StoryEditorOCM
Županijafenomen

Splićani cijelo stoljeće jeli kruh koji su im pekli - Miljevčani! Ovo je priča o tim vrijednim ljudima

Piše Damir Šarac/SD
20. studenog 2021. - 14:10

PRVI DIO

Riječ je o pravom fenomenu - dobar dio dvadesetog stoljeća Split su i doslovno kruhom hranili pekari iz Miljevaca, visoravni pored Drniša između Krke, Čikole i Promine, sedam sela poznatih u hrvatskoj povijesti kao postojbina knezova Nelipića, posljednjega hrvatskog kralja narodne krvi Petra Svačića i kardinala Jurja Utišinovića, ali i franjevačkog samostana Visovac.

Pored važnih osoba nacionalne povijesti, Miljevci su dali i generaciju poznatih obrtnika pekara koji su od kraja 19. do osamdesetih godina 20. stoljeća "preplavili" Split, ali i srednju Dalmaciju.

Svojevrstan je to kuriozum koji je zaslužio nekoliko mjeseci novinarskog istraživanja i razgovora s protagonistima i potomcima ovih vrijednih ljudi koje su Splićani prepoznavali i zapamtili po vrhunskim proizvodima od samo četiri sastojka: brašna, kvasa, vode i soli.

Pokušali smo sastaviti posvetu ovim valjanim ljudima, ali i odgovoriti na pitanje kako su baš Miljevčani odlučili krenuti put Splita i zbog čega su izabrali baš taj tegobni zanat, koliko ih je bilo, kako su radili, zbog čega su bili cijenjeni i zašto nasljednici nisu nastavili posao očeva... Povijest ovih obrtnika koji su dali i nekolicinu zaslužnih građana Splita vrijedna je spomen-obilježja na nekom gradskom zidu!

image
Frane i Dinka Duilo

U znanstvenom radu povjesničarke umjetnosti dr. Nevenke Bezić-Božanić o obrtnicima i zanatlijama u Splitu 1897. prema prezimenu možemo prepoznati barem trojicu pekara s Miljevaca: navode se Ante Jukić, Filip Kulušić i Rikard Lovrić.

Posljednja miljevačka pekara zatvorena je prije samo dvije godine - poznati "Ivić" u Senjskoj ulici - punih pet desetljeća opskrbljivala je Varošane, a otvorio ju je Mate Ivić (79), da bi nakon njegova odlaska u mirovinu posao preuzeo brat Ivan Ivić (69).

- Brat Mate u Split je došao na pekarski zanat 1959., učio je zanat kod Mate Vatavuka, a ja devet godina kasnije. Osnovnu školu završio sam u rodnim Drinovcima, a potom u Splitu Srednju školu učenika u privredi "Mate Golem", koja je trajala najprije dvije, a poslije tri godine.

Na Miljevce je po mene brat poslao svog radnika Matu Lovrića i kad sam došao u pekarsku školu, očekivao sam da ću tamo naći samo mog susjeda i imenjaka Ivana Ivića, a našao sam i Marka Perčina, Božu Sušića i Iliju Dželaliju, s kojima sam na Miljevcima išao u školu.

image
Anđelko Vatavuk na mjestu srušene didine pekare i kuće u Radunici
Ante Čizmić/Cropix

Ujutro sam išao na nastavu, a noću sam šegrtovao kod brata. Počeo sam s metenjem pekare i čišćenjem krušne peći, pa polako učio zanat, ali to je u tadašnje doba bilo mukti. Šef bi ti kupio knjige za školu, nešto robe, dao kakav džeparac. Tek kad si izučio zanat, dobio bi plaću. Ovakav put poput moga prošlo je devedeset i devet posto naših pekara.

Sjećam se kad sam tek došao, brat je unajmio pogon u Ruže Puljić, a to je bilo Ispod ure kraj Pjace, preko puta lokala "Dva Bračanina", a onda smo nakon tri mjeseca prešli u Senjsku, gdje smo ostali pedeset godina.

