StoryEditorOCM
Domaći nogometčeka se ‘bijeli dim‘

Pred Zajecom je velika odluka, dva trenera su ispala iz igre, oko jednog se lome koplja u Maksimiru

Piše Predrag Jurišić/SN
25. rujna 2024. - 07:31

Niti utorak nije donio novosti oko novog Dinamova trenera. Momčad će, dakle, u srijedu u šesnaestini finala Kupa na gostovanju protiv Banjola i dalje voditi Sandro Perković, a tek nakon te utakmice mogao bi iz Maksimira biti pušten “bijeli dim”. Iako ne treba isključiti niti mogućnost da Perković bude na klupi Plavih i u subotnjem gradskom derbiju s Lokomotivom u sklopu osmog prvenstvenog kola - pišu Sportske novosti.

Međutim, logičnije je očekivati kako će se do subote ipak sve rasplesti i krajem tjedna trebao bi biti poznat nasljednik Sergeja Jakirovića, koji je dobio otkaz nakon minhenske “devetke” prošlog tjedna na startu Lige prvaka. Uglavnom, konzultacije klupskoga vodstva oko novog imena na klupi traju danima, “skeniraju” se možebitni kandidati i konačnu bi odluku trebali donijeti predsjednik Velimir Zajec i sportski direktor Marko Marić.

Sužena selekcija

U međuvremenu, razne informacije šire se prema javnosti, kao kandidati bila su spominjana brojna trenerska imena, i domaća i inozemna. Točno je da se uže klupsko vodstvo sastalo u ponedjeljak izvan maksimirskih prostorija i raspravljalo se o novom treneru. Na stolu je bilo nekoliko imena, ali na kraju ništa konkretno nije bilo dogovoreno, niti odlučeno, nitko nije želio povući taj posljednji, konkretni potez i stati iza njega, te preuzeti odgovornost. A situacija je takva da netko to jednostavno mora što prije učiniti. Pa je tako sve ponovno bilo prolongirano i potraga za trenerom se nastavlja.

image
Ranko Šuvar/Cropix

U tom krugu možebitnih Jakirovićevih nasljednika na Dinamovoj trenerskoj klupi vrtjela su se i vrte se imena Nike Kovača, Nenada Bjelice, Damira Krznara, Željka Sopića, Silvija Čabraje, Igora Jovićevića..., a navodno su se ponudila i neka inozemna imena. No za sada nema pomaka, iako je selekcija već sužena. Prema dostupnim informacijama, otpali su Niko Kovač i Damir Krznar, u toj je skupini bio i Nenad Bjelica, ali opet je, čini se, vraćen u krug kandidata i zasad je najzvučnije ime koje kotira kao novi Dinamov trener.

Uživa bogatu otpremninu

Međutim, niti oko Bjelice nema konsenzusa, budući da je jedan dio vodstva maksimirskog kluba za njegov povratak, ali drugi dio nije, ne zaboravljaju mu pritom izjave o “korporaciji Dinama i Rijeke”, u vrijeme kad je bio trener Osijeka. K tome, Bjelica trenutačno uživa bogatu otpremninu od njemačkog bundesligaša Union Berlina, u kojem je dobio otkaz u svibnju ove godine nakon što je oko šest mjeseci vodio tu momčad, i preuzme li novi klub, morao bi se odreći tog novca i određenu bi “naknadu” onda trebala podnijeti Dinamova klupska blagajna.

A u posljednja dva desetljeća, Dinamo je u četiri navrata imao sličan vakuum nakon smjene jednoga i dolaska drugoga trenera. Prvi put to je bilo na početku sezone 2004./2005., nakon poraza u Varaždinu bio je smijenjen Nikola Jurčević, a na sljedeće tri utakmice momčad je s klupe vodio Jurčevićev dotadašnji pomoćnik, Đuro Bago. I nakon ta tri dvoboja, u kojima Bago nije osjetio slast pobjede (Rijeka 1:1, Primorje Ajdovščina 0:2, Inker Zaprešić 0:1) na trenersku je klupu sjeo Nenad Gračan.

Šest godina kasnije, u sezoni 2010./2011., nakon smjene trenera Velimira Zajeca, kao “vatrogasno” rješenje za jednu je utakmicu instaliran Sreten Ćuk i ostvario je 4:2 pobjedu protiv Karlovca. Kao Dinamov trener, eto, Ćuk ima 100-postotni učinak, a nakon Ćuka na klupu je sjeo Vahid Halilhodžić. Odradio je gotovo cijelu sezonu, a smijenjen je dva kola prije kraja prvenstva.

image

Nenad Bjelica

Damjan Tadić/Cropix

Sopićeva epizoda

Zamijenio ga je Marijo Tot, vodio je momčad na četiri utakmice, dvije prvenstvene i dvije u finalu Kupa. Najprije je, u prvoj finalnoj kup-utakmici, u Zagrebu pobijedio Varaždin 5:1, potom je u Zadru izvukao remi bez pogodaka, a u posljednjem prvenstvenom kolu na Maksimiru je sa Splitom remizirao 1:1. Oproštaj s plavom klupom Tot je imao na uzvratu finala Kupa u Varaždinu, kada je Dinamo pobijedio 3:1.

U sezoni 2013./2014., Kruno Jurčić bio je smijenjen nakon domaćeg 0:2 poraza protiv bečke Austrije u prvoj utakmici doigravanja za Ligu prvaka (trener Austrije tada je bio Nenad Bjelica). Zamijenio ga je na tri dolazeće utakmice ondašnji sportski direktor Zoran Mamić i ostvario je sve tri pobjede. U Koprivnici je bilo 3:1 protiv Slavena Belupa, potom na uzvratu doigravanja u Beču protiv Austrije 3:2, te na Maksimiru s Istrom 3:1. Nakon te utakmice momčad je preuzeo Branko Ivanković.

Napokon, u sezoni 2016./2017., Željko Sopić bio je Dinamov privremeni trener na tri utakmice u tri različita natjecanja. Nakon smjene Zlatka Kranjčara. Sopić je ostvario pobjede u domaćem Kupu (Veli Vrh 5:0) i u prvenstvu (Lokomotiva 1:0), a pretrpio je poraz u Ligi prvaka (Juventus 0:4). Poslije torinskoga posrtaja, na Dinamovu je klupu sjeo Bugarin Ivajlo Petev...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 07:32