StoryEditorOCM
Crna kronika‘Svi su krivi‘

Sanja Sarnavka: ‘Užasno je važno da ne šutimo, a nasilnike počnemo prezirati kako ne bi bili uzor drugima‘

Piše Vijesti SD
13. kolovoza 2023. - 14:43

Stravično nasilje i ubojstvo koje se dogodilo u Gradačcu potreslo je cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regije. Dodatni šok je taj što je ubojica sve prenosio uživo na Instagramu. Sanja Sarnavka, aktivistica za ljudska prava, kaže kako je to nova razina nasilja te da i u Hrvatskoj nisu svi zgroženi tim zločinom, a trebali bi biti - piše N1 Info.

“Djecu odgajamo – ti si muško, muškarci ne plaču”

“Ostaneš bez teksta jer je ovo nova razina. Nasilja sam se nagledala u životu i o njemu naslušala, ali ovo da ide live na Instagramu, da se poveća broj pratitelja za 3.000 ljudi koji to žele gledati i vidjeti, to je strašno. Čini mi se da svaku normalnu osobu mora šokirati i s druge strane ono što je ispalo da je na koncu ubio sebe, mene kada sam vidjela kako je sud postupio i policija nije zaštitila, smjestila na sigurno mjesto, ne bi začudilo da je ostao živ da bi neka sutkinja i sudac imali puno razumijevanje za njega jer “dijete nije taknuo, nema veze što je dijeto ostalo u lokvi krvi i nije vidjelo smaknuće majke”. Oni bi imali razumijevanje za njega”, kazala je Sanja Sarnavka za N1.

Stotine na prosvjedu u Gradačcu, tri dana prije ubojstva žena prijavila ubojicu

Ističe da smo za ovakve slučajeve krivi svi – od društva koje ne osuđuje nasilnike do institucija koje potpisuju dokumente i donose zakone, a ne pridržavaju ih se.

“Nažalost, naši mozgovi se najteže reprogramiraju. Imamo umetnu inteligenciju, ali naša inteligencija ne ide u korak s vremenom. Države Balkana ne rade ništa kada je u pitanju femicid, ne rade ono što se treba raditi – obrazovanje. Davno sam radila analizu udžbenika s kolegicama Instituta za društvena istraživanja, imali smo sliku žene – žrtvu, majku, koja sanja udaju s konca 19. stoljeća. Nisam gledala nove udžbenike, ali mislim da se nisu puno maknuli od toga. Način na koji odgajamo djecu “ti si muško, muški ne plaču”, sve to utječe na nas kako gledamo na svijet i kakve predrasude žive u nama. Ispravna prevencija je da se govori da mi biološki možemo biti različiti, ali da imamo jednaka prava, da nitko nije glava kuće i da nitko nije nježniji spol. Jer vidimo da najteže poslove na svijetu negdje obavljaju žene, a najslabije su plaćene. U Indiji ceste grade žene i nose kamene blokove jer muškarci neće. Trebamo jedni druge uvažavati, da svako ljudsko biće ne zaslužuje i ne smije biti žrtva nasilja”, rekla je u Novom danu.

“Obitelji ženi žrtvi kažu: Prešuti, proći će ga”

Komentirajući odluku velikog broja žena, žrtava nasilja, da povuku svoje prijave ili iskaze, rekla je da je to ne čudi jer ih sustav, ali ni okolina, ne štite.

“Kako neće povući kada vidite što se događa. Zamislite što bi bilo da je tek dala iskaz i gdje je se smješta? Na neko vrijeme u sigurnu kuću ako imate osviještenu policiju i sudstvo, a ako nemate, vraćaju je u njenu sredinu gdje u obitelji kažu “de malo prešuti, imaš malu djecu, kako ćeš sama bona, izdrži, začepi, proći će ga”. Često to gledamo oko sebe i svjedoci smo tome”, navela je Sarnavka.

“U Hrvatskoj imamo klečavce koji mole da žene budu pokorne”

Na pitanje koliko je Hrvatska slična svemu tome, odgovara: “Apsolutno.”

“Kada vidite ove priče kada su oboje živi i borbu za skrbništvo nad djecom, suci i centri za socijalni rad imaju razumijevanja za nasilnike. Svake prve subote imamo klečavce koji kleče i mole da žena bude pokorna. Imali smo situaciju u kojoj je jedan bio zauzet jednu subotu i njegova žena je kleknula i molila da bude pokorna, da ga sluša i da on bude glava obitelji. Što bi se dogodili ženi tog klečavca kada bi ga prijavila policiji i rekla da ne želi biti s njim i da on ne treba biti glava bilo čega”, upitala je.

Ističe kako je društvo podijeljeno, ali da postoji dio osvještenih muškaraca i žena u urbanim sredinama. Ti muškarci su preuzeli i skrb o djeci te sa ženom raspodijelili kućanske poslove. S druge strane, ističe, ima i dalje onih koji misle da je “prirodno da žene budu potčinjena, a oni šefovi, glave i gazde”.

Poručuje kako se nada da će ovaj slučaj nešto promijeniti.

“Užasno je važno da ne šutimo, a nasilnike počnemo prezirati kako ne bi bili uzor drugima”, zaključila je - piše N1 Info.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:29