Negdje sedamdesete zabranili su peći na drva i prešli smo na peći na lož-ulje, koje su mogle izbaciti i duplu količinu kruha. Otišao sam u vojsku pa se 1972. vratio u bratovu pekaru, a uz to sam završio večernju Prometnu školu, pa se zaposlio u "Konstruktora", najprije kao šofer, a onda dispečer.

Ostao sam tamo deset godina i 1988. opet sam se vratio u pekaru, gdje sam petnaest godina bio zaposlen kao radnik u brata, a kad je on išao u penziju, otvorio sam obrt na sebe i vodio pekaru još petnaest godina, dok i meni nije došlo vrijeme za mirovinu. Zadnjih godina zaposlio sam sinove, jedan je radio u pekari, a drugi razvozio. Nas tri iz kuće. Hvala Bogu, danas rade druge poslove, puno normalnije - priča nam Ivan Ivić, navodeći tri bremena pekarskog zanata: rad noću, vrućina i fizikala.

Pitamo Ivića je li im velika "Prerada" bila konkurencija.

- Ne, dapače. Mi smo imali svoje mušterije, ljudi su znali da je kvaliteta našeg kruha i peciva bila vrhunska, puno njihovih pekara dolazilo je kod nas po kruh. A i Varošani, kad bi preselili u druge kvartove, još uvijek bi autima dolazili u nas po kruh - veli.

Desetljećima mu je dnevni raspored bio sasvim drugačiji nego ostalim ljudima: radilo se od jedanaest navečer do osam, devet sati ujutro, obavio bi što bi trebao po gradu, u podne i po ručak, potom bi išao na spavanje do šest popodne i onda sve iznova.

- Kad samo otišao u mirovinu, trebala mi je dobra godine i po da se vratim u normalan dnevni ritam. Samo su nam tri dana u godini bila slobodna; Božić, Uskrs i Nova godina, nikad to nije bio zanat za koji bi se netko otimao, ali teške životne prilike su nas prisilile. Tako su se Miljevčani raširili po Splitu i okolici, kako bi koji dolazio, započinjao bi šegrtovati u onog koji je prije otvorio pekaru.

Čini mi se da su sedamdesetih godina bili na vrhuncu po broju pekara u Splitu. Nije da se baš moglo birati i puno ih se, pa i ja, pokušalo izvući iz toga. Mnogo ih je mislilo da je riječ o unosnom poslu, ali kad su vidili koliko se i kako radi, bižali bi.

image
Ivan Ivić do mirovine je bio posljednji splitski aktivni miljevački pekar
Vojko Bašić/Cropix

Nije se tada nitko obogatio na pekarskoj lopati, a kasnije su došli menadžeri, ali to je sasvim drugačija priča - iskren je Ivić.

Dobro se sjeća nekolicine tadašnjih miljevačkih pekara koji su imali svoj obrt: bio je Ivan Grabić tamo put Vidilice, Šime Puljić u Slavićevoj blizu tadašnjeg mlina, Ante Puljić u Plinarskoj, Mijo Samodol u Končarevoj, a brat mu Mijo držao je pekaru u Omišu, onda Jozo Vlajić, koji je otvorio najprije u Žrnovnici, pa na Škrapama, Mate Lovrić bio je na Vrhu Sućidra, Mirko Lovrić je iz Kaštela preselio na Špinut, Marko Perčin neko je vrijeme držao Grabićevu pekaru, pa je onda bilo četiri, pet braće Vlajića u Kaštelima, Mate Bubalo u Sućurcu...

U "Preradi" je radilo dosta miljevačkih pekara, pamti Ivana Skelina, Franu Pletikosu, oca nogometaša Stipe, pa Božu Samodola, Iliju Dželaliju, Matu Puljića, Antu Bubala, Petra Bubala, Matu Vatavuka...

