StoryEditor
Rukomet‘posao je stresan‘

Lino Červar šokiran Saračevićevim preranim odlaskom: Znam da je Zlatko bio pod pritiskom jer je znao da na kraju sezone više neće biti u klubu

Piše Vedran Babić
23. veljače 2021. - 07:52
Matija Djanješić/Arhiva/Cropix

- Šokiran sam. Uvijek sam Sarača vidio kao čvrstog i fizički jakog, kao osobu kojoj se ništa ne može dogoditi. Kad sam čuo da je umro, nisam mogao vjerovati. Izgubili smo ne samo izvanrednog sportaša, olimpijskog pobjednika i trenera, već i sjajnog čovjeka. U njemu su sve te kvalitete bile objedinjene - govori nam donedavni izbornik hrvatske reprezentacije Lino Červar kojemu je jedno vrijeme upravo Saračević bio pomoćnik.

- Krenuli smo baš u Splitu na Europskom prvenstvu 2018. godine. Uvijek je djelovao smireno, racionalno, s empatijom prema drugome. Kad bi nam bilo teško, znao je ispričati neki vic i podignuti raspoloženje. Znao se opustiti, ali na poslu se nikada nije nametao. Odlično smo surađivali, bio je vrijedan i radišan.

Ne ulazeći u uzroke ove tragedije, Červar je naglasio kako je trenerski posao izuzetno stresan.

- Znam da je Zlatko bio pod pritiskom jer je znao da na kraju sezone više neće biti u klubu. Treneri nisu samo treneri, nego i zamjenski roditelji. Više vremena provode s ekipom nego s obitelji. To je jako senzibilan, osjetljiv posao i nas trenere treba razumjeti. Ali, da će se ovako iznenada ugasiti njegov život, to nitko nije mogao zamisliti.

Červar i sam osjeća posljedice tog posla budući da je tijekom i nakon nedavnog Svjetskog prvenstva u Egiptu imao zdravstvenih problema pa je po povratku u Hrvatsku nekoliko dana proveo u bolnici.

- Svi treneri koji su posvećeni tom poslu najmanje razmišljaju o sebi. Možda nisam trebao ni ići u Egipat jer sam već i tijekom priprema bio sav pod injekcijama zbog problema s diskom, a onda su se na to nadovezali bubrežni kamenci i još štošta. Sad se borim za zdravlje.

Kući je, miruje koliko može, ali ne može bez rukometa.

- Nije krv voda. Pročitam stručnu literaturu, analiziram utakmice... Rukomet je velik dio mog života, no vrijeme je ono koje će odrediti moju sudbinu i koliko ću još moći trajati u ovom poslu - zaključio je Červar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 07:59