StoryEditorOCM
ObalaGUŠENJE OTPADOM

Bezobrazni Makarani od grada napravili smetlište, iz ‘Komunalca‘ poručuju: ‘Nećemo popustiti pod tiranijom manjine‘

Piše Dijana Turić
1. lipnja 2024. - 21:39

Zbog lijenosti, bezobrazluka i bahatosti pojedinih Makarana, površine pored polupodzemnih kontejnera u Makarskoj dolaskom turističke sezone, za vrijeme vikenda i blagdana, postale su prava smetlišta.

Naime, u večernjim satima oko kontejnera u pojedinim makarskim kvartovima se može vidjeti i više od 50 vreća odloženog smeća koje blokira prolaz do kontejnera za mješoviti otpad, plastiku i papir što je slučaj na Gorinki.

image

Površine pored polupodzemnih kontejnera u Makarskoj dolaskom turističke sezone, za vrijeme vikenda i blagdana, postale su prava smetlišta

Ivo Ravlić/Cropix

Djelatnici ‘‘Makarskog komunalca‘‘ svakog dana ranom zorom isprazne sve kontejnere i počiste oko njih, ali već nakon sat vremena neodgovorni i bahati pojedinci bacaju vreće smeća pored kontejnera kao i u kontejner namijenjen za plastičnu ambalažu pa i papir tako da je plastiku bilo nemoguće baciti jer je iz žutog kontejnera virila vreća smeća.

image

‘Komunalac‘: ‘Ovo je pljačka vašeg i našeg novca koji plaćamo kao penale za nedovoljno odvajanje otpada‘

Ivo Ravlić/Cropix

Tu postoji i još problema, a među njima je i odlaganje krupnog otpada poput madraca i kada sugrađani kontejnere otvore karticom i onda u bubanj od 30 litara uguraju vreću od 40 ili 50 litara i tako zaglave ponekada sva tri kontejnera u koja nitko ne može baciti vreću smeća dok ga djelatnici "Komunalca" ne osposobe.

image

Bahati pojedinci bacaju vreće smeća i u kontejner namijenjen za plastičnu ambalažu i staklo

Ivo Ravlić/Cropix

Inače, čim se polupodzemni kontejner napuni smećem, sustav "Komunalca" dobiva upozorenje pa se isti isprazne.

Treba podsjetiti da se u Makarskoj novi sustav gospodarenja otpadom započeo primjenjivati od početka ove godine pa se polupodzemni kontejneri u koje miješani komunalni otpad iz kućanstava odlažu stanari stambenih zgrada, otvaraju korisničkim karticama koje samo treba prisloniti na otpadomjer, a jedno bacanje vreće od 30 litara ili jedno otvaranje košta svega 0,27 eura za kućanstva.

Korisnici koji stanuju u obiteljskim kućama, imaju žute vreće za plastiku, plave kante za papir i karton i čipirane zelene za miješani komunalni otpad.

Kartica za otvaranje polupodzemnih kontejnera je povezana sa korisnikom pa se svako otvaranje a potom i zatvaranje otpadomjera bilježi u sustavu ‘‘Komunalca‘‘, a broj otvaranja koristi se za obračunavanje mjesečnih troškova.

Dakle, ‘‘Komunalac‘‘ naplaćuje samo odlaganje miješanog komunalnog otpada, dok sav otpad koji se od građana zaprimi razdvojen, odlaže se besplatno.

image

‘Komunalac‘: ‘Ova razina nekulture i bezobrazluka sramota je svih onih koji ignoriraju zakone i pravila, a ne svih nas‘

Ivo Ravlić/Cropix

‘Pljačka vašeg i našeg novca‘

Upravo zbog nepropisno odloženih vreća smeća pored kontejnera, ‘‘Komunalac‘‘ je javno prozvao sve nesavjesne građane koji od površina pored kontejnera, prave smetlišta.

- Svi koji uredno koristite sustav odlaganja otpada ste naša slika grada. Nemojte da vas nekulturni i sebični uvjere da je drugačije. Čujemo ljude koji pitaju jesu li budale jer koriste sustav, a pametni oni koji ga ignoriraju.

A mi vas pitamo jesu li onda budale svi koji pošteno rade za svoju plaću, a pametni oni koji pljačkaju banke jer je ovo pljačka vašeg i našeg novca koji plaćamo kao penale za nedovoljno odvajanje otpada, pljačka kojoj ćemo stati na kraj samo zajedničkim trudom i edukacijom, a ne okretanjem glave od problema.

Sustav nije savršen, ali svakodnevno ga poboljšavamo i potrebna nam je vaša podrška. Odlaganje otpada na predviđena mjesta je zakonska obveza i pitanje odgovornosti prema zajednici i budućim generacijama. Ako želimo čistiji, zdraviji i ljepši grad, moramo svi zajedno preuzeti odgovornost.

Budimo primjer drugima. Ukažimo na problem, ali još važnije - budimo dio rješenja. Svaka vaša ispravna odluka doprinosi očuvanju okoliša i podizanju kvalitete života u našem gradu. Pokažimo da smo zajednica koja brine i koja se ne boji suočiti s problemima radi boljeg sutra.

Ova razina nekulture i bezobrazluka sramota je svih onih koji ignoriraju zakone i pravila, a ne svih nas. Svakodnevno ulažemo napore u unapređenje sustava i nećemo popustiti pod tiranijom manjine - kazali su iz ‘‘Komunalca‘‘.

image

Vreće smeća odložene pored kontejnera moguće je vidjeti u svim makarskim kvartovima

Ivo Ravlić/Cropix

Najveći problem vikendaši bez kartica

Nakon što se ‘‘Komunalac‘‘ javno oglasio o problemu koji prave nekulturni građani, Makarani su na Facebooku davali svoje prijedloge kako stati na kraj ovakvim bahatostima.

image

Makarani kontejnere otvore karticom i onda u bubanj od 30 litara, uguraju vreću od 50 litara i tako zaglave ponekada sva tri kontejnera

Ivo Ravlić/Cropix

Tako su osim postavljanja kamera, što i je u planu, predlagali neka ‘‘Komunalac‘‘ provjeri tko nije predignuo karticu, a konstatirali su i da su najveći problem kod smeća iz stanova, zapravo vikendaši, vlasnici koji ne žive u Makarskoj pa nisu preuzeli kartice te za vikend ostave smeće van kontejnera.

Osim toga, sugrađani sugeriraju kako je potrebno i povećati broj kontejnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 07:19