Filip Sunko, djed dirigenta i skladatelja Vlade Sunka, otvorio je pekaru u Starome Gradu na Hvaru, a potom u Splitu. Vrijedi napomenuti kako je u društvu splitskih Miljevčana bio i Krsto Pilić, otac svjetski poznatog tenisača Nikole, također porijeklom s Miljevaca, koji ipak nije bio pekar, nego mesar.

- Miljevački pekari u jednom su trenutku "osvojili" Split; stvarala se tradicija koju je pratila kvaliteta i od obrta su izgradili zvanje ili poziv. Među sobom nisu patili od zavisti i konkurencije, rado su dijelili savjet i pomoć bilo koje vrste, među njima su vladali solidarnost i uvažavanje, pozitivan stav. Djelovali su avatarski, moj dida, recimo, nikad nije govorija da prodaje kruv, nego bi kazao da se ljudi "služe kruvon" kod njega - prisjeća se Anđelko Vatavuk (75), inženjer strojarstva, unuk jednog od najpoznatijih prijeratnih splitskih pekara, Jakova Vatavuka, čija je pekara bila na dnu Radunice, točno na mjestu današnjeg parkića s klupama niže Duplančića dvora.

- U spomen na svoga didu i te generacije vridnih ljudi donekle sam istražio povijest miljevačkih pekara i tehnologiju proizvodnje kruva i peciva. Tako znam kako su u Splitu nekoć postojali pekari i slastičari poput Fabrisa, Prezzija, Kovačića, Nutrizija, Kirigina, Svirčića, Jakasovića, Tvrdića...

A onda su u jednom trenutku po splitskim kalama osvanula imena nove generacije pekara, porijeklom Miljevčana: Vranjkovića i Vrankovića, Vatavuka, Puljića, Grabića, Božića, Ivića, Kulušića, Sunka, Bubala, Bačića, Malenica...

Bilo ih je na desetke, a njihovo ovladavanje zanatom bilo je jednostavno; majstor pekar uzeo bi za pomoćnika momka iz Miljevaca i onda bi se neki od njih nakon nekog vremena osamostalili. Njihov uspjeh u Splitu nije bio slučajan, utemeljen je na vještini i kvaliteti, za razliku od nas danas, ljudi su u ono doba znali što je kruv - objašnjava Vatavuk.

Njegov dida Jakov bio je 1888. godište i pekarski je zanat izučio kod Kalebote u Šibeniku, gdje je došao po preporuci tadašnje moćne miljevačke obitelji Skelin.

Sa 17 godina otisnuo se u Ameriku, u New York pa u Chicago, gdje je 1906. godine postao industrijski radnik.

- Zaključio je: "Ovde kruva od kruva nema!" Tamo je sve išlo na traci. Radio je i u Pittsburghu u čeličani, a potom je kod Chicaga otvorio svoju mlinicu i svratište. Počeo je skupljati kapital. Ostao je još pet godina i vratio se u Dalmaciju tražiti suprugu. Oženio se za moju baku Anđelku Peričić-Uzinić i kad se želio vratiti natrag, izbio je Prvi svjetski rat i u Trstu ga je regrutiralo, rasporedilo ga za telefonista.

image
Jakov Vatavuk sa sinom Nenadom Ivanom 1935. na Rivi

Nakon rata prodao je sve u Americi i ušteđevinom kupio prilično prostranu kuću u Radunici u kojoj je otvorio pekaru. Primijenio je djelomično američku metodu: uzeo je električnu miješalicu, a kruh je pekao na drva.

Radnici iz pekare sjedili su s njegovom obitelji za stolom, to mu je bilo veoma važno. Najprije bi jelo uzimali oni, pa on, a onda svi ostali - kaže Anđelko Vatavuk, dodajući kako su miljevačke pekare u Splitu, osim rodbinskih veza, u zajedništvu držala i kumstva na krštenjima i vjenčanjima.

