StoryEditorOCM
SportTUŽNA OBLJETNICA

Prošla je godina dana od smrti Zlatka Saračevića, našeg legendarnog igrača i trenera

Piše SPORT SD
21. veljače 2022. - 14:51

Zlatan "Zlatko" Saračević, legendarni hrvatski rukometaš i rukometni trener preminuo je prije točno godinu dana, 21. veljače 2021. godine.

Saračević nas je napustio iznenada, u 60. godini, nakon utakmice njegove Podravke Vegete i Lokomotive. Saračeviću je pozlilo nakon što je izašao iz dvorane, a trenerica vratarki Barbara Stančin odmah je pozvala hitnu pomoć. Hitna pomoć je stigla vrlo brzo te je Saračević prebačen u koprivničku Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek. Liječnici su ga tamo pokušali reanimirati, ali nažalost nisu uspjeli.

Saračević je rođen 5. srpnja 1961. godine u Banjoj Luci, a profesionalnu karijer započeo je u Borcu iz Banje Luke, u kojem se istaknuo kao jedan od najboljih igrača Jugoslavije 80-ih godina prošlog stoljeća. Za Borac igrao je deset godina, a nakon toga je nastupao za Medveščak, Nimes, Bordeaux, Istres, Creteil, Badel, Fotex Veszprem i Zamet Crotek.

Francusku ligu osvojio je dva puta i triput bio proglašavan za najboljeg strijelca, dok je u dresu Badela dvaput bio najbolji strijelac EHF-ove Lige prvaka.

Saračević je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 1986. godine i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu, dok je s Hrvatskom osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Languedoc-Roussillonu 1993., broncu na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994., srebro na SP-u u Islandu 1995. i zlato na OI u Atlanti 1996. Iste je godine dobio i Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”.

Nakon završetka igračke karijere, Saračević je trenirao Zamet Crotek, Nyíregyházi KSE, Čelik Zenicu, Dubrovnik, Zagreb i Podravku, a jedno je vrijeme obnašao dužnost pomoćnog trenera Zagreba i kasnije hrvatske reprezentacije.

27. travanj 2024 13:04