StoryEditorOCM
ŽupanijaZA PROLJETNI DETOKS

Stara primoštenska ‘likarija‘ - suhe smokve stale su u maslinovom ulju 20 dana. A onda bi se uzimale svako jutro po jedna, natašte, uz žlicu ulja!

Piše Z. P
24. ožujka 2024. - 21:18

Danas, kada nas sa svih strana zasipaju receptima i preparatima za proljetnu detoksikaciju, jačanje imuniteta, bolju probavu, vrijedi se prisjetiti načina na koji su se krijepili naši stari. Jačali su duh i tijelo s onim što su imali, a toga nije bilo puno. Držali su se, a da nisu za nju ni znali, one poznate Hipokratove - ‘Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana‘

- ‘Stari primoštenski narodni ‘lijek za sve bolesti‘, a zapravo za okrijepu organizma, pravio se od suhih smokava i maslinovog ulja. Na način da bi se jedan kilogram smokava potopio u kilogram, odnosno oko litru maslinovog ulja, i držao na sobnoj temperaturi dvadeset dana. Nakon toga bi bio spreman za upotrebu. Svako bi jutro moji baba i dida, a tako sam nastavio i ja kasnije, natašte uzimali, pojeli po jednu smokvu i popili po jednu jušnu žlicu maslinovog ulja. To je bila dnevna doza!‘ - kazao nam je jedan Primoštenac koji živi u Šibeniku Uzimala se, veli, povremeno, ne baš cijelu godinu. Koliko je bilo ulja i smokava! Uz napomenu kako je ovo često bila ne samo ‘likarija‘, nego i prva jutarnja užina, koja je davala osjećaj sitosti, i služila da zavara glad.

24. travanj 2024 01:09