StoryEditorOCM
Splitšta se sprema?

Pošto kilo odojka? Bili smo po splitskim mesnicima u potrazi za blagdanskim bokunima: ‘Buta ne možemo napripravit...‘

Piše Frano Kiso
12. prosinca 2023. - 08:51

Mnogi ne mogu zamisliti blagdansku trpezu bez pečenog odojka koji je generacijama jedna od omiljenih gastronomskih poslastica naših ljudi. Za dio njegove popularnosti zaslužna je i relativno pristupačna cijena zbog koje je nerijetko znalo doći do nestašica krajem svakog prosinca.

Međutim, ove godine je cijelo tržište zahvatio val poskupljenja, inflacijska kriza i nenadana svinjska kuga, pa je očekivano da ćete u lokalnim mesnicama oko božićnih blagdana naići na ponešto drugačiju situaciju.

- Odojak je devet eura, sječeni deset eura - kratko nam je rekao prodavač u jednoj mesnici na splitskom Pazaru.

Međutim, nisu svi bili tako voljni reći svoje cijene koje su na dosta mjesta otišle u nebo, a mesare je strah negativnog publiciteta, medijske hajke i bojkota potrošača koji bi se mogli okrenuti pristupačnijim mesnim alternativama.

- Evo ja sam uzeo tri kilograma odojka da se pripremim na vrime. Ide ravno u zamrzivač - kaže nam jedan od malobrojnih kupaca ovog ponedjeljka. Iako je Pazarom vladao uobičajeni šušur, u mesnicama smo mušterije brojali na prste jedne ruke.

Nema potražnje

Najjeftiniji kilogram mlade svinjetine našli smo za 8 eura i 60 centi, dok je najskuplji iznosio 11 eura, odnosno četiri eura više od prošlogodišnjeg prosjeka. Stoga i ne čudi da pojedine mesnice odojak prodaju po narudžbi i strpljivo čekaju da se potražnja poveća kroz narednih nekoliko tjedana.

image

Mladi mesar Mateo Božić

Ante Čizmić/Cropix

- Mi vam odojak ne držimo do zadnjih par dana pred blagdane, nema baš neke potražnje - vele nam u mesnici Ćukušić, a slična trgovačka politika se provodi i u drugim prodavaonicama mesnih proizvoda.

Osim cijene, neizostavno je i pitanje o porijeklu mesa, posebice zbog straha vezanog uz svinjsku kugu i kvalitetu slavonskog mesa s domaćih farmi.

- Ljudi se malo boje kupovati svinjetinu. Postoji blagi oprez i stalno nas pitaju odakle je meso, je li provjereno i kvalitetno. Ja vam garantiram da je sve sigurno, potrošači nemaju razloga za brigu - kaže jedan mesar i dodaje da je tržište blago poremećeno, zbog čega je i cijena veća.

Neizostavna pašticada

Čini se da dalmatinska nepca ne mogu jedino bez tradicionalne pašticade. Za cijenu malo tko pita i u kratkom roku se rasprodaju svi komadi junećeg buta, popularno zvanog frikando. 

- Frikando se toliko traži da ga ne možemo dovoljno nabaviti. A što tek biti za Božić, znate da naši ljudi uvijek sve kupuju u zadnji tren - prepričavaju nam u mesnici Marović u kojoj prodaju juneći but za dvanaest eura, dok je na mnogim mjestima cijena i do petnaest eura za jedan kilogram.

Mesare smo pitali kako se prodaje bijelo meso i iznenadilo nas je da gotovo nitko ne nudi purice koje mogu biti cjenovno prihvatljiva delicija ako pripremate blagdanski ručak za višečlanu obitelj.

- Prasica je kraljica, neka slobodno ovi gore uzmu puretinu - veselo je dobacio jedan kupac aludirajući na tradiciju pripreme purice u sjevernijim krajevima Hrvatske.

Tek ćemo za desetak dana saznati jesu li kupci doista revoltirani cijenama mesa ili samo trenutno štede novac kako bi obogatili svoje pjate tijekom nekoliko najsvečanijih dana u godini.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 01:47