, prognoza je DHMZ-a za utorak.

image

Žuto i narančasto upozorenje DHMZ-a zbog toplinskog vala za utorak

DHMZ

Početkom tjedna kreće toplinski val na Jadranu - velika opasnost od vrućine očekuje se u utorak na riječkom, splitskom i dubrovačkom području koja su označena narančastim upozorenjem, a od srijede će prijeći u crveno upozorenje ili vrlo veliku opasnost od vrućine.

Istodobno, u srijedu i četvrtak, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na snazi će biti narančasto upozorenje odnosno velika opasnost od vrućine i to u svim kopnenim područjima: osječkom, karlovačkom, gospićkom, kninskom i zagrebačkom području, prognozirali su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, temperature će svakog dana do kraja tjedna rasti. Tako će, primjerice, u Zagrebu, danas najviša temperatura zraka biti 32 stupnja, u utorak 33, a u srijedu, četvrtak i petak 35 stupnjeva, dok će u subotu doći i do visokih 37.

image

Upozorenje na toplinske valove

DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 01:08