StoryEditorOCM
ŽupanijaPOKLON ZA DAN OPĆINE TISNO

OSTVARUJE SE RUSKI SAN OD 90 MILIJUNA € U JAZINI

10. studenog 2018. - 10:47

Blagdan svetog Martina, nebeskog zaštitnika svoje općine, Tišnjani tradicionalno obilježavaju nizom prigodnih kulturnih programa. Ni ove godine nije drukčije. Jutros će se, tako, na svečanoj sjednici u tišnjanskom Društvenom domu u 11 sati sastati općinski vijećnici i njihovi gosti, a najzaslužnijim mještanima će biti dodijeljena priznanja i nagrade. U proteklih godinu dana, "od Martina do Martina" općina je, kaže Ivan Klarin, njezin načelnik, napredovala u svakom pogledu. Ovosezonski turistički rezultati su izvrsni, a budući da je turizam ključna gospodarska grana u kojoj Tisno vidi svoju budućnost, to dodatno motivira i privatni i javni sektor.
- Sve više je postelja u privatnom sektoru, grade se i mali obiteljski hoteli, kampovi i drugi oblici turističkih smještajnih jedinica. Posljednjim izmjenama prostornog plana tome pridonosi i općina, omogućujući brojnim investitorima ulaganja u poboljšanje njihovih turističkih kapaciteta, sve s ciljem razvoja destinacije i produljenja turističke sezone. Ipak, pazimo da se u tome ne pretjera i da se ne suočimo s problemom prekapacitiranosti o koji su se već opekli pojedini gradovi i općine. Svjesni smo da po svaku cijenu moramo zadržati autentičnost naše destinacije, a istodobno modernom gostu ponuditi sve sadržaje na koje je navikao. Ići ukorak s vremenom i zahtjevima tržišta danas znači pronaći tu finu granicu do koje se može napredovati u gradnji turističke infrastrukture i kada se valja zaustaviti te održavati i modernizirati postojeće sadržaje - ističe Klarin.

Izvrsna sezona

- Sljedećih ćemo godina staviti naglasak na popratne plažne objekte jer smatramo da tu imamo prostora za napredak. Ne mislim pritom na prirodne uvale i plaže, već postojeće javne plaže u Tisnom, Jezerima i Betini. U pripremi je nekoliko takvih plažnih objekata koje će, vjerujem, pridonijeti produljenju turističke sezone, odnosno punjenju kapaciteta u predsezoni i posezoni. Srpanj i kolovoz odavno nam nisu izazov. Jedna smo od rijetkih općina koja je u špici ovogodišnje turističke sezone, naime, zabilježila plus od 8 posto u dolascima i noćenjima gostiju. Svakako smo jedini u Šibensko-kninskoj županiji s tako dobrim rezultatom. Naravno da u toj priči velike zasluge pripadaju Garden festivalu, no mnogo je i drugih čimbenika, od aktivnosti svih turističkih zajednica pa do privatnog sektora, tvrtki i obrtnika koji su dali veliki obol razvoju turizma na našem otoku - ističe Klarin.
U lipnju je, dodaje, predstavljen prijedlog idejnog rješenja Utkino Tisno Spa & Lifestyle Resort Concepta, turističkog kompleksa visoke kategorije, vrijednog 90 milijuna eura, koji u turističkoj zoni Jazina - Prisliga gradi ruski investitor Aleksej Frolov, odnosno tvrtka "Aqua Relaxio" d.o.o., registrirana u Tisnom.
- Naši su se prostorni planeri u međuvremenu angažirali na prilagodbi prostorno-planske dokumentacije. Vjerojatno ćemo sredinom prosinca na proračunskom vijeću donijeti urbanistički plan uređenja koji je u potpunosti usklađen sa rješenjem investitora, pa će nakon toga on moći ishoditi građevinske i druge dozvole te prići koncesioniranju tog područja. Istina je da smo jako puno energije uložili u pripremu dokumentacije, no vodili smo računa o tome da je riječ o jednom od najjačih projekata ne samo na otoku Murteru nego i Šibensko-kninskoj županiji. Odlično smo za to vrijeme surađivali i s investitorom i s Ministarstvom prostornog uređenja, pa vjerujem da će se postupci koji slijede, a vezani su uz ishođenje građevinskih dozvola, uspjeti napraviti u što kraćem roku i što profesionalnije - smatra Klarin.

