StoryEditor
Ostaloekskluzivno

Johannes Vetter: Želim srušiti Jana Železnog, oboriti rekord

8. svibnja 2021. - 08:05

Gledamo li danas u Splitu budućeg svjetskog rekordera u bacanju koplja? Lako moguće. Johannes Vetter, jedna od vodećih zvijezda svjetske atletike, vlasnik je drugog najboljeg rezultata svih vremena, a cilj mu je skinuti Jana Železnog s trona i premašiti magičnu granicu od 100 metara.

Taj čudesni hitac od 97.76 metara ostvario je prošle godine u poljskom Chorzowu, rodnom gradu njegova djeda, što je pridonijelo emotivnoj proslavi tog podviga.

Sjajan osjećaj

- Bio je to sjajan osjećaj. Krasno je bilo shvatiti da mogu baciti toliko daleko i to mi daje veliku energiju za ono što slijedi, a to su Olimpijske igre u Tokiju - za “Slobodnu” je rekao Vetter koji je tim rezultatom došao na samo 72 centimetra do rekorda koji već četvrt stoljeća drži legendarni Čeh Železny (98.48). Po mnogima je samo pitanje vremena kada će ga Vetter nadmašiti.

- Teško je to reći, a kamoli predvidjeti. Koplje je takva disciplina, specifična. Naravno da želim oboriti taj rekord i biti sve bolji, ali puno se toga mora poklopiti da bi se to ostvarilo.

Dvadesetosmogodišnjak iz Dresdena i svjetski prvak iz 2017. u dobroj je formi i uoči današnjeg nastupa na Europskom bacačkom kupu u Parku mladeži, budući da je prošlog mjeseca u Offenburgu, gdje i trenira, koplje bacio do 91.50 metara.

- Zadovoljan sam formom i uzbuđen zbog nastupa u Splitu. Iako, moram priznati da mi se ne sviđa što će navodno biti samo dvije grupe bacača. To znači da će pauze između hitaca biti duže, što meni ne odgovara jer je teško održavati tenziju tako dugo. Vidjet ćemo kako će sve izgledati, a ja bih volio opet baciti preko 90 metara - kaže Vetter, rekorder natjecanja s 92.70 koliko je bacio prije tri godine.

S renomeom i rezultatima koje ima, Nijemca mnogi smatraju prvim favoritom za zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Sigurno sam među glavnim kandidatima za zlato i to mi je najveći san i cilj. Borim se i treniram da ga ostvarim.

Žali za kavom u Splitu

Žao mu je, veli, što zbog cjelokupne epidemiološke situacije ne može provesti više vremena u Splitu. Smješten je u hotelu pored Trogira, a stigao je tek jučer i neće se dugo zadržavati nakon završetka natjecanja.

- Komplicirano je i teško zbog ograničenja u putovanjima i učestalih testiranja na koronavirus. Zato sam i stigao tek u petak, da što kraće budem tu jer ionako nije poželjno da se previše krećemo izvan hotela ili borilišta.

Iako je tek stigao, Split ga je odmah osvojio.

- Nažalost nikad nisam bio u Splitu ni Hrvatskoj i baš sam rekao treneru da bi bilo lijepo doći ovamo na trening-kamp ili na odmor. Sviđa mi se što je ovdje kod vas opušten ritam života, dobra je i hrana... Slično kao u Italiji. Rado bih otišao do centra grada popiti kavu ili sjesti u restoran, ali očito ću morati čekati neka sretnija vremena i povoljniju situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 18:49