StoryEditorOCM

Sjajne vijesti iz splitske bolnice: S respiratora skinut pacijent iz Šibenika srednje životne dobi; Na strojno ventiliranje bio je priključen 14 dana

Piše Ivica Marković
7. travnja 2020. - 15:31

U moru loših i depresivnih vijesti koje su posljednjih tjedana okupirale svjetsku i hrvatsku medijsku scenu, evo i jedne dobre, ohrabrujuće.

U splitskom KBC-u, točnije u Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje (JIL) na Križinama, već dva dana, dvojica pacijenata koji su bili "priključeni" na respirator, odnosno strojno ventiliranje, dišu samostalno, odnosno "skinuti" su s respiratora.

Kako saznajemo, radi se o pacijentu iz Šibenika, srednje životne dobi koji je na strojno ventiliranje bio "priključen" 14 dana, dok je drugi pacijent iz Dubrovnika, starije životne dobi, koji je na respiratoru bio dan manje.

Naravno, ovu pobjedu života izvojevali su sami pacijenti koji nisu dali koronavirusu da bude jači od njih, ali uz svesrdnu stručnu pomoć liječnika i medicinskih sestara sa JIL-a.

Tako se ovaj "dvojac" othrvao bolesti (naravno, njihovo liječenje nije ni približno završeno) i s puno više optimizma idu ka konačnom oporavku.

Zbog čega je još više važna ova radosna vijest iz splitskog KBC - a? Pa upravo zbog toga jer se u javnosti stekao dojam kako su oni pacijenti koji moraju biti "spojeni" na respirator već "osuđeni" na loš ishod liječenja, a to nije istina, što pokazuju i ova dva slučaja.

Podsjetimo, prema današnjoj obavijesti Kriznog stožera splitsko-dalmatinske županije, osam osoba nalazi se trenutačno na respiratoru u KBC-u Split, i to tri iz Splitsko-dalmatinske županije, tri iz Dubrovačko-neretvanske županije i dvije osobe iz Šibensko-kninske županije.

Tri osobe izliječene su i nakon ponovljenog testiranja njihov nalaz je negativan te su otpušteni iz KBC-a Split. Radi se jednoj osobi iz Splita, jednoj osobi iz Sinja i jednoj osobi s otoka Hvara.

18. travanj 2024 19:25