StoryEditorOCM
ŽupanijaŠteta u NP Krka

Nella Slavica: ‘Opožareno je 400 hektara i tu ćemo površinu morati sanirati. Šteta je višemilijunska.‘

Piše Šibenski.hr
2. kolovoza 2024. - 19:19
Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka u izjavi za HRT kazala je kako je nacionalni park otvren za posjetitelje, no dva dana zbog požara bio je zatvren Roški splap. Požarom je zahvaćeno oko 400 hektara NP Krka, pa iako je još radno govoriti o šteti ona će biti velika, ne samo u financijskom smislu jer je dio parka bio zatvoren, a nisu se mogli organizirati ni izleti, već štetu predstavlja i opožarena površina koju će trebati sanirati. Slavica je zahvalila vatrogascima i drugim gasiteljima koji naporno rade već tri dana na suzbijanju požara na području skradinskog zaleđa, prenosi Jutarnji list. Trenutačno još gori samo u dijelu NP Krka u kanjonu Krke gdje je teren nepristupačan, ali posjetitelji nisu ugroženi.

- Situacija je sada zadovoljavajuća jer je NP Krka otvoren za posjetitelje - dodala je i istaknula da je ondje opožareno oko 400 ha površine. Procjenjuje da je šteta višemilijunska, jer je dva dana bio zatvoren Roški slap, a niti brodski izleti nisu funkcionirali. Napominje da će najviše truda i financijskih sredstava odnijeti sanacija opožarenog područja.

Gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković proglasio je stanje velike nesreće. Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić rekao je da se sad čeka da vatrogasci proglase požar ugašenim.

- U onom trenutku kad glavni vatrogasni zapovjednik za ovo područje proglasi da su sve radnje gotove, nakon toga će se uputiti zahtjev županiji za proglašenje elementarne nepogode. Mi ćemo odmah nakon toga donijeti odluku jer imamo sve praktički spremno. Onda će sve ići u prijavu šteta, formiranje povjerenstva i naravno, isplata onoga što bude moguće isplatiti - kazao je Jelić.

25. rujan 2024 16:17