StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdr. stipan jonjić

Vodeći hrvatski imunolog: Čekanje kolektivnog imuniteta moglo bi imati previsoku cijenu. Moramo se svi skupa uozbiljiti i poštivati mjere

Piše PSD.
25. listopada 2020. - 11:25

Mjesecima smo se pitali što nas čeka najesen, a sada je jesen stigla i s njom rekordne brojke oboljelih koje ne pokazuju tendenciju pada. Epidemija koronavirusa se razbuktala, a vodeći hrvatski znanstvenik u području imunologije, prof. dr. Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta, ocjenjuje da je situacija u cijeloj Europi, ali i u većini svijeta vrlo teška, piše Novi list.

'Bilo bi potpuno nekritično bilo što prognozirati, jer je ova pandemija već nekoliko puta pokazala da puno toga nije predvidivo. Ako želimo izbjeći novi lockdown, a posebno urušavanje zdravstvenog sustava, moramo se svi skupa uozbiljiti i poštivati mjere za sprečavanje infekcije. U ovakvim okolnostima nemoguće je očekivati potpuno normalan život, ali koliko je god to moguće potrebno je omogućiti funkcioniranje gospodarstva.

Stanje u Njemačkoj, čiji stanovnici su obično puno odgovorniji u poštivanju mjera, govori u prilog tome da svatko od nas svojim ponašanjem može itekako mnogo pridonijeti smanjenju širenja epidemije. Mislim da je dobro i škole držati u funkciji neposredne nastave, zbog važnosti socijalnog kontakta s vršnjacima, ali i zbog roditelja koji su zaposleni. Jasno je da će neki dijelovi gospodarstva više patiti od drugih, ali to je jednostavno tako i tu se treba uključiti država i pomoći koliko može.

Dodatno, treba modificirati i naša očekivanja i prihvatiti da se nećemo brzo vratiti na staro dokle god nemamo uspješnu i široko dostupnu vakcinu i da uslužne grane gospodarstva trebaju razvijati drugačije modele poslovanja – dostave, tečajeve, kongrese i koncerte preko internet platformi i slično. Ujedno, ovo je i dobar primjer koliko je štetno cijelo gospodarstvo bazirati prvenstveno na turizmu i uslužnim djelatnostima' kazao je dr. Jonjić za Novi list.

19. travanj 2024 07:32