StoryEditorOCM
Panorama‘baletno tijelo‘

Plastični kirurzi pouzdano utvrdili: velike grudi i zamašne stražnjice više nisu u modi. Ovo sad žele...

Piše D.R./JL
3. listopada 2024. - 00:00

Američko društvo plastičnih kirurga (ASPS) u svom je izvješću za 2023. godinu ustvrdilo je da je trenutno u trendu tzv. baletno tijelo. Na krilima popularnosti GLP-1 agonista poput Ozempica i Wegovyja, mršavost je, čini se, ponovno popularna. The Washington Post piše da ta promjena brine učenjake i zdravstvene djelatnike jer si plastične operacije i spomenute lijekove mogu priuštiti samo bogati i utjecajni, prenosi Jutarnji list.

Predsjednik ASPS-a Steven Williams rekao je da su se u američkim klinikama prošle godine najviše izvodile liposukcije, povećanja grudiju i abdominoplastike. Williams je dodao da su žene više tražile manje grudi i manje stražnjice. Oblik ženskog tijela koji je tijekom posljednjih deset godina bio najpopularniji - bujne grudi i poveće stražnjice - sad je, čini se "out". "Gotovo deset smo godina slavili obline. Sad smo naoko napravili zaokret prema mršavijem tijelu", rekao je Williams.

Opčinjenosti fitnessom nakon pandemije

Phoebe Apeagyei, stručnjakinja za modu i doktorandica na Sveučilištu Manchester Metropolitan, rekla je da baletno tijelo kombinacija idealizirane mršavosti i opčinjenosti fitnessom koja se razvila nakon pandemije koronavirusa SARS-CoV-2. Recimo, malo mišićavija verzija tijela britanske manekenke Kate Moss, tijela za kojem su mnogi čeznuli tijekom 1990-ih, ere tzv. heroinskog šika.

Nutricionistica Kéra Nyemb-Diop rekla je da su se u zadnje vrijeme promijenili zahtjevi njezinih klijentica. Glavna je struja prije gurala "uključivost" i "tjelesnu pozitivnost", rekla je Nyemb-Diop, a sada se ponovno vraća na mršavost.

Williams je rekao da su za zaokret najvjerojatnije najzaslužniji GLP-1 agonisti. Predsjednik ASPS-a rekao je da takvih lijekova prije nije bilo te da su oni promijenili sve. Trendovi se stalno mijenjaju (najčešće ciklički). Odjeća, frizure, oblici tijela - sve. Kad neki trend uđe u glavnu struju, bogati šminkeri žele biti drukčiji. "Ljudi ne žele izgledati kao mame i bake", rekao je Williams.

Rokeshia Renné Ashley, znanstvenica sa Sveučilišta Florida International koja proučava tijela i modificiranje istih, rekla je da mogućnost biranja izgleda može biti zabavna i oslobađajuća. Ashley kaže da žene maltene ne mogu ignorirati kojekakve sugestije koje se tiču izgleda njihovih tijela. Kritiziranje žena zbog slijeđenja trendova nije produktivan pothvat, smatra Ashley. "Tjelesna uključivost i tjelesna autonomija mogu koegzistirati", dodala je znanstvenica.

Postoje strahovi da će neke žene na nezdrav način pokušati steći "baletno tijelo". Žene koje nemaju novca za plastične operacije i koje se u njih ne žele upuštati svejedno su ranjive jer su okružene sugestivnim reklamama, objavama na društvenim mrežama i staromodnim tračevima. Osobito su ranjive mlade žene, ustvrdila je Phoebe Apeagyei. "Zajednica koja se stvorila oko nutricionizma, a pogotovo ona koja proučava poremećaje u prehrani, osobito je zabrinuta", rekla je Kéra Nyemb-Diop. The Washington Post piše da su studije pronašle vezu između gledanja fotografija i slika mršavosti te poremećaja u prehrani poput anoreksije i bulimije.

Može i oboje

Novinarka Heather Radke, autorica knjige "Stražnjice" (2022.), rekla je da su društvene mreže dovele do izbijanja mikrotrendova. Danas se jedan dominantan trend teško može nametnuti jer se algoritmi na platformama kao što su Instagram i TikTok kroje prema preferencijama korisnika. Tjelesna pozitivnost, prihvaćanje debljine i baletno tijelo trendovi su koji danas mogu živjeti istovremeno.

The Washington Post kaže da je nemoguće reći koji će trend sljedeći iskočiti. Nakon što se film "Izazivači" počeo prikazivati u kinima, porastao je interes za outfitima koji su inspirirani tenisom. Pitanje je bi li taj film bio toliko utjecajan da u njemu glavnu ulogu nije igrala Zendaya, modni uzori mnogih žena. "Moram ponoviti sebi, a i drugima - sve je to prolazno. Ne možete pretpostaviti da je netko sretniji od vas ili vodi bolji život od vas jer slijedi kakav trend", rekla je kulturna kritičarka Khadija Mbowe, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 06:48