Iz poštovanja prema didi sabrao je sjećanja i iz priča još čuvenog miljevačkog pekara Šime Puljića, oca splitskoga gradonačelnika Zvonimira Puljića, pa pokušao prodrijeti u tajnu ovih valjanih zanatlija.

- U to vrijeme je svaka pekarska finesa imala svoj razlog. Tako dida nikad nije pekao kruh od brašna koje bi bilo mljeveno duže od sedam dana unatrag.

Bilo ga je idealno samljeti i odmah umijesiti, jer se izbjegavaju oksidacija i kvarenje. Uzimao ga je u Sokolića mlin koji je bio negdje tamo na raskrižju Tartaljine i Viške ulice. Pšenica iz "klasičnog doba" pekarstva i ova sadašnja imaju malo zajedničkog u smislu nutritivnih vrijednosti.

Bila je i razlika je li mliveno kamenom jer kamen u pšenicu otpušta kalcij, mikronske količine, ali ipak radi razliku. Tisto je trebalo primisit tri puta, a to se radilo na daski pokrivenoj čistom bijelom tavajom, malo naboranom, to se reklo "s pjeton".

Tri kvasanja i premjesa daju najbolju kvalitetu i okus. Trebalo je znati i smjestiti kruh u krušnu peć na drva, što je također bila vještina, a radilo se drvenom palom. Štruca je prije pečenja težila točno 127 deka kako bi nakon pečenja ostalo kilo. Da, tada je kilo kruva težilo kilo...

A radili su sve ovo: klasični crni kruh na kojem su se vidile šćame - ljuske, mekinje pšenice, šegala je kruv s 30 posto raži, posuta anježom – anisom, a dida je za to nabavljao suražicu s Mosora, s tim su se radile i bublice od 15 deka.

Onda su pekli mezalune u obliku polukruga, kornet je bio s onim stošcima, onda malu štrucu od po kila, pa pletenice velike i male...

Jedno vrime je radija i krafene u koje se nije "injektirala" marmelada kao sada, nego se tvrda marmelada od šljiva stavljala u tisto. Dida Jakov je bija gazda, ali u to vrime to nije značilo šta i danas: ako si bija poslovođa, ti si radija i svoj posal i kontrolira ostale. Osim butige u Radunici, imali smo i butigu priko puta Mikačića željezarije u Domaldovu ulicu - ispričao nam je Anđelko Vatavuk.

Nastavlja se...

A danas: difosfati, pirofosfati...

Današnji kruhovi (kako koji) pored četiri osnovna sastojka sadrže i sve ovo: krumpirove pahuljice, suncokretovo ili palmino ulje, pšenični gluten, sirutkine proteine, tvar protiv zgrudnjavanja E341 i E170, emulgator E471 i E472e, tvar za rahljenje E450 – difosfati i pirofosfati, regulator kiselosti je limunska kiselina, antioksidans E304, tvar za tretiranje brašna je askorbinska kiselina, konzervans natrijev metabisulfit, enzimi.

Većinom je riječ o sredstvima za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, emulgatorima, stabilizatorima i sekvestrantima... Kalcij propionat i sumporni dioksid često su korišteni konzervansi. Naravno, postoje i kruhovi koji se reklamiraju kao 'bez aditiva', stoga je potrebno dobro pročitati onu sitnu deklaraciju...

Priča o pekarici Precovici: Tajni je
sastojak u traverši odnijela u grob


Da je bilo i tajni zanata, svjedoči i primjer pekarice koju su zvali Precovica, iz pekarske obitelji Prezzi: po njene tvrde kolače (okrugla peciva) dolazio je trabakul iz Trsta!

Svi su radili slične kolače, ali samo njezini su se mogli potpuno namočiti u prošek a da se ne 'razlabave'. Kad bi iz traverše stavljala 'tajni sastojak', svi su morali izaći iz pekare, a vještinu je odnijela sa sobom u grob.