Čekamo strojeve

Među projekte od ključnog razvojnog značaja ubraja i sustav odvodnje Pirovac - Tisno - Jezera, za koji do kraja godine očekuje potpisivanje aplikacijskog paketa, odnosno ugovora o financiranju. Takva je dokumentacija već potpisana za sustav od Murtera do Betine, a nositelj projekta je općina Murter-Kornati.
- Sredstva za te projekte povučena su iz EU fondova prije četiri godine, a za to vrijeme morali smo odraditi jako puno posla. Nakon potpisivanja ugovora više neće biti zapreka za raspisivanje javnog natječaja za početak radova u 2019. godini. Očekujemo da će trajati nekoliko godina i trebat će puno strpljenja dok sustav ne proradi, no budući da je riječ o temeljnom infrastrukturnom projektu na kojemu se bazira ne samo naša turistička budućnost, već i urbani standard, s radošću priželjkujemo građevinske strojeve - veli Klarin.
U proteklih godinu dana tišnjanske općinske službe bile su angažirane oko još jednog zadatka vezanog uz poslovnu zonu na području Dubrave kod Tisna. Tako je prije mjesec dana općina od Republike Hrvatske dobila 300 tisuća četvornih metara zemljišta na toj lokaciji.
- Sada je u pripremi izrada Urbanističkog plana uređenja same poslovne zone, a sa zadovoljstvom mogu kazati da smo već imali upita vezanih uz parcele u tom dijelu Dubrave. Potencijalni investitori cijene da bi ta zona mogla biti vrlo uspješna, ponajprije zbog blizine turističkih odredišta i kompletne infrastrukture - ističe Klarin.

Ugodno za život

Načelnik Klarin ne dvoji da će svi ti projekti u budućem razdoblju znatno pridonijeti poboljšanju kvalitete života Tišnjana svih generacija, kao što su pridonijeli i dosadašnji. Tisno se, kaže, odavno izdiglo od prosjeka i preobrazilo u sredinu ugodnu za život. Mladim su obiteljima na raspolaganju moderne jaslice i dječji vrtić, osnovna i glazbena škola, iz koje je izišla prva generacija završenih glazbara, a 350 učenika prošlo je kroz nju. Djeci se nude i brojne izvanškolske aktivnosti. Nakon sto godina obnovljena je i opremljena Narodna knjižnica i čitaonica, otvoren moderni Dom za starije osobe koji, osim institucionalnih aktivnosti, organizira i pomoć u kući te dostavu obroka najstarijim stanovnicima u njihovim kućama. Muzej u Betini snažni je pokretač društvenog i kulturnog života, ali i turističkog proizvoda cijele destinacije, u sezoni i izvan nje.
- Sve smo to otvorili u proteklom razdoblju, ali takve projekte valja financijski pratiti, unaprjeđivati i obogaćivati. To i radimo jer smo motivirani odličnim rezultatima. Prvi rebalans ovogodišnji je općinski proračun povećao za dva milijuna kuna, i to isključivo po osnovi prihoda od poreza na dohodak, što svjedoči o živoj aktivnosti na tržištu rada. Sredstva ćemo uložiti u poboljšanje turističke infrastrukture i poboljšanju standarda naših građana koji su na prvom mjestu - rezimirao je Klarin.


Pripreme za marinu
Načelnik Klarin najavljuje da će na jednoj od sljedećih sjednica Općinskog vijeća Tisnoga predložiti da se prostorno-planska dokumentacija buduće tišnjanske marine na području Luke u Tisnome prilagodi potrebama marine s manje od 200 vezova. U tom slučaju, objašnjava, o koncesijskom će odobrenju odlučivati Šibensko-kninska županija, a ne resorno ministarstvo i Vlada.


Natalitetna politika
Za pronatalitetnu je politiku iz tišnjanskog općinskog proračuna ove godine izdvojeno 2,3 milijuna kuna. Samo za stipendije 47 stipendista isplaćena je 601 tisuća kuna, za udžbenike i radne bilježnice osnovaca 250 tisuća kuna, a sufinanciraju se i putni troškovi srednjoškolaca do 100-postotnog iznosa, kao i putni troškovi nastavnika glazbene škole. Svakom drugom i sljedećem predškolcu iz mladih tišnjanskih obitelji pohađanje vrtića je besplatno.


Prije mjesec dana općina je od države dobila 300 tisuća četvornih metara zemljišta na lokaciji Dubrave


Sljedećih ćemo godina staviti naglasak na popratne plažne objekte jer smatramo da tu imamo prostora za napredak


Prvi rebalans ovogodišnji je općinski proračun povećao za dva milijuna kuna, i to isključivo po osnovi prihoda od poreza na dohodak

25. travanj 2024 05:33