StoryEditorOCM
ŠibenikBITKA ZA VRT

Stanovnici šibenske Gorice u šoku zbog novogradnje u zaštićenoj jezgri: susjedi prijete Strasbourgom, Crkva se više ne oglašava!

Piše Zoran Šagolj
23. prosinca 2020. - 19:11

Franjevci sa šibenske Gorice i njihovi susjedi nikako se ne mire s činjenicom da će uz samostan sv. Lovre i zidine njegovog srednjovjekovnog vrta ubrzo početi radovi na jednoj stambenoj novogradnji.

Zeleno svjetlo za kuću visoku 11,5 metara na parceli od 55 kvadrata i tri etaže (oko 150 kvadrata unutarnjeg prostora) investitoru Zvonimiru Zaninoviću, inače bivšem šefu Komunalnog odjela u gradu, dalo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, odbacivši žalbe samostana i jednog od susjeda. Odluka je početkom srpnja proslijeđena Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnju u Šibeniku, a onda je ravno pet mjeseci putovala do stranaka u postupku.

Ta činjenica, kao i niz kontradiktornih odluka u sporu dužem od desetljeća, susjede drže u uvjerenju da tu nisu posve čista posla i zato najavljuju da će ići i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Samostan se još nije oglasio jer je, kako smo doznali, njegov gvardijan fra Mate Topić završio u bolnici. Stav smo u srijedu pokušali dobiti u splitskom sjedištu Franjevačke provincije​ Presvetog Otkupitelja, odakle su nam najavili da će se ubrzo o svemu očitovati.

U visinu 11 metara

Uz fra Matu Topića, najglasniji u protivljenju gradnji u srcu šibenske stare jezgre, što se crkvenih struktura tiče, bio je don Oleg Petrović, župnik sa Žirja i Kaprija, inače povjesničar umjetnosti.

– ŠIBENČANI, NE SMIJEMO DOZVOLITI UNIŠTAVANJE GORICE! Zgrožen sam kad sam od jednog prijatelja čuo kako bi u neposrednoj blizini samostanskog vrta sv. Lovre uskoro trebala niknuti potpuno nova zgrada 100 m2, visine 11,5 m u svrhu apartmana, gdje se već srušio kameni zid iz 17./18. st. i štala. Objekt bi potpuno narušio vizuri tog dijela Gorice uz zapadni zid samostana. Tri goričke obitelji i samostan su se pobunili. Uputili su žalbu Ministarstvu kulture i podnijeli sudsku tužbu. Budimo im podrška! Recimo odlučno NE devastaciji našeg starog Šibenika! – napisao je svećenik lani u srpnju na svom Facebook profilu.

S njim smo stupili u kontakt i željeli čuti komentar odluke Ministarstva, ali nas je dočekao riječima da više "ne daje izjave za portale i novine" i da on vodi Biskupski arhiv. Prije nego što će nas uputiti da se obratimo Provinciji, sve što je na temu interpolacije uz franjevački samostan rekao bilo je:

– Završena priča!

Daleko razgovorljiviji bio je profesor Zvonko Pešić, ravnatelj Šibenske privatne gimnazije s pravom javnosti i Centra za edukaciju "Sv. Lovre". Ta ustanova ima koncesiju na dio samostana i vrt, koji je 2007. obnovljen upravo zahvaljujući zalaganju prof. Pešića.

– Od kada smo mi još tamo 2005. godine počeli s projektom uređenja srednjovjekovnog vrta, ništa nije rađeno a da nije dobiveno mišljenje struke. Imali smo slučaj s jednim zidićem koji je u dimenzijama metar i pol s metar bio podignut da bi se iza njega sklonio hidrofor za napajanje vrta. Odmah su reagirali konzervatori i stavili nas pred izbor – ili ćemo ga sami srušiti ili će nam ići prijava. Odlučili smo se za rušenje, dok smo pumpu ukopali u zemlju. Zato me i čudi sve ovo što se sada zbiva oko te novogradnje – komentirao nam je ravnatelj gimnazije.

'Spriječimo devastaciju'

Srednjovjekovni vrt, koji je otvoren 2007. i kroz njega godišnje prođe između 60 i 80 tisuća posjetitelja, uređen je pod palicom jednog od vodećih hrvatskih hortikulturnih stručnjaka, inženjera Dragutina Kiša.

– On je u Šibenik došao nakon godinu dana našeg pregovaranja. Kada je vidio o čemu se radi, rekao je da ga je Bog poslao da iskreira nešto što je sanjao čitav život, jedan pravi srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt. Na prezentaciji su bili tadašnja gradonačelnica Klarić, uprava Provincije i svi, kao i konzervatori, nisu imali ni jedne primjedbe. Dobili smo nešto što je rijetkost u europskim relacijama.

– Ako će se sada podići kuća koja se direktno naslanja na vrt, onda to više neće biti vrt kakav je nekad bio. Ja ne želim ulaziti u pitanje izgleda te novogradnje, ali je osnovno pitanje je li to kuća kakva je nekada bila ili nije. Susjedi tvrde da je bila štalica od desetak kvadrata. Ako je tako, onda treba poduzeti sve kako bi se spriječila devastacija prostora. Osnovni, civilizacijski postulat na kojemu počiva kompletna obnova stare jezgre jest da se ne može ići iznad onog što je nekada bilo. Konzervatori i služe da se konzervira postojeće stanje za vijeke vjekova, a ne da se radi novo kako se komu prohtije – komentirao nam je prof. Zvonko Pešić.

26. travanj 2024 02:07