- Didi je doša jedan njegov prijatelj da bi otvorija svoju pekaru. Pita ga je di bi otvorija. Bilo je važno da nema puno pekara u ulici, obično bi bila jedna na vrju i jedna na dnu ulice. Pita ga je tko s njim radi. Kaže: 'Žena.'

A dida njemu: Ne valja, žena mora bit u butigu, a ti nađi jednoga dobroga pomoćnika koji će iscipat drva i izdurat noć u pekari. Zapamti broj 800. Da bi poslova s pozitivon, moraš peć osansto kili kruva, objasnija mu je dida - priča Vatavuk.

Radili su Vatavuci i prosperirali sve do kobnog 5. prosinca 1943. godine, kad je u anglo-američkom bombardiranju do temelja srušena njihova kuća, pekara i butiga u Radunici. Poginule su baka Anđelka i teta Perica, gotovo svi su bili ranjeni. Priskočili su Miljevčani i brzo ih rasporedili po kućama.

- Dida je steka četiri kuće: u Radunici, današnjoj Matoševoj, Jadranskoj na Bačvice i malo bolje uređenu poljsku kućicu na Križinama. U Jadranskoj i Matoševoj ima je podstanare i nije ih tija izbacit na ulicu, nego smo išli živit na Križine. Dida je kasnije uzeja u najam pekaru u Martinskome prolazu i umra 1968. u osamdesetoj godini - priča Anđelko Vatavuk.

- Kako je u jednom trenutku Split bio pun miljevačkih pekara? Mislim da je to bilo 'na dobru rič'. Jedan drugog su pomagali, pravilo je bilo da netko iz rodnog kraja dođe, neko vrijeme radi kao pekarski pomoćnik, a ako je sposoban, otvorio bi svoju pekaru. Nije bila riječ o velikom kapitalu, ali ako su razvili posao, imali su za dobar život, a posebno su držali do školovanja dice, svih petero dice moga dide Jakova studiralo je visoke škole - zaključuje Anđelko.

Sjećanja Miljenka Duila (86), pekarskoga sina koji nije nastavio očev zanat, nego je najprije plovio na 'Jugoliniji', a do mirovine je bio tehnički inspektor u 'Brodospasu', sežu duboko u povijest, prije Drugoga svjetskog rata.

- Moj dida Mile iz Bogatića otišao je u Argentinu i nikad se nije vratija, ostavija je babu Mandu s troje dice.

Frane, njegov sin, a moj otac, iša je u fratarsku školu, a onda u pekare, položio je pekarski ispit. Došao je u Split i posta pekarski pomoćnik u Ilije Kosora u Velome Varošu, a taj Ilija, rodom iz Trbounja, bija mi je kum na krštenju di sam dobija još jedno ime - Paško.

Kasnije je otac otvorija svoju pekaru u Radunici, to je bilo u dvoru Buljanovića, a stanovali smo u kuću Marasovića - Dujale.

Odatle smo otišli u podstanare iz velikog četverosobnog stana na Vrh Lučca, jer je bija koprifogo i tu je bija odma kraj pekare. Bija je ugledan pekar, ali i politički aktivan pa je koncem tridesetih godina posta upravitelj Pekarske zadruge u Splitu i za vrime Kraljevine Jugoslavije organizira štrajkove prehrambenih radnika.

Zbog toga šta je bija aktivan u politici, 'servisirale' su ga sve vlasti, dobija je bubotaca od kraljevih žandara, poslin od Talijana, a kako ćemo vidit, ni s komunistima, čiji je bija simpatizer i pripadnik antifašističkoga pokreta, nije proša lišo.

U Radunicu je bilo još pekara, a možda je najpoznatija bila od Vatavuka, i oni su iz toga kraja, ispod Duplančića dvora, srušile su je bombe u Drugome ratu. Bija je i drugi pekar Vatavuk, on je ima pekaru kraj bolnice Firule – izvrsno se sjeća šjor Miljenko i dodaje kako je i otac kantautora Tome Bebića držao pekaru, i to u Bijankinijevoj ulici, gdje je osim kruha radio i slastice.

- Dobro pamtim 'opremu' naše pekare; peć na drva, kotal za vruću vodu i kopanja za mišanje tista. To mišanje je trajalo cilu noć, otac bi skoro tonu tista na ruke umisija, a uvik je ima i jednoga pomoćnika. Doša bi ujutro s posla mrtav umoran. Ja bi ka dite onda poteza karocu s kruvon do prodavača. Možda bi bolje proša da je nastavija prodavat kruv, ka i neki drugi, ali eto nije - priča Duilo.

- Kad su Talijani okupirali Split 1941., otac je tija odma ić u partizane, ali valjda su mu rekli da će u gradu bit korisniji. Kruv se dilija na deke, 25 deka dnevno se moglo dobit, a on je čak i svojoj familiji toliko donosija.
Puno toga je bilo i za sirotinju, posebno za one čiji su muški išli u partizane. Ka slučajno bi iz pekare, s daske di se stavlja kruv da se oladi, ispala štruca kruva koju bi gladna dica 'ukrela' i odnila doma, a Frane bi iz kantuna pekare zadovoljno gleda.

Kad je dozna da će past Italija, naručija je par tona brašna i onda je nakon kapitulacije sve to podilija narodu, a sebi ostavija dvi vriće brašna. Inače, čin su došli, Talijani su ga stavili u tamnicu 'Roko' u Lazaretu, završija je u logor na Lipare dvi godine kad je bačena bomba na talijansku limenu glazbu, a na povratku u Split su ga još fašisti nabubetali u Đardinu.

Kad je konačno iša u partizane, pogodija ga je geler u nogu i vodili su ga u Vis na ličenje, jedva je osta živ.

Kako nije zna držat jezik za zubima, brzo se zamirija komunističkin vlastima nakon oslobođenja. Nastrada je za vrime Informbiroa, kad je akonto Rusa reka 'zašto bi tribalo mrzit cili narod radi pet, šest, nevaljalih ljudi'. Odma ga je neko prijavija i završija je u pržun na Gripe di je posidija od muke i odleža jedanajst miseci.

Nije se na suđenje niko odazva od svidoka optužbe, nisu ga mogli pogledat u oči, a isto je dobija šest miseci Lepoglave među kriminalcima - kaže Miljenko Duilo.

- Kad je otac iša u partizane, pekaru je vodija njegov pomoćnik Mate Elez i moja mater Dinka rođena Matulić, a rodon je bila iz Dola na Braču, zvali su je Dome.
Tako je bilo i kad je otac svršija u Lepoglavu, a kad se vratija, otkrija je da mu je pekara propala; Elez je bankrotira i otac je onda unajmija jedan prostor u Ćiril-Metodovu, blizu mlina u Slavićevu. Tu je otkrija da ga pomoćnik potkrada. I taj je posal propa, a onda je radija u pekari familije Jerkunica u Kaštel Sućurcu - kaže.

- Pekari nisu bili bogati u ondašnjemu Splitu, ali nisu bili ni gladni, mogli su unajmit malo bolji stan i imat spize. Moj je otac inzistira da se mi dica moramo školovat i svo četvero smo završili visoke škole i fakultete.

Svo troje braće smo pomorci, mogli smo upravljat i najvećim prekooceanskim brodom, ja u stroju, drugi brat telegrafista, a najmlađi kapetan duge plovidbe. Sestra je završila medicinu, specijalizirala otorinolaringologiju, da je u ono vrime bilo kruzera, mogla je i ona plovit - smije se šjor Duilo.

23. studeni 2024 05:49